Kapsas on tundunud mulle natuke igava toiduainena, millest midagi uut nagu ei oskagi teha. Kapsahautis, hapukapsas, kapsasupp, kapsasalat ja ongi nagu kรตik. Kรผlmkappi norutama jรครคnud kapsapeast vรตiks ju teha salatit grill-liha kรตrvale, aga vรคhemalt nรคdala algus head grilli-ilma kรผll ei tรตotanud.
Siinkohal tuleb muidugi appi kรตikvรตimas internet, mis vรคidab, et rootslaste sรถรถgilaual on populaarseks kodutoiduks karamellitud kapsaga pikkpoiss. Toidusiirupi ja vรตiga karameljaks praetud kapsas kรตlab igatahes millegi uuena, mida proovida vรตiks. Lisades veel hakkliha, saab tulemuseks toidu, mida vรตiks ka kapsalasanjeks kutsuda.
Valmistamiseks lรคheb kรผll pรคris kaua aega, 45 minutit tegemisele pluss veel umbes sama aeg ahjus kรผpsemisele. Kรตhu saab aga sellest tรคis umbes seitse inimest.
Retsept on pรคrit Toidutare toidublogist.
Vaja lรคheb: 1,2 kg kapsast, 30 g vรตid, 6 spl tumedat toidusiirupit (vรตi pruuni suhkrut), 2 tl soola (1+1 tl), 600 g hakkliha (50% sea-, 50% veiseliha), 1 keskmine sibul, 2 dl rรตรตska koort (35%), 4 spl riivsaia, 1 tl pipart, 0,5 dl puljongit vรตi vett, pohli pealeraputamiseks, pohlamoosi lisandiks.
Tee nii: Lรตika kapsas sektoriteks, eemalda juureosa. Lรตika kapsasektorid รตhukesteks ribadeks. Sulata pannil vรตi. Vala kapsaribad kuuma vรตi sisse, lisa siirup ja 1 tl soola ning prae kapsas karameljalt kuldseks. Prae keskmisest kรตrgemal kuumusel, ilma kaaneta ja kaunis tihti segades, aega kulub selleks 20โ25 minutit. Vahepeal valmista ette hakklihasegu. Sega hakkliha hulka peeneks tรผkeldatud sibul, vahukoor ja riivsai. Maitsesta 1 tl soola ja pipraga.
Pane ahi 200 kraadi peale sooja. Kui kapsas on kรผps, sega umbes kolmandik sellest hakkliha hulka ja tรตsta segu sobivasse ahjuvormi. Laota hakklihale รผlejรครคnud kapsas, vala peale puljong vรตi vesi ning tรตsta ahju. Kรผpseta 45โ50 minutit. Umbes 30 minutit pรคrast ahjupanemist kata vorm kaane vรตi fooliumiga, et kapsas liiga pruuniks ei kรตrbeks. Lase enne sรถรถmist kรผmmekond minutit seista. Serveeri koos soojendatud pohlamoosi ja kartulipudruga.




