Kui osalesin Vana-Vigalas kriisiks valmistumise tรถรถtoas ja tuli juttu toiduvarudest ja sprotikonservidest, jรคin mรตtlema, et ma ei ole suurem asi kalasรตber. Hea lรตhe lรคheb kรผll alati peale, kuid sprottide ja kilude sรถรถmiseks pean olema tรตeliselt nรคljane. Selleks peab mingi kriis olema. Siis on lรตkkel soojaks aetud sprotid vรตileival vรตi kiluvรตileivad maailma parim toit. Vahel aga mรตni roog รผllatab ja paneb mรตtlema, et ehk ei peagi olema tohutu nรคlg, et nรคiteks mรตni kiluroog maitseks.
Toidutarest leitud kilupiruka retsepti puhul (autor Tiina Lebane) on kilud kรผll teisejรคrgulised. Selle piruka teevad minu jaoks heaks just parmesani juust ja kodujuust. Ja ka ilma kapparita tuleb see mรตnusalt soolane pirukas.
Nisujahu asemel vรตib kasutada ka sepiku- vรตi speltajahu.
Vaja lรคheb: taigna jaoks 2,5 dl nisujahu, 1 dl peenelt riivitud parmesani, 100 g vรตid, 3 spl kรผlma vett; tรคidiseks 400 g kodujuustu, 1 muna, 1 dl riivitud parmesani, 1 suur kรผรผslaugukรผรผs, 3 tรผรผmianioksa, 12 vรผrtsikilu fileed, 2 tl vรคikeseid kappareid, vรคrskelt pressitud sidrunimahla
Tee nii: Mรตรตda jahu kaussi, lisa riivjuust ja tรผkeldatud kรผlm vรตi ning haki puruseks seguks. Lisa vesi ja sega tainaks. Suru tainas 24 cm pirukavormi pรตhja ja รครคrtele ning pane 15 minutiks kรผlmkappi. Pane ahi 200 kraadi peale sooja. Sega kodujuustu hulka muna ja riivitud parmesan. Lisa purustatud kรผรผslauk ja okste kรผljest lahti nopitud tรผรผmianilehed. Vala tรคidis tainale. Tรตsta terved kilufileed tรคidisele ja puista peale nรตrutatud kapparid.
Kรผpseta pirukat ahju keskel 30โ35 minutit, kuni tรคidis on hรผรผbinud ja servad kuldpruunid. Lase enne lahtilรตikamist 7โ8 minutit taheneda. Pigista sidrunimahla peale ja serveeri.




