11.7 C
Rapla
Pühapäev, 8 sept. 2024
UudisedRiigieksamid on taas siiski vabatahtlikud

Riigieksamid on taas siiski vabatahtlikud

Riigikogu kiitis heaks muudatusettepaneku, millega kaotati kooli lõpetamisel eksami sooritamise nõue.

Esmaspäeva hilisõhtul läbis Riigikogus teise lugemise põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse muutmise eelnõu, millega muudetakse paindlikumaks sel õppeaastal gümnaasiumi lõpetamise kord. Seni oldi seisukohal, et sel aastal on eksami sooritamine kooli lõpetamise eeltingimus, aga nüüd otsustati muuta riigieksamite sooritamine vabatahtlikuks. Eelmisel aastal said lõpetajad samuti valida, kas teha eksamid või mitte.

Eelnõu järgi ei ole riigieksamite, neid asendavate rahvusvaheliselt tunnustatud eksamite, koolieksamite, õpilasuurimuste, praktilise töö sooritamine sel õppeaastal gümnaasiumi lõpetamise tingimuseks. Selleks, et kool lõpetada, peavad olema hinded korras. Lõpetajad, kes soovivad riigieksamid sooritada, saavad seda teha. Erisusi tuuakse sisse ka õpilaste hindamise korralduses. Luuakse võimalus kasutada hindamisel kirjeldavaid sõnalisi hinnanguid numbriliste hinnete asemel.

Riigikogu plaanib eksamikorraldust puudutavad muudatused vastu võtta võimalikult kiiresti, kuivõrd esimene riigieksam on juba 19. aprillil.

Eksami sooritamiseks pakutakse kokku kolme aega, et kõik eksamit teha soovivad õppurid saaksid võimaluse eksami tegemiseks. Lisaeksami ajad on välja pakutud, kuna koroonapandeemiast tingitult võib juhtuda, et õpilasel ei ole võimalik põhieksami ajal eksamit tulla tegema. Eksamile ei ole lubatud tulla haigusnähtudega ega eneseisolatsiooni ajal. Riigieksami lisaeksamil osalemiseks tuleb esitada avaldus haridus- ja noorteametile kolme tööpäeva jooksul pärast põhieksami aja möödumist.

Täiskasvanute gümnaasiumide abituriendid algatasid märtsis petitsiooni, millega paluti gümnaasiumi riigieksamid muuta vabatahtlikuks. Petitsioon kogus üle 1100 allkirja ning jõudis ka Riigikokku. Üks petitsiooni esitajatest kinnitab värske uudise valguses, et nad on Riigikogu saadikute otsusega igati rahul: „Oleme õnnelikud. Eriti need, kes on välismaal. Oleme väga tänulikud Rapla täiskasvanute gümnaasiumi direktorile Vello Kübarale ja õpetajatele, eriti Kaja Leppikule ja Kristi Luigele, kes meid algusest peale toetanud on.”

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare