11.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
LisalehtKäsitöölaneKäsitöölane: Miks teha käsitööd? Tagasivaade käsitööliste mõtetele

Käsitöölane: Miks teha käsitööd? Tagasivaade käsitööliste mõtetele

Helerin Väronen, Anne Ummalas

Esimene Raplamaa Sõnumite lisaleht Käsitöölane ilmus 23. jaanuaril aastal 2013, nii et tänavu jaanuaris saab sellest märgilisest hetkest 10 aastat täis. Selles lehenumbris jagabki Käsitöölase algataja ja esimene toimetaja Haldi Ellam oma mälestusi Käsitöölase algusajast ja räägib sellest, kuhu on teda tänaseks päevaks viinud inspiratsioon, mis ta lugusid tehes sai.

Kümne aasta jooksul on Käsitöölase külgedele jõudnud väga palju käsitöövaldkondi. Traditsioonilisest käsitööst on päris palju tähelepanu saanud rahvarõivad ja nende tegemisega seotud käsitöövõtted. Palju on leheveergudel olnud ka puukäsitööga tegelejaid, nii neid, kes vanu oskusi ja tehnikaid au sees hoiavad, kui ka neid, kes tänapäevaseid tehnoloogiaid ja tehnikaid kasutavad. Sepatöögi on erinevate nurkade alt läbi käinud ja sama käib villatööde, heegeldamise ja õmblemise kohta.
Leheveergudele on aga jõudnud ka näiteks käsitöötordid, tätoveerimine, käsitöölandid, mööbli ja ehitiste restaureerimine, piparkoogid ja jõulukaunistused, nukud ja nukumajad, siidimaal ja siidifloristika, kiviaedade ehitus, käsitööseebid ja butafooria. Käsitöömaailm on aga nii kirju ja põnev ning uusi tegijaid ja uusi või taasavastatud tehnikaid tuleb aina juurde, nii et teemasid jagub meil veel mitmeks aastaks.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare