11.7 C
Rapla
Pühapäev, 8 sept. 2024
SisuturundusKatusepesu tellimine maamajale - millega tasub arvestada?

Katusepesu tellimine maamajale – millega tasub arvestada?

Sisuturundus

Aina rohkem on inimesi, kes tunnevad soovi linnakärast eemalduda. Püsivalt linnast maale kolimine või armas suvilake nädalavahetusteks on head lahendused, ent nagu nõuab hoolt linnakodu, ei saa ka maakodu tähelepanuta jätta.
Küsimustele, kas ja kui palju võiks maamaja katusepesu erineda linnamaja katusepesust, vastab enam kui 15-aastase kogemusega katusehoolduse spetsialist ja hooldusjuht Siim Jõgi.

Kas katusepesu hind maal on kallim kui linnas?

Täitsa võimalik, et oled märganud, kuidas äsja soetatud maamaja katus samblakihi alt vaevu välja paistab või on suvila katus muutunud tuhmiks ja säratuks. Selge, et selline katus vajab puhastamist, ent vajadust kiputakse eirama kartuses, et keskusest kaugemal on katusepesu hind liiga kõrge.
Jõgi lükkab selle arvamuse kohe ümber: „Katus on katus. Ei ole drastilisi erinevusi lihtsalt asukoha tõttu. Kui maakodu ongi Setomaal kaugel laanes piiri ääres, ei tee see tööd kaks korda kallimaks. Mis hinda päriselt mõjutab, on konkreetne töö ja selle maht.“
Tema näeb maamajade katusepesu pigem omade eelistega. „Maamajade katuste pesemine on tihtipeale rahulikum, hea vaheldus ja no huvitavam ka. Teinekord ajaliselt küll keerulisem, ent samas avastad mingisuguseid nurkasid, kuhu muidu ei satuks. Arvad küll, et Eesti risti-rästi läbi sõidetud, aga ikka on teid, kus pole käinud,“ tähendab Jõgi.

Katused puhtaks Eestimaa igas nurgas!

Katusepesu meeskonnad on käinud Läti piiri ääres, Venemaa külje all, metsatukkades ja järvetagustes ehk jõutakse ka kõige eraldatumatesse kohtadesse, kuhu muidu asja ei olekski. Ka saared pole külastamata jäänud.
„Saaremaa, Hiiumaa, Vormsi ja Naissaar,“ loetleb Jõgi ning lisab: „Naissaarel oleme tegelikult korduvalt käinud. Paadiga transport on täiesti omaette teema. Kuidas me kogu tavaari ikka kliendi paadikesse tõstame, üle mere kohale läheme ja paar ööd objektil veedame.“
Hea näide, et majale ligipääsu pärast ei pea muretsema. Kohale tullakse siiski mitte suurte veoautode, vaid tavalise kaubikuga. Lisaks on katusepesu põhihooaeg just suvi ehk reeglina kuivem aastaaeg. Kevadel liiga vara või sügisel liiga hilja minnes võib küll teoorias keeruline olla, aga Jõgi kinnitab, et praktikas pole probleeme tekkinud.

Kas ainult kivikatuse pesu algab töö üle vaatamisega?

Enne tööga alustamist käiakse kõigepealt kohaga tutvumas. See on tarvilik olenemata sellest, kas plaanitakse kivikatuse pesu, plekkkatuse hooldust või eterniitkatuse värvimist.
“Käime ja vaatame üle, paneme info kirja, teeme mõne pildi, et saada parim ülevaade,“ selgitab Jõgi. Ja ehkki see on eelistatud variant, saab vajadusel pakkumise teha ka video- ja pildimaterjali toel ning kliendilt lisainfot küsides.

Kivikatuse pesu.

 

Ära ole kade, jaga infot naabriga!

Olles endale katusehoolduse ära tellinud, tasub infot naabritega jagada.
Kui spetsialistid on nii või naa ümbruskonda tulemas, miks mitte ühe hooga ka küla teised katused puhtaks klanida? Allahindlus töö suurema mahu pealt ei ole ka võimatu.
„Seda garanteerida ei saa, kuid hulgitellimusel tuleb muidugi mingi allahindlusvariant tehtava mahu pealt. Sõltub sellest, mis tööd ja mis suuruses, kui lähestikku,“ kirjeldab Jõgi ning lisab muigega: „Eks ikka leidub aktiviste, kes hakkavad sättima ja teevad lobitööd.“

Katusepesu nõuab planeerimist ja sobivat ilma

Kellel tuleb täna mõte, et viimane aeg katust pesta, võib arvestada kahe nädala kuni kuu pikkuse järjekorraga. Tuleb aga ette sedagi, et ühendust võttes selgub: keegi on samast piirkonnast katusehoolduse juba tellinud ning kui graafikusse mahub, võib ooteaeg märkimisväärselt lüheneda.
Mida teha aga siis, kui suguvõsa kokkutulekuni või koduões toimuvate pulmadeni on jäänud vaid nädalake ning näed alles nüüd, kui must katus ikka on…
„Kui mingil põhjusel on katuse puhastamisega väga kiire, siis tasub öelda. Anname endast parima, et kõik saaks õigeks ajaks tehtud. See on ka üks meie eeliseid, sest meil on suurem meeskond, tugevam löögijõud, nii et saame asju sättida,“ julgustab Jõgi ühendust võtma.

Katusepesu ja värvimine muutliku ilmaga

Katusepesu ja värvimine on tööd, mille juures mängib olulist rolli ilm. Eesti on pindalalt pigem väike, kuid kindlasti ei saa kogu riiki ühe hoobiga lüüa. Ilma jälgitakse erinevatest portaalidest, vaadatakse valdade-keskuste kaupa ning poole päeva täpsusega. Kui hommikul sajab, siis tullakse pärastlõunal. Kui pärastlõunal kisub ilm ära, saab hommikul käidud.

Katust saab pesta nii vihmase kui ka kuiva ilmaga, tuulevaikuses või mõõduka tuule käes.
Katuse värvimine on aga nõudlikum tegevus ning vihmaga seda ette võtta ei saa.
Küll on variant ühel päeval pesemine ning kohe kui ilm lubab, siis ka värvimine. See kõik on osa katusehoolduse logistikast ja planeerimisest, millega kogenud meeskond oskab arvestada.

Elekter võib olla, vesi peab olema

Maamaja üheks eeliseks on privaatsus ja võimalus positiivses mõttes tsivilisatsioonist eemalduda. Interneti puudumine ja halb telefonilevi aitavad tõeliselt lõõgastuda ja neid ei ole tarvis ka katuse pesemiseks. Samamoodi saab katus pestud ilma elektrita. Küll aga ei saa läbi ilma veeta.
Hea on teada, et kui on olemas ligipääs puurkaevule, on veemure reeglina lahendatud. Samas, kuigi väga sügav ja väga hea veetootlusega salvkaev lubab mõnikord katuse kahes osas ära pesta, siis pigem kipub salvkaevu veest puudu jääma.
Hädavajadusel saab kasutada jõe- või tiigivett, ent kuna sealt võib tulla probleemset vett, mis nõuab filtrite vahele lisamist, on eelistatud teised variandid.
„Teinekord on hakkaja klient, kellel üle põllu naabrimees Väino oma traktori ja loomade joogitsisterniga tuleb toob vee kohale,“ muigab Jõgi. Kellel selline naabrimees puudub, ei pea aga katusepesuplaani katki jätma. Jõgi kinnitab, et neil on olemas koostööpartnerid, kes toovad vajaliku koguse vett õigeks ajaks õigesse kohta kohale.

Millal võtta ette katuse värvimine?

Katuse pesemise vajalikkus on mõistetav, ent miks ja millal tasuks ette võtta maamaja katuse värvimine? Kindlasti siis, kui tahad maja üldilmet parandada.
Värske värvikorraga plekk-, eterniit- või kivikatus jätab mulje, justkui oleks terve katus välja vahetatud!
Uus värvikiht on hea ka katuse üldisele tervisele mõeldes. Tänapäevased spetsiaalsed katusevärvid aitavad tõsta katuse ilmastikukindlust ning muudavad sambla jaoks kasvamise raskemaks ehk et pikeneb nii katuse kui ka maja eluiga.

Katuse värvimine.

Eterniitkatuse puhastamine tõstab maja väärtust

Samblaseks lähevad katused nii linnas kui ka maal. Küll on Jõgi sõnul eterniitkatuse puhastamine maapiirkondades tavalisem kui linnades, sest seal on vanemaid eterniitkatuseid lihtsalt rohkem. Töö käigus on muudki silma jäänud.
„Päris palju on nooremaid, kes on maja ise soetanud või kellele on see pärandatud ning kes nüüd plaanivad seal tasapisi tegutseda,“ selgitab ta turul toimunud muutusi ja toob välja, et püsivalt maale kolimise kõrval on järjest rohkem kahe kodu omanikke – on linnakodu ja on maakodu ning üks klient tellib mitu tööd ehk et puhtaks saab nii üks kui ka teine.
Küll saab erisusena välja tuua selle, mida teha katuselt eemaldatud samblaga. Väiksemate kruntidega linnamajadel on ainus variant sambla jäätmejaama vedamine, maal on aga teisigi võimalusi.
„See, mis katuselt tuleb, see on puhas loodus, lihtsalt sammal, lehed ja okkad. Kui on olemas põllunurk või metsatukk, saame ATV ja käruga minema vedada ning kasvõi metsa alla laotada. Peseme katust ju puhta veega, ei kasuta mingeid aineid, ning pole vaja selle pärast muretseda. Las kõduneb seal, elab oma elu,“ jagab Jõgi kogemust, kuidas katusel murekohaks olnud sammal leiab looduses uue ja kasuliku rolli.
Saada päring juba täna!
Katusepesu.ee

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare