7.7 C
Rapla
Reede, 20 sept. 2024
SisuturundusKuidas valmistuda lapsega suviseks väljasõiduks?

Kuidas valmistuda lapsega suviseks väljasõiduks?

Sisuturundus

Tihtipeale võib lapsega või lastega väljasõit osutuda tõeliseks peavaluks. Kuidas planeerida nii, et muuta väljasõit siiski võimalikult nauditavaks?
Turvalisus ennekõike – lapsevanema kohustus on tagada lapse turvaline ja ohutu sõidutamine. Veenduge, et laps oleks turvaliselt ja korrektselt terve reisi vältel sõidukis kinnitatud. Kasutage sobivat turvavarustust.
Eestis on lapse autos sõidutamine reguleeritud vastavalt liiklusseadusele. Kui lapse pikkus ei võimalda teda nõuetekohaselt kinnitada auto turvavööga, tuleb lapse sõidutamisel kasutada tema pikkusele ja kaalule vastavat turvaseadet (turvahäll, turvatool, istmekõrgendus).
See regulatsioon ei laiene taksoga sõidul. Takso tagaistmel võib alla 3-aastast last sõidutada täiskasvanud sõitja süles tingimusel, et last süles hoidev sõitja on nõuetekohaselt turvavööga kinnitatud.
Kõik Eestis müüdavad turvaseadmed peavad vastama Euroopa turvanõuete standarditele ja olema testitud ning varustatud märkega ECE R44/04 või ECE R129 i-Size. Tänasel päeval on saadaval erinevas suuruses, erinevast materjalist ning mitmete kaubamärkide poolt toodetud lastele mõeldud turvavarustust. Erinevatel turvavarustuse tootjatel on kasutusjuhendis määratud turvavarustuse kasutamise nõuded ja turvavarustuse kasutusaeg.
Kindlasti on soovitatav enne turvaseadme ostmist teha eeltööd ning viia end kurssi, milline on üldine teave autode lasteistmete kohta ja seejärel valida vastavalt vajadustele sobivaim variant.
Reisides Eestist väljapoole, tuleb kindlasti end kurssi viia Euroopa Liidu poolt reguleeritud seadustega, näiteks on saadaval teave laste autos vedamist käsitlevate Euroopa seaduste kohta.

Kas turvavööga kinnitatav või isofix alusega turvatool?

See sõltub täielikult lapsevanemate enda soovist. Mõlemad variandid pakuvad õigel paigaldamisel turvalisust. Siiski peab märkima, et isofix kinnitusega turvatooli paigaldamisel on valesti paigaldamise oht oluliselt väiksem. Lisaks tuleb enne valiku tegemist veenduda, et teie sõidukis on isofix kinnitused olemas. Paljudel vanematel automudelitel isofix kinnitused puuduvad. Võimalusel tasuks isofix kinnitusega turvatooli enne ostmist oma isiklikus sõiduautos proovida, kuna erinevatel automudelitel on istmed erinevate kalletega.

Photo by Alexander Grey on Unsplash

Suvi on ringi reisimise aeg – olgu selleks siis väljasõidud Eesti piires või puhkusereisid välismaale. Soe suvi toob endaga kaasa palju meelelahutusüritusi, mistõttu tuleb meeles pidada ka laste turvalisust avalikel üritustel. Hoidke lastel alati pilk peal ning rääkige neile ennetavalt, et suures rahvamassis tuleb vanemate läheduses olla ja mida teha juhul, kui nad vanemaid üles ei leia.

Planeeri ette – valmistu väljasõiduks. Olenevalt sellest, kas väljasõit on ühepäevane autosõit või mitmepäevane puhkusereis koos majutusega. Väikelapsega reisides planeeri võimalusel autosõit tema uneajale ning paki kaasa erinevaid suupisteid, mänguasju, raamatuid jms, et hoida laps sõidu ajal tegevuses. Üpris tihti aitab laste rahutust vältida ka toredate lastelaulude ette mängimine. Kindlasti on ka teie lapsel välja kujunenud mõned lemmiklaulud, seega tasub proovida autos mõned lapse lemmikpalad ette mängida ning miks mitte ka ise lõbusalt kaasa laulda.
Teine võimalus on mängida autos sõnamänge. See loomulikult eeldab, et laps on juba pisut vanem. Sõnamängude mängimine on ühtlasi lõbus ja arendav ning võib pikkadel autosõitudel olla tõeliselt tore ajaviide nii lapsevanemale kui ka lapsele. Lisaks sõnamängudele võib autosõidule kaasa võtta kaardimänge, mida on võimalik liikvel olles mängida ning mis ei vaja kindlat mängupinda.

Paki kaasa vajalik – paki kaasa kõik vajaminev – vahetusriided (ka vihmariided, kuna Eesti suvi kipub olema heitlik), lapse lemmiksuupisted (mida oleks hea vajadusel lapsele näpu vahele anda), vesi jm vajalik, et muuta autosõit võimalikult mugavaks.

Sagedased pausid: autoga sõites planeerida sagedasi pause, et lapsed saaksid end aeg-ajalt sirutada ning keskkonda vahetada. Väike vahepeatus mõnel mänguväljakul või kohvikus võib ennetada jonnihooge, vältida rahutust ning hoida lapse tuju üleval. Lisaks muudab värske õhk ja väikesed pausid meele erksamaks nii teil kui ka lastel ja sedasi on teekonda mõnusam jätkata.

Kaasa laps reisiplaanidesse – olenevalt lapse vanusest võib kaasata last mõne sihtkoha planeerimisse. Näiteks kui plaanite väljasõitu mujale maakonda, uurige tee peale jäävaid peredele mõeldud külastuskohti ja uurige lapselt, kas ta sooviks mõnda neist külastada. Sedasi on laps rohkem elevil, tunneb end kaasatuna ning on autosõiduks rohkem motiveeritud.

Tuleb olla kannatlik – lapsega või lastega reisides võib sageli tulla ette ootamatuid olukordi. Olgu selleks siis rahutus või ootamatu haigestumine. Seega tasub olla kannatlik ning avatud meelega, et mitte lasta oma puhkuseplaanidel nurjuda või meelel härdaks minna.

Jäädvustage mälestusi. Tehke pilte ja laske oma perest pilte teha. Jäädvustage reisi ja mälestusi. Lastel ja teil on kindlasti tulevikus tore pilte vaadata ja meenutada kõiki neid seiklusi, mida pereliikmetega ette võtsite. Lisaks aitab see lastel meenutada, kuivõrd tore oli viimane väljasõit ning aitab ehk ennetada trotsi, mis paljudel lastel võib tekkida, kui kuulevad planeeritavast pikemast autosõidust.
Lõppkokkuvõttes tuleb siiski meeles pidada, et iga laps on ainulaadne ning mis töötab ühe lapse puhul, ei pruugi toimida teise lapsega. Siinkohal tulebki märgata iga lapse eelistusi ja kohandada plaane vastavalt, et luua kogu perele meeldejääv ja lõbus reis. Ja kindlasti meeles pidada, et meeldejääva reisielamuse tagab ohutu teekond koos turvalise varustusega.

Artikli teabeallikad:
Üldinfo laste turvatoolide kohta autodoc.ee
Teave laste autos vedamist käsitlevate Euroopa seaduste kohta

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare