19.4 C
Rapla
Esmaspäev, 16 sept. 2024
UudisedVaktsineerimine plaanitakse avada kõigile 17. mail

Vaktsineerimine plaanitakse avada kõigile 17. mail

COVID-19 vaktsineerimise töörühma juht Marek Seer kinnitas, et 17. maist plaanitakse avada COVID-19 vaktsineerimine kõikidele alates 16. eluaastast. Ta selgitas samas, et kõik huvilised kohe vaktsiinidoosi tõenäoliselt kätte ei saa, kättesaadavad kogused sõltuvad tarnetest. Edaspidi on kavas avada vaktsineerimiskeskusi, mis võtaksid vaktsineerimise koormust ära perearstikeskustelt.

Vaktsineerima on oodatud ka juba koroona läbi põdenud inimesed ja rasedad. Juba koroona läbi põdenud inimestele piisab ühest vaktsiinidoosist, et olla vaktsineeritud. See kehtib ka neile, kes on põdenud haigust näiteks eelmisel aastal. Kui algul oldi rasedate vaktsineerimisel ettevaatlikud, on praegu jõutud üksmeelele, et lootele vaktsiinist kahju ei tule, kuid koroona läbipõdemisest võib tulla. Üldine soovitus on rasedatel end vaktsineerida lasta.

Haigekassa juhatuse liige Maivi Parve sõnul on alustatud suhtlemist ka suuremate teenindus- ja tootmisettevõtetega, et pakkuda 50-aastaste ja vanemate töötajate vaktsineerimist töökohas koha peal. Eelduseks on piisavalt suur arv vaktsineerimisest huvitatud sobivas vanuses töötajaid.

Hetkel on käibel neli vaktsiini: Vaxzevria ehk vana nimega AstraZeneca, Pfizer, Moderna ja Janssen. Neist viimane, Janssen, on ühe doosiga vaktsiin, mida on asutud nüüd pakkuma inimestele, kellel ei ole võimalik ise perearstikeskusesse minna. Samuti pakutakse vaktsiini nende inimeste hooldajatele.

Terviseala asekantsler Maris Jesse kinnitas, et uuemate andmete toel võib öelda, et inimesed loetakse esialgu vaktsineerituks tähtajatult ning alles sügisel suudetakse öelda, millal oleks vaja kaks doosi saanud inimesel uuesti end vaktsineerida.

Raplamaal on vaktsineeritud 30,5% elanikkonnast

Statistika näitab, et Raplamaal on üldine vaktsineeritute hõlmatus praegu 30,5%. 80-aastaste ja vanemate seas on vaktsineeritute protsent 75,6. 60-69-aastaste hulgas on vaktsineerituid Raplamaal 66,5%, 70-79aastaste seas on see protsent 79,9. Äsja on alanud ka 50-59aastate vaktsineerimine ning Raplamaal on hetkeseisuga neist vaktsineeritud 38,7%.

Vanemaealiste seas on Eestis saavutatud 70% hõlmatus vaktsineerimisel üheksas maakonnas, Raplamaal nende seas. Asulates, kus see hõlmatus saavutatud ei ole, ei ole tervise- ja tööminister Tanel Kiige sõnul tegemist olnud enam võimaluse puudumisega, vaid küsimus on motivatsioonis. Probleemsemad piirkonnad on näiteks Põhja-Tallinn, Maardu, Loksa ja Ida-Virumaa erinevad asulad.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare