14.2 C
Rapla
Teisipäev, 28 sept. 2021

Paberil pensionitunnistuste väljastamine lõpeb 1. juulil

Sotsiaalminister Tanel Kiik allkirjastas määruse, millega viiakse sel aastal pensionitunnistus ja puudega inimese kaart üle ühisele kaardile. Tegemist on vaheetapiga, et järgmise viie aasta jooksul minna üle erinevate soodustuste tõendamisel ID-kaardile. Muudatuste jõustudes ei kaota oma kehtivust senised tunnistused.
 
Pikas plaanis tahame lõpetada erinevate kaartide ja tõendite väljastamise. Uus ID-kaart – mida väljastatakse 2018. aastast – seda tehniliselt ka võimaldab,“ ütles sotsiaalminister Tanel Kiik. „Peame siiski arvestama sellega, et läheb veel aega, kuni kõikidel Eesti elanikel on uus ID-kaart. Samuti vajavad ka teenusepakkujad aega, et muudatustega kohaneda ja end selleks ette valmistada. Inimese jaoks kiireneb protsess juba sel suvel, sest nii pensioni määramise kui ka puude raskusastme tuvastamise otsusega edastatakse talle ka kaart.“ 
 
Sotsiaalkindlustusamet hakkab 1. juulist 2019 väljastama ühist kaarti, millega on võimalik tõendada nii puudega inimese kui ka pensionäri staatust. Oma kehtivust ei kaota senised paberil olevad pensionitunnistused ega ka puudega inimese plastikkaardid, mistõttu pole muudatuste jõustudes vaja uut kaart taotlema minna. Kui pensionäril tuvastatakse puue, annab sotsiaalkindlustusamet pensionitunnistuse ja puudega inimese kaardi edaspidi välja ühtse kaardina, kus on kohe olemas kõik vajalikud andmed. Kuna pensionitunnistus kehtib koos isikut tõendava dokumendiga, pole edaspidi pensionitunnistusele vaja ka pensionäri fotot.
 
Ühe kaardi kasutamine vähendab oluliselt dubleerimist, sotsiaalkindlustusameti töökoormust ja on kehtiva korraga võrreldes soodsam ning aja- ja keskkonnasäästlikum. Arvestuslik kokkuhoid aastas kaartide trüki- ja postikulult on 32 700 eurot.
 
Järgmise viie aasta jooksul plaanitakse asendada pensionitunnistus ja puudega inimese kaart järk-järgult võimalusega tõendada vastavat staatust ID-kaardiga. Vajalikke ettevalmistusi selleks teeb sotsiaalkindlustusameti ja siseministeeriumi spetsialistidest koosnev töögrupp.
 
Praeguste kaartide väljastamise kulust moodustab suurema osa postikulu. Puudega inimese kaartide postikulu aastas on ca 51 400 eurot, pensionitunnistuse postikulu ca 9400 eurot. Sotsiaalkindlustusamet väljastab aastas keskmiselt 57 600 puudega inimese kaarti ja 12 000 pensionitunnistust.
 
Sotsiaalministeerium saatis eelnõu mai lõpus kooskõlastusringile. Eelnõu väljatöötamisel kaaluti erinevaid võimalusi, sealhulgas olemasoleva süsteemi kohest üleviimist ID-kaardile.  

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,159JälgijatFollow

Viimased uudised