6.1 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
LisalehtLisaleht Põhjakotkas: 24 tundi elektrita

Lisaleht Põhjakotkas: 24 tundi elektrita

Nele Pernits, naiskodukaitsja

Kodutütred, keda leidub igas Raplamaa nurgas, on ikka olnud vahvate väljakutsete otsijad ja enda proovile panijad. Selle aasta veebruaris võeti ette midagi päris hullu ehk Märjamaal korraldati noortekeskuse ruumides laager „24 tundi ilma elektrita“.
Laagris osales ligi 40 kodutütart ja mõned kampa võetud sõbrannad. Lisaks sellele, et elektrit polnud, ei olnud selles laagris kasutusel ka telefonid. Telefon võis küll kaasas olla, juhuks kui õhtul peaks tulema suur tahtmine koju helistada, aga muul juhul nad sinna kotti, või veel parem koju, jäidki.
Tüdrukutel olid kaasas tasku- või pealambid ja lisaks olid laagris kasutuses telgilaternad, seega pime tegelikult üldse ei olnud. Oli hoopis päris põnev ja suure väljakutse ja üleelamise asemel sai sellest hoopis üks üle aegade äge laager. Hoolimata sellest, et laelambid ei põlenud, oli laagris päris palju õppe­tunde. Näiteks vaadati lähemalt, kuidas valmistuda elektrikatkestuseks, mis hakkab juhtuma, kui terve alev pikemat aega pime on, millised varud peaks kodus olema, et elektrikatkestus kenasti üle elada, ja palju muud. Mängude õhtul võeti ette suur hulk nii noortekeskuses leiduvaid kui ka kodust kaasa võetud lauamänge.
Tavaliselt on Märjamaa rühmal kombeks, et laagri esimesel päeval on enne magamaminekut filmiõhtu, aga sel korral oli kavas hoopis unejutt. Enne uinumist sai kuulda Dagmar Normeti vahva Une-Mati seiklustest. Kogu see lugu oli sootuks uinutavam kui tavapärane „natuke võib telefonis olla, kes väga tahab“ une-eelne rutiin.
Hommik algas võimlemise ja hommikusöögiga. Tõe huvides olgu öeldud, et külmkapile ja pliidile oli elekter sisse jäetud, et laagris ikkagi korralikult süüa saaks ja tegevustest osa võtta jaksaks. Laupäeva hommikul tuli laagrisse külla Märjamaalt pärit ja praegu Harju ringkonnas tegutsev naiskodukaitsja Liina Riismaa, kellega koos uuriti miniatuurseid, ent väga tõetruid majakesi ja otsiti seal ohumärke. Näiteks oli kellelgi leekides grill räästale liiga lähedal ja teistel võti mati all.
Liina juhtimisel mängiti läbi ka ohtlikke olukordi, näiteks mida teha, kui eksid metsa või satud suurel kontserdil massirahutuste keskele. Lisaks tutvuti ohtlike ainete tähistega, nii said selgeks keskkonnaohtliku, ärritava, sissehingamisel mürgise, tuleohtliku ja eluohtliku aine märgistused. Üheskoos rõõmustati, et ei hambapasta tuubilt ega dušigeeli pudelilt ohtlike ainete märke ei leitud, küll aga oli neid kodukeemia pudelitel.
Veel õpiti laagris sõlmi ja tuletegemist, meisterdati, mängiti mälumängu ja tehti süüa. Ühisel pingutusel valmisid küpsisetordid ja tikuvõileivad. Need on täpselt sellised söögid, mida saab teha kapist ja külmikust leitud asjadest ka elektrikatkestuse korral. Ja oi kui hästi omavalmistatud söök veel maitses!
24 tundi möödusid imekiirelt ja ainuke kaebus, mis laagri lõppedes tüdrukutelt kostis, oli see, et miks ometi ei võiks 48 tundi elektrita olla või lausa nädal aega. Muidu kiideti see üheskoos üheks ägedamaks laagriks üldse. Hakkama said ka need, kes päris esimest korda osalesid. Laager sai jõudu Märjamaa valla mittetulundusliku tegevuse toetusest.
Kodutütardega on aasta ringi liituma oodatud kõik 7-18-aastased tüdrukud. Veelgi enam ootame oma ridadesse aga täiskasvanuid, kes tahaks noortega tegeleda. Vabatahtlikuks noortejuhiks saades pole elu enam kunagi endine – algab põnev ja väga arendav seiklus, kus ootavad erinevad väljakutsed ning mille teevad hindamatuks tegutsemisest saadav rõõm, võimalusterohkus ja eelkõige noorte tänu. Kodutütardega tegevust alustavalt juhilt ei nõuta mingeid erioskusi, kõik vajalikud teadmised saab ta juba kodutütarde organisatsiooni poolt. Noortega tegelemiseks on eelkõige vaja tahet.

Palun võtta kodutütardega liitumise huvi korral või sooviga saada vabatahtlikuks noortejuhiks ühendust kodutütarde Rapla ringkonna noorteinstruktori Liis Jõesaarega [email protected] või tel 5300 1885.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare