19.4 C
Rapla
Neljapäev, 19 sept. 2024
TarbijaKuidas paigaldada kaitsekate, et sõrmed oleksid saagimisel kaitstud?

Kuidas paigaldada kaitsekate, et sõrmed oleksid saagimisel kaitstud?

Töötaja küsib: Töötan puiduettevõttes ja vahetevahel tuleb mul töötada ka ketassaepingil. Sellel töötades tunnen ohtu, et sõrmed võivad sattuda vastu saeketast. Ketta kohal on küll kaitsekate, mille küljes on saepuru eemaldamiseks toru, aga see kaitsekate on nii kõrgel, et võin sellegipoolest kogemata sõrme lõigata. Ülemus ütleb, et seda katet ei tohi madalamale lasta, sest siis koguneb töölauale liiga palju saepuru.

Vastab Rein Reisberg, töökeskkonna konsultant:
Saeketta kaitse on õige seada sellisele kõrgusele, et puitdetaili saagimise ajal ei saaks sõrm sattuda vastu saeketast. Selleks, et liigselt saepuru ei koguneks, tuleks pigem keskenduda küsimusele, kuidas parandada kohtäratõmmet.
Masina kasutamisel peab olema tagatud kaitsepiirde või -seadise olemasolu, et vältida masina liikuva osaga kokkupuudet ja takistada juurdepääsu ohualale. Kaitsepiire või -seadis peab olema paigutatud ohualast sellisele kaugusele, mis välistab töötaja juhusliku sattumise ohualasse, näiteks vastu saeketast. Ketassaega puidu saagimisel on selge, et kui saekettaga puutub kokku töötaja sõrm, on tagajärjeks lõikehaav või veelgi raskem tervisekahjustus.
Tervisekahjustuse vältimiseks ei tohi saeketta kohal olev kaitsekate olla saetavast materjalist kõrgemal kui 6 mm. Selline vahemik on nii väike, et töötaja sõrm ei mahu koos saetava puiduga liikuma vastu pöörlevat saeketast.
Saagpingil töötajale peab tööandja olema teinud juhendamise, mille käigus selgitatakse, milline on kaitsekatte õige asukoht. Samuti peab olema korraldatud väljaõpe, mille käigus näidatakse töötajale ette, kuidas kaitsekate õigesse asendisse paigutada.
Töötaja peab olema hoolas, et iga kord, kui hakatakse saagima eelmisest erineva paksusega materjali, paigaldab ta kaitsekatte uude asendisse, mis väldib ohtlikku kokkupuudet saekettaga.
Kui ülemus arvab, et saeketta kohal olev kate on vajalik ainult saepuru eemaldamiseks ja selle eesmärk ei ole saekettaga ohtliku kokkupuute vältimine, on tema teadmised saagpingi ohutust kasutamisest ilmselt puudulikud. Sellises ettevõttes, kus teadmisi on vähe nii puidupinkidel töötajatel kui ka nende ülemustel, ei ole põhjust loota, et neil tööõnnetusi ei juhtu.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare