11.7 C
Rapla
Pühapäev, 8 sept. 2024
SisuturundusMiks katuse puhastamine ja katusepesu on vajalikud?

Miks katuse puhastamine ja katusepesu on vajalikud?

Sisuturundus

Katusepesu ja regulaarne katuse puhastamine aitavad vältida paljusid hilisemaid probleeme. Loe, mida majaomanikuna tähele panna, et katus kaua vastu peaks.
Nii nagu me pöörame maja puhul tähelepanu akendele, ustele ja fassaadile, tuleks korras hoida ka maja katus. Kui katus on silmnähtavalt must või sammaldunud, siis ei ole see lihtsalt välimuse küsimus, vaid mõjutab ka katuse tervist ja eluiga. Õigeaegne katusepesu ja katuse puhastamine aitavad vältida hilisemaid ja palju suuremaid probleeme nagu veelekked, katuse konstruktsiooni kahjustumine ja värvi koorumine.

Katuse hooldus on investeering
„Katuse regulaarne hooldus aitab säilitada hoone väärtust,“ ütleb Katusehooldus.ee müügijuht Rene Sieberk, kellel on selja taga pikk kogemus katuste hoolduse alal. Hooldamata katus vananeb keskmisest kiiremini ja võib ühel hetkel nõuda suuremaid parandustöid või koguni katusekatte vahetust. Sieberki sõnul on nad oma 15+ tegutsemisaasta jooksul korduvalt näinud, et kui katust õigel ajal ei hooldata, kipub see kiiremini luituma ja lagunema. Hea uudis on see, et ka vanema katuse saab uuesti särama panna. Põhjalik katusepesu koos samblaeemaldusega võib vana maja puhul korda saata lausa imesid ning katus näeb pärast pesu välja kui uus.

Praht ja lehed korja katuselt kokku igal sügisel 
Sieberk toob välja, et sageli pöördutakse professionaalse katusepesu pakkuja poole alles siis, kui katus on juba väga must või kehvas seisus. Tegelikult saab aga katuse tervise ja väljanägemise heaks nii mõndagi ka ennetavalt ära teha. Üks selline töö on näiteks prahi ja lehtede koristus katuselt, mis tuleks ette võtta vähemalt kord aastas, eelistatult sügisel, siis kui viimased lehed on langenud.

Tähelepanu vajavad ka vihmaveerennid
„Lehed ja sodi tuleks sügisel eemaldada ka vihmaveerennidest,“ sõnab Katusehooldus.ee müügijuht Rene Sieberk. „Kui rennid on ummistunud, ei saa vesi korralikult äravoolu liikuda. See omakorda võib rikkuda fassaadi või lõppeda sellega, et vesi hakkab tuppa tungima,“ selgitab ta.

Katuse puhastamine tasub ette võtta enne miinuskraadide saabumist
Kindlasti peaks katuse puhastustööd ära tegema enne miinuskraadide saabumist. Seda lihtsal põhjusel, et külmunud ja jäätunud lehemassi ei ole võimalik katuse küljest ja rennidest kätte saada. Ideaalis võiksid majaomanikud ka kevadel katuse ja vihmavee äravoolud veel kord üle kontrollida, ega sinna pole talvega sodi kuhjunud.

Aeg-ajalt tuleks ette võtta põhjalikum katusepesu
Teatud aja tagant tuleks katusele teha ka põhjalikum katusepesu. See, kui tihti katusepesu ette võtta, sõltub Sieberki sõnul muuhulgas sellest, kas maja asub liiklusrohke tänava ääres või on ligiduses kõrgeid puid. Keskmiselt vajavad katused põhjalikku pesu iga 10-15 aasta tagant.

Katuse puhastamine samblast on oluline
Aastate jooksul kipub ka hästi hooldatud katusele kogunema sammal. Ja kuigi sageli arvatakse, et tegemist on vaid visuaalse probleemiga, see Sieberki sõnul nii ei ole – katuse puhastamine samblast on oluline ka katuse enda tervise seisukohalt. „Mida rohkem sodi ja mustust on katusel, seda suurema tõenäosusega hakkab sinna kasvama sammal,“ hoiatab Sieberk.

Sammaldunud katus võib lõppeda veekahjuga
Aastatega ajab sammal oma juured sügavale kivimaterjali pooridesse. Sealt edasi hakkab ühel hetkel kivide vahelt läbi pressima ka vesi. „Kui sellele järgneb külma ja sooja ilma vaheldumine, paisutab see kivilt tükikesi lahti, mis lõppeb varem või hiljem suurema kivitüki lahti tulemisega või kivi purunemisega,“ selgitab Sieberk. „Kui purunenud katuse aluskattel peaks olema auk või lõhe, siis piltlikult öeldes ongi vesi toas,“ kirjeldab Sieberk sambla võimalikke kahjusid.

Sambla raskus rõhub ka katuse konstruktsiooni
Järjest pakseneva samblakihi ohtlikkus seisneb ka selles, et katuse aluskonstruktsioonid ei pruugi ühel hetkel enam samblast tekkinud raskusele vastu pidada. „Rusikareegel ütleb, et üks m3 vett ja niisket sammalt võrdub ühe tonni lisaraskusega katusel,“ toob Sieberk välja. Sellise raskuse all on katuse läbilaskmise oht kordades suurem.

Abiks on samblatõrjevahend
Kivi- ja eterniitkatuste puhul soovitab Sieberk lisaks sambla mehaanilisele eemaldamisele kasutada ka samblatõrjevahendit, mille toime kestab mitu aastat. „Samblatõrjevahend eemaldab veel viimasedki samblaeosed, mis võisid pesust katusele jääda,“ ütleb ta.

Talvel eemalda katuselt jääpurikad ja lumi
Talvel on katuse puhul kõige olulisem jälgida, et katusele ei koguneks liiga suurt lumekoormat. Sieberki sõnul on lume- ja jääpurikate eemaldus vajalik kahel eesmärgil. “Esimene neist on elanike ja möödakäijate ohutus. Teine aspekt, mis on samavõrd oluline, on seesama lisaraskuse teema,“ sõnab ta.

Kui paksule lumekihile peaks reageerima?
Kui ööpäevaga sajab katusele paari sentimeetri jagu lund, ei pea seda tingimata katuselt alla lükkama. „Kui lumekiht katusel on aga juba 30-40 cm paksune, tuleks sellega kindlasti tegeleda,“ sõnab Sieberk.

Kuidas lund katuselt eemaldada?
Katuselt lume koristamiseks võib kohale kutsuda professionaalse katusehooldusfirma. Soovi korral on võimalik lumekoristust ka ise teha, ent jälgima peab, et seda tehtaks õigete tööriistadega, mis katust ei vigastaks. Jälgida tuleb ka seda, et tagatud oleks möödasõitvate autode ja jalakäijate ohutus.

Katuse pesemine tõstab katuse eluiga
Sieberki kõige olulisem sõnum majaomanikele on see, et katuse enneaegset vananemist on võimalik vältida. Parim lahendus selleks on põhjalik katuse puhastus ja katuse pesemine survepesuriga, mis eemaldab katusepinnalt üleliigse, kahjustamata seejuures katusepinda. Lisaks on võimalik katuse värvimine ja katuse kaitseainega töötlemine, mis samuti katuse eluiga tõstavad.

Milline näeb välja kivikatuse hooldus
Kivikatuse hooldus hõlmab lahtise sodi koristamist, aeg-ajalt tehtavat katusepesu, sambla eemaldust ja vajadusel ka katusekivide värvimist. „Paljud ei tea, et kui katusekivid on pleekinud, siis on võimalik kivikatus uuesti üle värvida. Kui katus on õigesti värvitud, pole praktiliselt võimalik eristada, kas tegemist on vana katusega või on see uus,“ kinnitab Sieberk. Värvimine pikendab ka kivikatuse eluiga. Värv sulgeb kivide poorid ja muudab need ilmastikule vastupidavamaks.

Kuidas käib eterniitkatuse puhastus
Paljudel majadel Eestis on jätkuvalt eterniitkatused. Sieberki sõnul kipub eterniit ajapikku määrduma ja sammalduma. See tähendab, et 10-15 aasta tagant on vaja ette võtta põhjalikum puhastus, samblaeemaldus ja soovituslikult sinna juurde lasta teha samblatõrje.

Eterniitkatuse pesu ja ülevärvimine panevad särama ka vanema maja
Eterniitkatuse pesu ja värvimisega võib saavutada uskumatult häid tulemusi. „Sageli küsitakse meilt, mida teha vana eterniitkatusega ja kas sellest saab veel asja. Kui katuse üldseisukord on hea ja sinna pole tekkinud mõrasid ja pragusid, siis saab sellise katuse edukalt puhtaks teha ja ka üle värvida ning katust ei pea välja vahetama,“ ütleb Sieberk. Eterniitkatuse puhastus käib enamasti käsikäes värvimisega.

Plekk-katuse hooldus aitab vältida roostet ja värvi koorumist
Samuti populaarse plekk-katuse peale sammal nii kergesti ei teki. Küll aga kimbutab plekk-katuse omanikke rooste. Sieberki sõnul võib ka oskamatu lumekoristus plekk-katuselt värvi maha tõmmata. „Kui plekk-katuse värv on juba hakanud kooruma, siis on see selge märk sellest, et ainult pesust ei piisa, vaid ette tuleb võtta ka katuse värvimine,“ ütleb ta. Plekk-katust pestakse puhta vee ja survepesuriga. Nagu teistegi katuseliikide puhul, on oluline jooksev lehtede ja sodi eemaldamine ning vihmaveerennide puhtaks tegemine. Samblatõrjet ja kaitseainet plekk-katusele kanda ei saa.

Kui suur on katusepesu hind
Katusepesu hind sõltub Rene Sieberki sõnul väga erinevatest teguritest – näiteks, kui suur on katusepind, milline on katusekate, kui määrdunud on katus jne. „Enne katusepesu tuleme alati kohale ja vaatame objekti üle, mille käigus saame ka katuse seisukorda täpsemalt hinnata,“ toob Sieberk välja. „Esialgse hinnangu saamiseks võib saata meile ka pildi katusest või hoone aadressi, saame juba eelnevalt katuse materjali ja värvitooni vaadata,“ ütleb ta, lisades, et kõige parem on siiski oma silmaga kohapeal katust uurida. Siis saab üle vaadata ka võimalikud praod ja lekkimiskohad, kui neid peaks olema.

Katuse puhastus – kas teha ise või tellida professionaalidelt?
Paljudel majaomanikel võib tekkida küsimus, kas katuse puhastamine on asi, mida võiks ette võtta iseseisvalt või kutsuda selleks kohale teenusepakkuja. Katusehooldus.ee müügiesindaja Rene Sieberk julgustab, et jooksvaid töid nagu näiteks lehtede koristus ja vihmaveerennide puhastus võib iga majaomanik ka ise teha, seda aga ainult juhul, kui ligipääs katusele ja rennidele on piisavalt turvaline, näiteks olemas on vajalikud teadmised ja turvavarustus ning stabiilne pinnas, kuhu redel toetada.
Kortermajade puhul on katuse hooldamiseks enamasti palgatud haldusfirma. Kui katusele on aga vaja juba põhjalikumat pesu ja lisaks on vaja teha ka katuse parandamis- ja värvimistöid, siis tasub see usaldada katusespetsialistide hoolde, kellel on õiged masinad ja oskused ning sobiv turvavarustus katusele ronimiseks. Katuse värvimise puhul tuleb teada ka katusevärvidega seotud nüansse, sest kõik katusevärvid ei pruugi igale katusepinnale sobida.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare