19.9 C
Rapla
Neljapäev, 4 juuli 2024
ArtikkelJuuru kooli õpilaste looming jõudis Kreetale kirjaoskuskonverentsile

Juuru kooli õpilaste looming jõudis Kreetale kirjaoskuskonverentsile

Eva Orav

Juuru Eduard Vilde kooli õppealajuhataja ja emakeeleõpetaja Eva Orav osales kirjaoskuskonverentsil, kus tutvustas Juuru kooli õpilastega tehtud loovaid lugemistegevusi.

Kreetal toimus 24.-26. juunini 23. Euroopa kirjaoskuskonverents. Esinejaid ja osalejaid oli nii Kreekast, teistest Euroopa riikidest kui ka kogu maailmast.
Konverentsil oli kolme päeva jooksul võimalik kuulata sadu ettekandeid, alates lasteaedades ja koolides läbi viidud praktilistest projektidest kuni pikaajaliste teadusuuringuteni. Ettekanded ei kajastanud mitte lihtsalt lugemisoskusega seotud teemasid, vaid vaatluse alla võeti kirjaoskus laiemalt. Üha enam räägitakse multikirjaoskusest ja kübersotsiaalsest õppimisest.
Eesti oli sellel rahvusvahelisel konverentsil esindatud kolme ettekandega: Meeli Pandis, Evelin Teiva, Eva Orav, Maria Jürimäe Eesti Lugemisühingust ning Sandra Kalnina Lätist tutvustasid Lugemispesade projekti (www.lugemispesa.eu), Ene Varik-Maasik (TLÜ) tegi ettekande lugemisraskuste tajumisest erinevates kooliastmetes ja Merilin Aruvee (TLÜ) tutvustas võimalusi, kuidas aidata noortel kirjutajatel tajuda erinevate tekstide iseloomu ja iseärasusi.
Lugemispesade ettekandes lõi kaasa kaks kooliõpetajat: Evelin Teiva Kadrina keskkoolist tutvustas oma lugemispesa tegemisi algklassides, Eva Orav tõi Juuru Eduard Vilde koolist kaasa oma teismeliste loodud fotokoomiksid.
Juuru Eduard Vilde kooli õppejuht Eva Orav kuulub Eesti Lugemisühingu juhatusse ja koordineerib Põhja-Eesti Lugemispesade tööd. Raplamaal on Lugemispesa projektiga liitunud vaid üksikud lasteaiad ja koolid, kuid sellised lugemisrikast eluviisi õhutavad pesad võiksid jõuda kõigisse maakonna koolidesse ja lasteaedadesse. Konverentsil osalemine andis palju uusi teadmisi, inspiratsiooni oma uurimuse läbiviimiseks ja kindluse, et konverentsidele oodatakse ka praktikuid.
Järgmine Euroopa kirjaoskuskonverents toimub kahe aasta pärast Sloveenias. Konverentsile on oodatud ka koolide ja lasteaedade õpetajad. Kui väliskonverentsile minek tundub esialgu hirmutav, siis juba 2025. aasta oktoobris korraldab Eesti Lugemisühing Tallinnas 6. Balti mere kirjaoskuskonverentsi (lisainfo https://onlineexpo.com/en/6bscl/). Rahvusvahelised lugemisuudised tulevad seega lausa koju kätte. Eesti õpetajate lugemislood väärivad laia maailma jõudmist!

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare