6.6 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
LisalehtLisaleht Käsitöölane: Kuidas meisterdada puust mänguloomi?

Lisaleht Käsitöölane: Kuidas meisterdada puust mänguloomi?

Kalju Idvand, Velise Sillaotsa talumuuseumi juhataja

Tegelikult täpselt samuti, kui Leonardo da Vinci tegi oma kuulsaid marmorskulptuure. Väidetavalt olevat Leonardo seletanud, et tuleb võtta piisava suurusega tükk marmorit ja eemaldada vasara ning meisli abil kõik liigne. Mida paremini on liigse eemaldamine õnnestunud, seda enam saavad vaatajad kunstniku nägemusest osa.
Nii talitas ka talulaps. Mängimiseks sobis iga oks või puutükk, aga mingil hetkel tekkis karjalapses soov tema hoole all olevate loomade iseloomulikud jooned oma mänguasjades selgemini välja tuua. Abiks nuga, see inimeste elu läbi aegade enim muutnud tööriist ning kõigi meistrimeeste loomulik kaaslane. Omandatud käelised oskused kulusid hilisemas elus ära tarbeesemete valmistamisel. Mäng on ju väikese inimese töö, väga-väga tõsine töö.
Nagu teisteski paikades, on ka Sillaotsa talumuuseumis puust mänguloomade meisterdamist läbi aastate muuseumitundides õpetatud. Õpetatud sajandite vanuse meetodi – eeskuju abil. Meisterdame koos lastega. Parimad ja ilusamad esemed lähevad alati lastega kaasa, muuseumisse jäävad tavalisemad. Seepärast polegi meil võimalust illustreerida artiklit põnevate fotodega.
Karjasepäevad on olnud väga külastatav muuseumitund. Tänapäeval laps enam karjas ei käi, aega ja võimalust koduloomi jälgida on vähevõitu. Muuseumis arutleme koos lastega, mida võiksime erinevaid loomi meisterdades rõhutada: hobuse kaela, lehma sarvi, sea kärssa jne. Võib märgata, et kunstiklassides käivad lapsed leiavad neid tunnuseid kergemini. Keerulisem on noa käsitsemise oskusega. Nuga ei ole enam igapäevane kaaslane. Viimastel aastatel on turvalisuse nõuded sedavõrd karmistunud, et õiget meisterdusrõõmu saab laps kogeda vaid koos vanematega muuseumisse tulles. Siit järgnebki soovitus pidada lasteaia lõpupidusid koos vanematega Sillaotsa talumuuseumis meisterdades.

Neile, kes lootsid sellest väikesest artiklist täpseid juhiseid saada, väike valik kirjandust:
Eesti rahvapäraseid mänguasju. (Tartu, 1964)
Talulaste mänguasjad. Reet Piiri, 2006
Vanad ja uued mängud rahvaluulearhiivist. Eesti Kirjandusmuuseumi Eesti Rahvaluule Arhiiv. Tartu, 2013-2016. http://www.folklore.ee/ukauka

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare