11.7 C
Rapla
Pühapäev, 8 sept. 2024
UudisedKohila elanike kraanivee maitse ja lõhn on muutunud

Kohila elanike kraanivee maitse ja lõhn on muutunud

Viimastel päevadel on Kohila Vesi OÜ saanud tarbijatelt teateid kraanivee maitse- ja lõhnaomaduste muutumisest. Ettevõte kahtlustab muutusi põhjaveekihtides, täpsemad vastused annab analüüsitulemus.

Kohila Vesi OÜ esindajate sõnul jõudsid esimesed teated ettevõtte valvetelefonile pühapäeva, 20. detsembri hommikul kella 9 ajal ning esmase hinnangu põhjal mõjutas veekvaliteedi muutus 10-15 klienti. Põhjuse väljaselgitamist alustati kohe.

„Arvestades tekkinud olukorda, kus joogivee maitse- ja lõhnaomadused on muutunud halvemaks, oli meile antav tagasiside üsnagi väike, mis andis alust arvata, et probleem oli vaid mõnel üksikul tänaval, kuid tegelikult oli ohustatud terve Kohila alevi piirkond koos Pukamäe, Masti ja Urge külaga, kus tarbitav joogivesi pärineb samadest puurkaevudest. Esimesed teated veekvaliteedi muutustest tulid tänavatelt, mis on meie peamagistraalitorustiku ääres ning kuna peamagistraalis on veevool kiire ning sellest tulenevalt ka veevahetus, jõuab veekvaliteedi muutus nende majapidamisteni varem,” selgitab ettevõte.

Kuivõrd Kohila elanikud olid kurtnud vee veidrat lõhna, võis arvata, et tegemist on väävelvesiniku suurema sisaldusega vees, kuna väävelvesinik tekitab mädamuna lõhna. Kohila Vesi OÜ sõnul said nad pärast vastava teate avaldamist oma kodu- ja sotsiaalmeedialehel tagasisidet ka õlilõhnalise ja -maitselise vee kohta, mis viitab suurenenud mangaanisisaldusele.

„Täpsemaid vastuseid saame analüüsi vastuste saabumisel. Hetkel ei ole põhjust kahtlustada põhjaveereostust inimtegevuse tagajärjel, vaid pigem on meile loodus ninanipsu teinud põhjaveekihtides toimuvate hüdrogeoloogiliste muutuste näol,” ütleb ettevõte.

Kohila Vesi OÜ selgitab, et sellistes olukordades tehakse esimese asjana veele visuaalne hinnang puhtast veest erineva vee värvi, maitse ja lõhna tuvastamiseks. Kohila piirkonna vett seiratakse vastavalt terviseameti kavale ja keskkonnaloas märgitule iga kolme kuu tagant ehk kord kvartalis. Veehaardes olevaid puurkaevusid ja veetöötlusjaama analüüsitakse kavade kohaselt kord aastas. Viimased seired teostati augustis-septembris ning analüüsid olid korras. „Sellel nädalavahetusel tekkinud olukorrast tingituna võeti kõik veeproovid uuesti ning kordusanalüüsid, sõltumata juba laboris olevatest analüüside tulemustest, võetakse ka 28. detsembril,” kinnitab ettevõte.

Senini teada oleva info põhjal hinnatakse vett tarbimiseks kõlbulikuks ja tervisele ohutuks. Osaühing kinnitab, et praeguseks hetkeks on veemahutid ja -filtrid täiendavalt pestud ning veevõrku suunatakse juba tavapäraselt väga hea kvaliteediga vett: „Erinevalt tekkida võivatest arusaamadest aitame ka ise veevahetusele torustikes kaasa, pumbates n-ö halba vett otse kanalisatsiooni. Sellegipoolest võtab veevahetus torustikes aega ja klientideni võib veel lühiajaliselt jõuda tavapäratute maitse- ja lõhnaomadustega vett.”

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare