11.7 C
Rapla
Pühapäev, 8 sept. 2024
UudisedPurila pelletitehase müra arutati ümarlaual

Purila pelletitehase müra arutati ümarlaual

Stina Andok

Rapla vallavalitsus, Warmeston OÜ esindajad, mürauuringu läbiviijad ja Purila küla elanikud kogunesid ühise laua taha, et püüda leida mürahäiringule lahendusi.

Rapla vallavalitsus kutsus eelmise nädala kolmapäeval, 4. novembril kokku ümarlaua, et anda kõigile osapooltele võimalus oma seisukohti selgitada ning püüda jõuda üksmeelele, kuidas edasi minna.
Warmeston OÜ Purila pelletitehas on kohalikele elanikele mürahäiringut põhjustanud juba 2015. aastast. Rapla abivallavanem Triin Matsalu andis kokku tulnud inimestele põgusa ülevaate, mis alates sellest ajast on mürahäiringutega seonduvalt ette võetud. Läbi on viidud mitmeid mürauuringuid, Terviseamet on teinud tehasele ettekirjutuse ning tehas on ettekirjutuses toodud asjaolud täitnud. Tehas on esitanud tegevuskava ja seda ka rakendanud ning vallavalitsus on väljastanud tehase kahele hoonele kasutusload.
Eelmise aasta lõpul ja selle aasta alguses viis Akukon Eesti OÜ läbi järjekordse mürauuringu. Ettevõtte konsultandid tutvustasid kohalviibijatele uuringu läbiviimise põhimõtteid, tulemusi ja tegid ettepanekuid edasiseks. Uuringu tulemused näitasid, et müra püsib piirnormide ülemise piiri läheduses ning konsultandid tegid kindlaks, et peamiselt levib müra vabas õhus töötava mobiilse purusti juures. Tehase territooriumilt levib lähimate elamualade juurde mobiilse purusti töötamisest tekkiv ning hoonete katusel paiknevate seadmete, korstnate ja mahutite töötamisest tekkiv müra.
Konsultantide ettepanek on rakendada müra vähendamise meetmeid sarnaselt, nagu tehas on juba teinud. Samas selgitasid mürauurijad, et konkreetsete ettepanekute tegemiseks, kuidas kindlate seadmete müra vähendada, tuleks läbi viia veel üks uuring. Samal ajal nad tõdesid, et kuna tehase territooriumil on palju eraldiseisvaid müraallikaid, ei pruugi müra vähendamise meetmed kõrvaga tuntavaid tulemusi anda ning muutus jääks tõenäolisemalt 1-2 detsibelli piiridesse.
Purila küla elanik Kristi Hunt selgitas, et ühel hetkel oli tunda, et olukord on paranenud, kuid tõdes, et sellel suvel toimus augustikuus muutus. Ka teised kohalviibinud külaelanikud kinnitasid, et tajusid mürataseme muutust sel perioodil ning see kestab vahelduvalt tänaseni. Warmeston OÜ kvaliteedi- ja keskkonnajuht Viljo Aros lubas minna tehasejuhi jutule, et üheskoos üle vaadata tehase suvised hooldustööd, tegemaks kindlaks, et sellest tulenevalt midagi juhtunud ei ole. Samuti lepiti arutelu tulemusel kokku, et edaspidi hakkab tehas mobiilset purustit kasutama esmaspäevast reedeni ajavahemikul 7-19.
Kuigi kohalikud elanikud väljendasid jätkuvalt rahulolematust müra piirnormide ülemisel piiril elamise suhtes, mõistavad nad, et tehas siit kuhugi ei kao, kuid kooseksisteerimiseks tuleb leida kompromiss. “Oleme üks kogukond. Ettevõte on seal ja elanikud on seal,” ütles Kristi Hunt.
Kuivõrd kohalikud elanikud kinnitavad, et iga päev ei ole tehase müra ühtmoodi häiriv ning nende heaolu sõltub paljuski tuule suunast, jäi Warmeston OÜ tegevjuht Mait Kaup seisukohale, et mürahäiringud on subjektiivsed ja ebamäärased ning kuna tehas on teinud juba märkimisväärselt palju, et olukorda parandada, ei näe ta, et tehas peaks praegu edasisi tegevuskavasid koostama või korraldama lisauuringute läbiviimist.
Rapla vallavolikogu liige ja majanduskomisjoni esimees Hans Liibek nägi lisauuringu näol võimalust viimseni selgeks teha, kas tehasel on üleüldse võimalik enam leevendusmeetmeid rakendada. Warmeston OÜ esindajad jäid esialgu kahtlevale seisukohale ning soovisid ära oodata, mida näitab tehase hooldustööde ülevaatamine. Võimalik, et mürahäiringu suurenemise probleemi tuum on seal ning osa häiringust on võimalik likvideerida ilma lisauuringuteta.
Rapla vallavalitsus otsustas võtta uuringuga seonduvalt initsiatiivi enda kätte ning on võtnud plaani koostöös ettevõtte ja uuringu läbiviijatega tegeleda edasi hinnapakkumise küsimisega, et vajadusel oleks võimalik operatiivselt uuringuga edasi minna. Lähinädalatel selgub, kas ja kuidas teemaga edasi tegeletakse.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare