17.2 C
Rapla
Kolmapäev, 3 juuli 2024
UudisedMaaelu Teadmuskeskuse Kuusiku katsekeskus tähistab sel aastal sajandat aastapäeva

Maaelu Teadmuskeskuse Kuusiku katsekeskus tähistab sel aastal sajandat aastapäeva

Maaelu Teadmuskeskus

Maaelu Teadmuskeskuse (METK) Kuusiku katsekeskus tähistas 27. juunil oma 100. aastapäeva, märkides sajandit Eesti põllumajanduse katse- ja teadustegevuses. Alates 1924. aastast on Kuusiku katsekeskus, toona Riigi Põllutöö-Katsejaam, olnud edasiviiv jõud Eesti põllumajanduse arendamisel.

Juba 1909. aastal katsetati Kuusiku mõisa põldudel esimest auruatra Eestis, kuid 1924. aastal alustas Kuusikul tegevust Riigi Põllutöö-Katsejaam. Algselt uuriti erinevaid kartuli sorte ja kesade liike, niitude väetamist mineraalväetistega, kultuurkarjamaade katsekoplite süsteemi ja külvikordasid.

METKi asedirektor Andrus Rahnu sõnul on sajandi verstapost tunnistus katsetegevuse pikaajalisest pühendumusest põllumajandusele ja teadusele, sest Kuusikul läbiviidavad sordivõrdluskatsed on aidanud kujundada Eesti põllumajandust. Põldkatsete tulemused on abiks põllumajandustootjatele sordi valikul, lisas Kuusiku katsekeskuse juhataja Rut Kaeval, kelle sõnul võimaldavad katsetegevuse tulemused hinnata, kuidas eri sordid Eesti tingimustele vastu peavad ning millised on saagi- ja kvaliteedinäitajad. Katsekeskuse põldudel viiakse läbi tava- ja maheviljeluse võrdluskatseid, mõni teaduskatse sai alguse juba 1960ndail.
Pidulikul sündmusel Kuusiku põllumajanduspargis esitleti juubeliks valminud raamatut „Põllumajanduslik katse- ja teadustegevus Kuusikul läbi aegade“ ja tutvustati külalistele katsekeskuse endisi ja tänaseid hooneid ning põldkatseid. Eriti pakkusid huvi viieaastase projekti, väetamissoovituste „Väetise ABC“, uuendamiseks tehtavad katsed.

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Tiit Tammsaar
1. juuli 2024 12:01

Palju õnne ja visadust põllumajanduse edendamisel!