19.4 C
Rapla
Esmaspäev, 16 sept. 2024
TarbijaKelle poolt hääletaks, kui homme oleksid valimised?

Kelle poolt hääletaks, kui homme oleksid valimised?

Vahel tabad ennast sellelt, et ootadki tõsimeeli uusi valimisi. Mitte erakorralisi, neid, mida EKRE nõuab, vaid korralisi, milleni tuleb veel pikk maa maha käia. Ei tasu lootagi, et erakorralised taastaks korra segipööratud poliitikapõllul. Juba kas või sellepärast, kuidas stabiilset riigikorda Riigikogu töösaalis on kõigutatud – kas otseselt obstruktsiooni kangiga raiudes või demagoogilisi populismikõnesid pidades või lihtsalt valitsemisvigadesse takerdudes. Kogu seda pada vürtsitab kurjus, mis nagu raske sooaur Toompealt all-linna ja sealt edasi üle kogu riigi laiali roomab. Kedagi ei saa uskuda ja millelegi pole justkui loota.
Kui homme peaksid näiteks valimised olema, ei oskakski – tegelikult ka ei tahaks – mitte kellegi poolt hääletada. Kõik erakonnad – Reformist sotsideni ja Keskerakonnast EKRE-ni – on sedavõrd lappes ning selge sihita. Kui omade keskel ongi ehk midagi tuumakat pakutud, siis avalikkusel on neid ivakesi vastastikusest vihakõnede koorist võimatu leida. Isikliku vaimse tervise huvides on osa kodanikkonnast püüdnud sellest hullusest distantseeruda, sest järjest raskem on aru saada, mis on kellegi tegelik eesmärk.
OK, EKRE tahab Orbani Ungariga sarnast Eestit, selgitamata, kuidas see meie elu paremaks teeks; Reform leelotab liberaalsest turumajandusest ja laob kodanikkonna õlgadele aina uusi makse; sotsid jutlustavad sotsiaalset õiglust ja pakuvad mõtteid, mis pingeid ainult kasvatavad; Keskerakond on üha rohkem Tallinna linnapea nägu, sest need, kes selle muutuse vastu võiksid seista, põgenevad; „uue näoga” Isamaa poputab prominentseid keskerakondlikke pagulasi ja hõljub ebamaiste „väärtuste pilvedel”; Eesti 200 isegi ei räägi enam…
Mida saab kodanik siin veel teha? Kui seadus lubaks, laseks kõik poliitikud päeva pealt lahti, määraks kümneaastase kandideerimiskeelu ja… Kust sa aga uued ja arukamad leiad? Korralik, aus, tark ja usaldusväärne poliitik on defitsiidiks saanud kogu maailmas. Kellegi peale ei julge enam panustada.
Hea, et valimisteni on veel aega…

2 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Hele
23. nov. 2023 14:38

Mis siin kommerteerida,jätkaku reform,oma supp tuleb ikka ise ära süüa.Ega teistest ka midagi head oodata pole,eriti EKRE.

Valija
29. nov. 2023 10:59

Ei siin muutu midagi. Tuleb ära kolida mere taha.