11.7 C
Rapla
Pühapäev, 8 sept. 2024
UudisedKas Varbola linnust valvavad kuningad on oma aja ära elanud?

Kas Varbola linnust valvavad kuningad on oma aja ära elanud?

Alates 2011. aastast on Varbola linnust valvanud neli puidust kuningat. Ühtlasi on nad olnud linnusele visiitkaardi eest. Ikka on koos nendega pilti tehtud.
Augusti keskpaigas märkas juhuslik möödasõitja, et üks kuningatest on pikali kukkunud ning purunenud. Kas vandaalid käisid seal laamendamas? Või nõjatus keegi puukuju vastu ning see kukkus puruks kogemata? Või tegi pahandust vali tuul? Sajaprotsendilist kindlust selles osas ei ole. Siiski paistab olevat selge, et oma aja on ära elanud kõik neli kuju.


Varbola puupäevade pikaaegne vedaja Piret Linnamägi rääkis, et teade katkisest kuningast jõudis temani umbes nädal aega pärast tänavust Varbola Puu üritust, augusti keskpaigas. Esialgne mõte oli, et kuju kallal on käinud jõudu rakendamas vandaalid, kuid tegelikult on võimalikke variante teisigi. Vandaalitsemist ei saa siiski välistada, sest kuningate kujusid on käidud lõhkumas varemgi. 2017. aasta suvel varastati isegi üks kuningas ära. Kui sellest üle-eestilises meedias juttu tehti, tuli kuningas lõpuks välja. See leiti mahajäetuna Põlliku küla bussipeatusest. Tegemist oli muuseas sama kujuga, mis nüüd katki läks.
Piret Linnamägi mainis, et tegelikult on aastaaegade vaheldumine, ilmastik ja ka sipelgad mõjunud kuningate kujudele halvasti. Need on pehkinud ja seest mädanenud. Linnamägi pakkus välja, et võib-olla ei tahtnudki keegi kujule otseselt liiga teha. Võib-olla taheti lihtsalt pilti teha, nõjatuti selle vastu ning kuju kukkus puruks kogemata. Linnamägi lisas, et sellisel juhul oleks olnud muidugi kena õnnetusest märku anda. Sellist versiooni, et kuju oleks pikali kukkunud ja purunenud tuule tõttu, ta ei usu. Need olid kinnitatud tugevale alusele ja niisama lihtsalt kukkuda ei oleks saanud.

  1. aastal valmistati need neli kuju Varbola Puu raames. Valmistajateks olid puuskulptorid Ivo Mänd ja Silver Treiman, kes tegid need kingitusena Varbola linnusele. Nii katki läinud kui ka veel üks kuju on praeguseks linnuse juurest ära viidud. Piret Linnamägi ütles, et minema viiakse ka ülejäänud kaks. Midagi pole enam teha, nad on pehkinud ning oma aja ära elanud. Mis saab edasi? Muidugi oleks tore, kui sinnasamasse saaks kuidagi uued kujud ja uued kuningad. Kas või kuidas see juhtuda saaks, ei osanud Linnamägi praegu veel öelda.
Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare