11.7 C
Rapla
Pühapäev, 8 sept. 2024
TarbijaJuristi nõuanne: Kuidas lõpetada tööleping välismaalasega, kelle elamisluba on aegumas?

Juristi nõuanne: Kuidas lõpetada tööleping välismaalasega, kelle elamisluba on aegumas?

Tööandja küsib: Meie ettevõttes töötab välismaalane väljastpoolt Euroopa Liitu. Tema elamisluba hakkab aeguma. Kuidas tuleb temaga tööleping lõpetada?

Vastab Vladimir Logatšev, Tööinspektsiooni juhtiv nõustamisjurist: Tööandjal on seadusest tulenev kohustus töölepingu kehtimise ajal kontrollida, kas töötajal on ikka seaduslik alus Eestis töötamiseks. Kui tööandja võimaldab Eestis töötada välismaalasel, kellel selleks seaduslik alus puudub, langeb vastutus tööandjale.
Kui töötajal puudub õiguslik alus Eestis töötamiseks, siis võib tööandja töösuhte ühepoolselt lõpetada, sest töötaja on töökohale sobimatu töölepingu seaduse (edaspidi TLS) § 88 lg 1 p 2 alusel. Samuti võib töölepingu lõpetada ka poolte kokkuleppel TLS § 79 alusel.
Ülesütlemisavaldus peab olema tehtud kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis ja sisaldama töötaja ja tööandja nimesid. Kirjalikku taasesitamist võimaldavaks vormiks võib olla näiteks e-kirja või sõnumi edastamine.
Töölepingu erakorralise ülesütlemise avaldus TLS § 88 lg 1 p 2 alusel peab sisaldama põhjendust. Lisaks peab tööandja järgima ka etteteatamistähtaega, mis sõltub töötaja töösuhte kestusest. Juhul, kui asjaolusid ja mõlema poole huve kaaludes ei ole mõistlik nõuda lepingu jätkamist kokkulepitud tähtaja või etteteatamistähtaja lõppemiseni, võib tööandja öelda töölepingu üles etteteatamistähtaega järgimata.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare