-11.4 C
Rapla
Kolmapäev, 8 dets. 2021

Jüriöö märgutuli liigub läbi külade Toompeale

22. aprillil tähistame maarahva tähtsaimat püha ja uue aastaringi algust üle-eestilise üritusega Jüriöö Märgutuled 2019. Paide Ordulinnusest saadame vabatahtlike tulehoidjate abiga märgutule Tallinna, Tartu, Rakvere ja Viljandi suunas teele kell 21.00. Nendest suundadest hargnevad tuleketid üle kogu Eesti muistse muinastule kombel ehk tuleahelas süttib iga järgnev tuli, kui selle kandja märkab eelmist süüdatud leeki.

Tallinna suunal jõuab märgutuli üheaegselt Jüriöö parki ja Toompeale Kuberneri aeda. Jüriöö pargis võtab tule vastu EV100 suursündmuste juht Margus Kasterpalu. Tuli jääb kogu ööks tuletorni. Kuberneri aias võtab tule vastu Riigikogu esimees Henn Põlluaas. Sellest tulest läidetakse 120 küünalt Asutava Kogu liikmete mälestuseks, sest just jüripäeval, 100 aastat tagasi, tuli kokku Eesti Vabariigi esimene otsevalitud rahvaesindus ehk Asutav Kogu. Austame parlamentaarse demokraatia rajajaid, tänu kelle otsustele võeti vastu maaseadus ja suur osa eestlastest sai oma maa peremeheks.

Tartu suunal liigub märgutuli ka Põlvasse, Võrru ja Valka, Rakvere suunal Jõhvi ja Viljandi suunal Lõhavere Linnamäele. Jürituli süüdatakse ka Kullamaa linnuses ning Kurese külas asuvas pronksiaegses Pakamäe linnuses.
Jüriöö tule teekonda on kaasatud kõikide valdade ja külade elanikud, kust märgutuli läbi läheb. Jüripäeva pidustused toimuvad nii märgutulede alguspunktis – Paides, kui ka nendes Eestimaa paikades, kuhu märgutuli viiakse. Üritusega pöörame tähelepanu Eesti maaelule ja näitame, et Eestimaa küla elab. Tähistage külades maarahva püha Jüriöö lõketega! Oma lõkkekoha saab märkida veebilehele www.jüriöömärgutuled.ee

Sellel päeval, 1343. aasta jüriööl, toimus ka eestlaste püüe vabaneda võõrast võimust. Juba tol ajal oli meie esivanematel tahe olla vabad omal maal, ise oma maa peremehed.

Kutsume vabatahtlikke tegema endast, oma naabritest, Eestimaa kaunist loodusest ja kõigest huvitavast sel ööl pilte ja saatma need facebooki lehele Jüriöö Märgutuled 2019 või Ajakeskus Wittenstein – piltidest teeme fotonäituse, mis hakkab rändama külast külla.
Üritust kanname üle facebooki lehel Jüriöö Märgutuled 2019 ja Delfis.

Üritust korraldab Paide Ordulinnuses asuv Ajakeskus Wittenstein koostöös SA Pärnu Muuseumi, SA Eesti Maaelumuuseumid, Kaitseliidu, Jüriöö pargi, EV100 toimkonna, Riigikogu ning tuletrassi läbivate omavalitsuste ja küladega.

Kui soovid anda oma panuse külaelu elavdamisse, siis registreeru tulehoidjaks või süüta tuli oma kodukohas!

spot_img

1 kommentaar

1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,159JälgijatFollow

Viimased uudised