Kapsas on tundunud mulle natuke igava toiduainena, millest midagi uut nagu ei oskagi teha. Kapsahautis, hapukapsas, kapsasupp, kapsasalat ja ongi nagu kõik. Külmkappi norutama jäänud kapsapeast võiks ju teha salatit grill-liha kõrvale, aga vähemalt nädala algus head grilli-ilma küll ei tõotanud.
Siinkohal tuleb muidugi appi kõikvõimas internet, mis väidab, et rootslaste söögilaual on populaarseks kodutoiduks karamellitud kapsaga pikkpoiss. Toidusiirupi ja võiga karameljaks praetud kapsas kõlab igatahes millegi uuena, mida proovida võiks. Lisades veel hakkliha, saab tulemuseks toidu, mida võiks ka kapsalasanjeks kutsuda.
Valmistamiseks läheb küll päris kaua aega, 45 minutit tegemisele pluss veel umbes sama aeg ahjus küpsemisele. Kõhu saab aga sellest täis umbes seitse inimest.
Retsept on pärit Toidutare toidublogist.
Vaja läheb: 1,2 kg kapsast, 30 g võid, 6 spl tumedat toidusiirupit (või pruuni suhkrut), 2 tl soola (1+1 tl), 600 g hakkliha (50% sea-, 50% veiseliha), 1 keskmine sibul, 2 dl rõõska koort (35%), 4 spl riivsaia, 1 tl pipart, 0,5 dl puljongit või vett, pohli pealeraputamiseks, pohlamoosi lisandiks.
Tee nii: Lõika kapsas sektoriteks, eemalda juureosa. Lõika kapsasektorid õhukesteks ribadeks. Sulata pannil või. Vala kapsaribad kuuma või sisse, lisa siirup ja 1 tl soola ning prae kapsas karameljalt kuldseks. Prae keskmisest kõrgemal kuumusel, ilma kaaneta ja kaunis tihti segades, aega kulub selleks 20–25 minutit. Vahepeal valmista ette hakklihasegu. Sega hakkliha hulka peeneks tükeldatud sibul, vahukoor ja riivsai. Maitsesta 1 tl soola ja pipraga.
Pane ahi 200 kraadi peale sooja. Kui kapsas on küps, sega umbes kolmandik sellest hakkliha hulka ja tõsta segu sobivasse ahjuvormi. Laota hakklihale ülejäänud kapsas, vala peale puljong või vesi ning tõsta ahju. Küpseta 45–50 minutit. Umbes 30 minutit pärast ahjupanemist kata vorm kaane või fooliumiga, et kapsas liiga pruuniks ei kõrbeks. Lase enne söömist kümmekond minutit seista. Serveeri koos soojendatud pohlamoosi ja kartulipudruga.