Piparkoogid ja jรตulud kรคivad kokku nagu sukk ja saabas, kuigi tegelikult on piparkooke tehtud ka muude tรคhtpรคevade puhul. Meie peres on piparkoogid ikka olnud jรตuluaegne maiustus ja meie pere piparkoogitaigna retsepti olen ka Raplamaa Sรตnumite veergudel aastal 2018 jaganud.
Tahtsin nรผรผd proovida ise piparkoogiglasuuri tegemist ja leidsin klassikalise glasuuri ja toonimisnipid Nami-Nami toidublogist.
Pean รผtlema, et esmapilgul lihtne lรคhteรผlesanne – kรผpsetada paar plaaditรคit piparkooke, valmistada umbes kolm glasuuri ja piparkoogid kaunistada – lรตppes sellega, et kรถรถk nรคgi vรคlja, nagu oleks seal plahvatus toimunud ja glasuuri tegemine sรตi nรคrvid รคra. Piirdusin seekord tavalise valge, kakaoga toonitud pruuni ja kurkumiga toonitud kollase glasuuri tegemisega. Vรคrvilised glasuurid tulid siiski natuke liiga paksud, nii et head joont nendega teha ei saanud. Lisaks olin hรคdas kilekottidega, kuna liiga hilja avastasin, et รตigeid vรคikseid kilekotte mul kodus ei leidugi.
Oma kaunistamisoskuselt jรครคn kรตvasti alla รตele, kelle piparkoogikaunistamine on aastatega arenenud justkui omaette kunstivormiks. Kui aga kallile inimesele kinkida omatehtud ja kaunistatud piparkooke, ei ole oluline mitte see, millised piparkoogid vรคlja nรคevad, vaid mรตte ja emotsioon nende tegemise ja kinkimise taga.
Vaja lรคheb: 1 munavalge, 3,5-4 dl tuhksuhkrut, toonimiseks kakaod, kohvi, kurkumit, marja- ja kรถรถgiviljade mahla jne.
Tee nii: Lisa tuhksuhkur vรคhehaaval munavalgele, sega lusikaga, kuni segu on รผhtlaselt valge ja lรคikiv, aga mitte veel nรตtkuv (tuhksuhkrut vรตib kuluda 3-4 dl, kogus oleneb munavalge suurusest).
Tee kรผpsetuspaberist vรคikene tuutu vรตi vรตta vรคikene kilekott, otsa lรตika pisike auk. Pane glasuur tuutusse ja kaunista piparkoogid vastavalt soovile. Glasuuri toonimise juures on oluline teada, et kui selleks kasutada mahla vรตi muid vedelikke, muutub glasuur vedelamaks ja vajab juurde tuhksuhkrut. Ja vastupidi โ kui lisada pulbrilisi vรคrve, on vaja kasutada veidi vรคhem tuhksuhkrut, kui valge glasuuri jaoks oleks vaja lรคinud.
On ka oluline, et glasuuri vรคrvimiseks kasutatav mahl pressitaks marjadest ja kรถรถgiviljadest vรคlja vahetult enne glasuuri kokkusegamist. Poes mรผรผdavad mahlad on tihtilugu palju lahjemad kui vรคrskeltpressitud mahl ning ei sobi seetรตttu vรคrvimiseks.




