6.7 C
Rapla
Reede, 18 okt. 2024
KultuurRKKK-s avati maalinäitus „Sinine”

RKKK-s avati maalinäitus „Sinine”

Raplamaa kaasaegse kunsti keskuses (RKKK) avati kunstikursuslaste maalinäitus „Sinine”, mille loomisel on kunstnikud otsinud ja leidnud inspiratsiooni sinisest värvitoonist.

Näituse avamine oli eelmisel reedel, 28. augustil ning peaaegu iga autor oli ka kohal ja tutvustas huvilistele oma tööde tagamaid. Insipiratsiooniks ja läbivaks jooneks oli sel korral töödes sinine värvus kui tõe ja rahulikkuse kandja.
Näitusel osalevad kunstnikud on Maiu Albo, Mikk Allas, Lilith Holweg, Veranika Matukevitš, Heli Oksvort, Karin Polluks, Mari Põld, Marve Reede, Aire Rosenfeldt, Olga Sokk, Ave Tislar, Eteri Tõlgo ja Marge Vonk.
Kunstikursuslaste juhendaja Kairi Orgusaar rääkis näituse avamisel, et varasematel aastatel valmisid maalid kevadel, aga tänavu maaliti suvelaagris. Näitus otsustati igal juhul üles panna, sest see on Orgusaare sõnul kunstnikele oluline ja ühtlasi tähistab protsessi lõppu.
Sinise temaatikast ja kunstnike erinevatest tõlgendustest rääkides tõdes Orgusaar, et kunst on individuaalõpe ja igaüks lähtus maali loomisel iseendast. Mikk Allase tööd paistavad näitusel oma suuruse poolest juba hästi silma, aga on ka nähtavalt kontrastsed omavahel. Orgusaare hinnangul on Mikk, kes on juba aastaid iseseisvalt ilma juhendamiseta maalinud, murdnud selleks näituseks lahti mõningatest mustritest sinise maali näol, millel võib vaadelda pilvi ja väikeseid geomeetrilisi kujundeid. „Meeleoluliselt annab see teos kergust juurde kogu näitusele,” ütleb Orgusaar.
Juhendaja tajub, et nii mõneski maalis võib aimata koroonakriisi mõjusid ja mõtteid, mis sel perioodil tekkisid, muresid ja lootusi edasise osas. Samal ajal on täiesti teist laadi töid, helgeid ja igatsevaid. Iseäranis silmapaistvalt teist laadi on näiteks sinistes toonides maal kirikust, mille autor on Mari Põld.
Pärast kunstikursuslaste tööde näitust valmistutakse festivaliks “Särin” ning sellega kaasnevateks näitusteks ja tegevusteks. Seejärel jõuab RKKK ruumidesse Johanna Mudisti maalinäitus ja novembri lõpus saab vaadelda püsivat etendust klaasskulptuuride, helide ja valguse liikumisega.

.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare