21.6 C
Rapla
Laupäev, 7 sept. 2024
ArtikkelTäiskasvanud õppija nädal Raplamaal

Täiskasvanud õppija nädal Raplamaal

Sel aastal oli üle-eestiline täiskasvanud õppija nädal (TÕN) 7.-16. oktoobrini. Rapla maakonna tänuüritus leiab aset täna, 21. oktoobril Alu koolis. Traditsiooniliselt tunnustatakse selle käigus võitjaid neljas kategoorias: aasta õppija, aasta koolitaja, aasta õpitegu ja aasta õppijasõbralik tööandja.

Sel aastal esitati Rapla maakonnas aasta õppija nominendiks tähelepanuväärne arv inimesi – 26. Tutvustame põgusalt kõigi kategooriate nominente ning võitjaid (igas kategoorias esimesena toodu).

AASTA ÕPPIJA

MEELIS VÕIGEMAST, maaler ja krohvija. Pere ja töö kõrvalt on ta kahel õppeaastal olnud aktiivselt seotud enesetäiendamisega Kehtna Kutsehariduskeskuses ja sooritanud tasemeõppe kutseeksamid: 2019 plaatija tase 4 ja 2020 maaler tase 4 (siseviimistleja kutsetunnistus).

Ljubov Kudrjavtseva – eripreemia julguse eest teha täiskasvanuna oma elus muutusi ja seista vastu oma hirmudele (eesti keel kui teine keel), liikudes järjekindlalt soovitu suunas. Vt pikemalt lk 8-9.


Piia Kõverik – eripreemia muljet avaldava arvu koolituste eest, mis on seotud tema huvialadega. Rapla Elujõu Keskuse tegevjuht, nõustaja ja koolitaja on läbinud terve rea koolitusi-kursusi (nt Hiina meditsiini bioenergeetilise massaaži kursus, alaseljavaevuste multidistsiplinaarne käsitlus, süvalõdvestusteraapia alused, Bioptron aparaadi valgusterapeudi õpe, teadliku hingamise kursus jpt), kus õpitud teadmisi rakendab väga edukalt oma ettevõttes.


Agnes Kasela, klienditeenindaja. Täiskasvanuna asunud omandama keskharidust Rapla täiskasvanute gümnaasiumis, kus õpib koos oma tütardega.

Anu Matsoo, Voore Tallid OÜ omanik ja juhatuse esimees. Läbis Kehtna Kutsehariduskeskuses koka EKR tase 4 kaheaastase tsükliõppe ning RAEK-i korraldatud Raplamaa toidu- ja joogikultuuri arenguprogrammi.

Ege Vonbret-Tosin, Kehtna valla lastekaitsespetsialist. Omandas täiesti uue eriala, õppides 2016-2019 Lääne-Viru Rakenduskõrgkoolis sotsiaaltööd ja lõpetades cum laude). Juba enne lõpetamist asus tööle lastekaitsespetsialistina.

Eline Villig, Kehtna KHK toitlustusvaldkonna õpetaja. 2018. aastal alustas õpinguid Kehtna KHK kokk 4 õppekaval. 2019. aastal alustas paralleelselt õpingutega tööd Kehtna KHK toitlustusvaldkonna kutseõpetajana, läbides samal ajal veel Tallinna Ülikoolis kutseõpetaja kohanemisaasta programmi.

Elis Oeselg, lapsega kodus olles asus Rapla täiskasvanute gümnaasiumis omandama keskharidust, kevadel lõpetas 11. klassi.

Emma Laurimaa, lõpetas Rapla täiskasvanute gümnaasiumi, töötades samal ajal 0,75 kohaga Coopi klienditeenindajana

Ilona Pappe, Vana-Vigala põhikooli sotsiaalpedagoog ja geograafia, inimeseõpetuse ja vene keele õpetaja. Isiklikust vajadusest leida vaheldust koolitööle, asus 2017. aastal õppima Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli tekstiilkäsitöö erialal (kuni 2020 november).

Jaanika Niinemets, Kohila lasteaia Männi õpetaja. Läbis Tallinna Ülikoolis alushariduse pedagoogi bakalaureuse õppe 2017-2020 ning tänu sellele on saanud õpetaja assistendist õpetajaks.

Joonas Riismaa, 18-aastane korvpallur on viimastel aastatel elanud Itaalias, olles korvpallur Pistoia korvpalliklubis. Paralleelselt Pistoia korvpalliakadeemiale omandab keskharidust Rapla täiskasvanute gümnaasiumis ja seda ainult e-õppe teel, peamiselt Moodle kursuste kaudu.

Kadrin Karro-Tagapere, FIE, õppinud varem MI Massaažikoolis, õppis aastail 2017-2020 Tallinna Ülikoolis andragoogikat ning 2019-2020 RAEK-i korraldatud Mentorklubis, tegeledes samal ajal aktiivselt oma ettevõtte loomisega.

Kaie Kulper, ettevõtja ja Kabala saviringi juhendaja omandas Olustvere teenindus- ja maamajanduskoolis rahvarõivaste valmistaja kutse.

Katrin Jair, Kehtna valla haridus- ja kultuuritööspetsialist, Järvakandi kultuurihalli juhataja, osales 2018-2020 Eesti Rahvakultuuri Keskuse kultuurikorraldaja täienduskursusel ning 2019. aastal sama asutuse projektikirjutamise koolitusel. Lisaks lõi kaasa vallavalitsuse sotsiaalmeedia sisekoolituste sarjas ja Raplamaa tervisedenduse koolitusel.

Kersti Salu, klienditeenindaja, 21 aastat pärast esimese poja sündi lõpetas RTG-s põhikooli ja sel kevadel 10. klassi. On kooli hoolekogu liige.


Ly Laak, AS-i Swedbank Middle Office vanemspetsialist. 2020. aastal lõpetas Tallinna Tehnikakõrgkooli Teenusmajanduse Instituudi (endise nimega Lääne-Viru Rakenduskõrgkool) ja omandas rakendusliku kõrghariduse ärijuhtimise erialal, spetsialiseerudes finantsjuhtimisele.

Ly Torn, Rapla Vesiroosi kooli õpetaja, haridustehnoloog. Õpib Tallinna Ülikoolis informaatikaõpetaja eriala magistriõppes.

Marite Valeika, Kohila lasteaia Männi HEV-koordinaator. Õppinud Tallinna Ülikoolis alushariduse pedagoogiks ja Tartu Ülikoolis eripedagoogiks.

Marttina Kallaste, RTG vilistlane ja praegune sotsiaalpedagoog. Õpib Tallinna Ülikoolis bakalaureuse õppes sotsiaalpedagoogikat.

Ragne Rahe, Kehtna vallavalitsuse sotsiaaltööspetsialist, õppides täiesti uue erialana Lääne-Viru Rakenduskõrgkoolis (2017-20, praegu Tallinna Tehnikakõrgkooli Teenusmajanduse Instituut, lõpetas cum laude) sotsiaaltööd, asus ta 2018. aastal tööle vallavalitsuse sotsiaalvaldkonna spetsialistina.

Raili Kolon, Hagudi lasteaia õpetaja abi. Pärast mitmekümneaastast pausi asus õppima Kehtna KHK ehitusvaldkonnas ja sooritas 2020. aastal tasemeõppe kutseeksami maaler tase 4.

Sigrid Kalle-Vainola, Kehtna klubi juhataja, osales 2019-2020 Eesti Rahvakultuuri Keskuse kultuurikorraldaja täienduskursusel. Viimase kahe aasta sees on osalenud veel Koolituskeskus Tõru kultuuritöötajate sotsiaalsete ja kommunikatiivsete oskuste programmis, lilleseadete ja etiketi, kadripäeva kombestiku ja Raplamaa tervisedenduse koolitustel.

Sirli Tilga, OÜ Kuuda Hooldekodu hooldustöötaja (VÕS lepinguga) ja OÜ Nurme Sahver juht ja mesinik. Omandas aastail 2018-2020 Tallinna Tervishoiu Kõrgkoolis hooldustöötaja tase 4. Tänaseks on tal juba kolm kutsetunnistust.

Tiia Saart, Vocatio OÜ fotograaf. Täiendab end Kohila Koolituskeskuse kangaklassis, kus alustas õpinguid 2018. aastal. 2019. aastal läbis samas keraamikakursused ning täiendab end keraamika alal Kernu mõisa keraamikakojas.

Virge Priimägi, ehitusosakonna klienditeenindaja Laagri Bauhofis. On omandanud Kehtna KHK-s maaler tase 4 (2019) ja plaatija tase 4 (2020), tänu millele saab kaupluse klientidele anda vajalikku nõu.

AASTA KOOLITAJA

KAIDI KORNAK, Saue Production OÜ finantsjuht, Ettevõtlikud Naised Raplamaal MTÜ juhatuse liige. Annab loenguid majanduse ja ettevõtluse ning tööohutuse ja töötervishoiu teemadel välislektorina Kehtna KHK-s ja viib välislektorina läbi majanduse ja ettevõtluse valikainekursuseid Rapla gümnaasiumis. Tegeleb oma kolleegide coach’imise ja nõustamisega täiskasvanuhariduse teemadel, sh õppepuhkused, täiskasvanuharidust pakkuvad koolid. Täiskasvanuhariduse võrgustiku eestvedaja Rapla maakonnas. Innustab oma positiivse ellusuhtumisega ka teisi õppima.

Aivar Pihelgas, Photoplanet OÜ koolitaja ja fotograaf. Lisaks kursustele Eestifotos ja Nikonschoolis loeb Aivar Pihelgas meedia ja fotograafia alaseid loenguid Tallinna Ülikoolis, Tallinna Tehnikaülikoolis, Eesti Kunstiakadeemias ning Tartu Ülikooli juures tegutsevas Väärikate Ülikoolis. Kursuseid ja nõustamisi on ka Riigikogu Kantseleis, Eesti Vabariigi Presidendi Kantseleis ja Eesti Välisministeeriumis. Tal on oskus selgitada keerukaid protsesse ja mõisteid lihtsas keeles.

Chanet Siret Simonen, Chanet Creative OÜ omanik ja koolitaja. Pakub alustavatele ja väikestele ettevõtetele praktilisi koolitusi, kus tegeletakse samaaegselt visiooni, eesmärkide ja tegevusplaanide koostamisega. Lisaks toetab organisatsioonide meeskonna arengut, et meeskond oleks ühtne ja töötaks ühiselt eesmärkide nimel.

Joonas Kiri, Vana-Vigala tehnika- ja teeninduskooli sepatöö eriala kutseõpetaja ja Viljandi Kultuuriakadeemia rahvusliku metallitöö külalislektor, Eesti Seppade Ühenduse esimees. Viib läbi täiendkoolitusi metallitöö valdkonnas ning koos sepatöö eriala õppuritega töötubasid avalikel üritustel. Annab väga head teadmised edaspidiseks iseseisvaks tööks sepana, tema käe all sooritavad Vana-Vigala TTK sepa eriala õpilased riikliku kutseeksami ning omandavad sepp tase 4 kutse.

AASTA ÕPITEGU

JOOGIKUNSTI OÜ, Inga Hermanson. Maailmamaitsete tundmaõppimine Joogikunstis Raplamaa moodi seisnes 45 koolituse korraldamises kahe aasta jooksul ja erinevatel teemadel (sissejuhatav koolitus veinimaailma, sissejuhatav koolitus õllemaailma, õllekoolitus edasijõudnutele, vahuveinikoolitus). Esindatud on olnud Itaalia, Hispaania, Sloveenia ja Portugali joogikunst. On olnud ka alkoholivabade kokteilide koolitusi ning tutvustatud kohalikke joogitootjaid. Koolitused on läbinud ligi 500 inimest peamiselt Raplamaalt, samuti Raplamaa restoranide töötajad.

MTÜ Arendusselts Koduaseme – eripreemia järjepideva laiapõhjalise koolitusprogrammi „Kaerepere piirkonna kogukond õpib ja väärtustab ühtekuuluvust“ eest, mis lähtus kogukonna soovidest ja vajadustest.

Programmi raames toimus kahe aasta jooksul rida erinevaid kogukonnale suunatud koolitusi-õpitubasid, nt Tauri Tallermaa „Väärikas eas väärikas mälu”, Diana Poudeli turvalise interneti koolitus, Raavelite praktiline õpituba „Teadlik arvutikasutaja” või aiandusõhtud „Aed kui eluruum” Arnold Hannustiga. Koolitustel osales hinnanguliselt 1000 või enam Kaerepere piirkonna elanikku ja külalisi õpilastest eakateni.

Näitetrupp Topelt-Kiiks. Trupi eestvedamisel on koos MTÜ-ga Vigala Külade Ümarlaud läbi viidud mitmel aastal (2012, 2013, 2014, 2019) Raplamaa Harrastusnäitlejate Suvekooli, kaasates organiseerimisse ka teisi Raplamaa näitetruppe. Koolitustel on osalenud täiskasvanud harrastusteatrite näitlejaid nii Raplamaalt kui ka kogu Eestist. Koolitajateks on olnud tuntud kultuuriisikud (Toomas Lõhmuste, Elmo Nüganen, Tiit Palu, Nero Urke, Andres Puustusmaa jne.) Raplamaa harrastusteatrite koostöö on läbi suvekoolides osalemise tugevnenud. Osalejate eneseväljendus ja näitlemisoskused on parenenud, on saadud uusi tutvusi ja sidemeid. Erinevad koolitajad on arendanud ka osalejate silmaringi.

TaevaniMaani Meistrikoda paneb kokku töötubade kavasid, mis aitavad saavutada positiivse eduelamuse ka kõige algajamatel osalejatel. Tänaseks on töötubades osalenud juba üle 2500 inimese, kellest paljud on ennast veel täiendanud ning läinud ka kutset omandama. TaevaniMaani keraamik Maria Mettas juhendab selliseid töötubasid aastast 2010. Raplas alustas TaevaniMaani Meistrikoda oma tegevust 2016. aasta jaanuaris. Õpilased sõidavad töötubadesse kogu Eestist ning paljud õpilased on edasi läinud keraamiku kutset omandama.

AASTA ÕPPIJASÕBRALIK TÖÖANDJA

ALU KOOL – toetab süstemaatiliselt töötajate arengut, innustades neid õppima. Kool soodustab töötajate mitmekesist karjääri, kuna näeb vajadust nende oskusi ja professionaalsust kaasajastada. Kooli direktor koos meeskonnaga on kirjutanud projekte, et saada rahastust töötajate ümberõppe jaoks. 2019. a septembrist detsembrini osales Alu kool pilootkoolina Digikiirendi koolitusel kogu kooli õpetajate meeskonnaga. Tänu sellele sai kooli meeskond väga edukalt hakkama distantsõppe korraldamisega.
Õpetajate digipädevused on heal ja väga heal tasemel. Alu kool on kaasavat haridust pakkuv kool, kus on ka eriklassid ning sellest tulenevalt on sõlmitud praktikaleping Tartu Ülikooliga. Samuti ollakse üheks praktikabaasiks Tallinna Ülikooli eripedagoogika üliõpilastele.

Rapla Tarbijate Ühistu, eripreemia. Läbi Coop Akadeemia on võimalik kõigil ettevõtte töötajatel osaleda kontaktkoolitustel ja ka e-õppe kursustel. Kontaktkoolituste juhtimiskoolitused on suunatud juhtidele ning juhtide järelkasvule. Koolitused koosnevad erinevatest tasemetest. Kontaktkoolituste teeninduskoolitused on mõeldud teenindavale personalile (samuti erinevad tasemed). Lisaks on e-õppe keskkond, kus on kursused erinevatele sihtgruppidele alates arvutiõppe programmidest kuni teenindusprotsessini välja. Töötajate oskuste tase on ühtlustunud. Ettevõttes saadakse protsessidest üldpildis sarnaselt aru. Töötajatel on eluterve huvi tööga seonduva vastu.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare