19.4 C
Rapla
Neljapäev, 19 sept. 2024
SportMärjamaa ööorienteerumise väike juubel

Märjamaa ööorienteerumise väike juubel

Reedel, 2. augustil korraldati Märjamaal ööorienteerumist juba viiendat korda.

Liina Langi, Naiskodukaitse
Märjamaa jaoskond

Viis aastat tagasi alustasid naiskodukaitsjad nullist – paberkaardi ja suure entusiasmiga, kaasates võistlusse vaid kümme võistkonda. Tänaseks on orienteerumine kolinud moodsatesse nutiseadmetesse ning sel aastal said rajale kõik soovijad, suisa 76 võistlejat 19 võistkonnas. Kaugemad osalejad tulid Tallinnast, Pärnust ja Järvamaalt. Lõpetasid kõik, sest raja ja tempo sai kujundada iga võistleja ise vastavalt soovidele.
Tänavune võitja on perekond Mõnjamid, kes on läbi ajaloo olnud alati esiviisikus ja võistelnud igal aastal. Esimesel korral alustas isa tütardega, praegu on võistkonna nimi jätkuvalt Mõnna, nüüd juba isa mälestuseks. Võitjavõistkond läbis rajal 13,6 sportlikku kilomeetrit. Teised esikolmikusse kuulunud võistkonnad olid samuti rajal juba mitmendat korda.
Orienteeruti päikeseloojangust südaööni ning selle ajaga läbisid kiireimad 14,2 kilomeetrit, kuid tulemuse andis ka näiteks 6,9 km läbimine. Ööorienteerumise start antakse päikeseloojangul otse folgilavalt. Sel aastal oli juba tund varem märgata folgipubliku seas pringis sportlikus vormis võistkondi, kes tegid sooja ja panid paika strateegilisi plaane, kuidas võtta maksimumpunkte.
Võistlusel skoori kogumine käiski nii, et lisaks läbitud vahemaale andsid tulemust ajapiiranguga küsimustele vastamised ja lisaülesannete sooritused. Korraldajate poolt on ühel aastal olnud kõik punktid mehitatud, eelmisel aastal aga näiteks ainult päästeameti kontrollpunkt. Tehnoloogia kaasamine toob teinekord kaasa ka viperusi, kuid sellest hoolimata andsid võistlejad endast parima.
Sel aastal said osalejad võimaluse korjata skoori ka viies lisaülesannete punktis: teemad Maa, Õhk, Tuli, Vesi ja Kaitseliit. Põnevaim oli kindlasti hetk, kus paberilt tuli välja võluda piimaga kirjutatud matemaatiline tehe. Kirjandusestki teada, et seda saab teha leegi kuumuses, aga see polnudki nii lihtne! Paberit tuleb kuumutada kannatlikult ja piisavalt pikka aega, kuid samas on oht, et see süttib.
Kindlasti oli ka pingeline ronida mööda libedaid metallpulki ja autorehve kooli võimlemislinnakus ülesande järele mitme meetri kõrgusesse, ümbritsetuna pimedusest ja kaaslaste ootusärevusest. Põnevust jätkus!
Nuputamisülesannete hulgas oli Märjamaaga seotud küsimusi, Naiskodukaitset puudutavaid ja nutikust nõudvaid ülesandeid. Päästeameti kontrollpunktis sai juba traditsiooniliselt sukelduda küsimuse järele basseini põhja ja kuiva nahaga ei pääsetud. Sellest punktist meenub juhtum, kus korraldustiim pidi mõne aasta eest ootama võistluse käigus kadunud osalejaid, kus kleitides daamid olid pärast märga sooritust palutud samas ka saunalavale kuivama. Finišisse jõuti siis, kui korraldajatel oli staap juba kokku pakitud.
Rajalolijad ei tea, kuidas nad võrreldes teistega edenevad, aga staabis ekraani ees on alati olnud põnev kaardil ja punktitabelis jälgida, kuidas parimad üsna tasavägiselt heitlevad. Sel aastal korraldasid võistlust 10 naiskodukaitsjat ja see jäi ka viimaseks korraks. Läbi aastate võistlust vedanud Liina Karotamm annab sedapuhku juhtohjad üle Märjamaa Valla Spordikeskusele. Jääme lootma, et naiskodukaitsjate ilmaletoodud sportlik beebi kasvab peagi spordikeskuse vedamisel rõõmsaks spordimürsikuks.
„Mega hea tunne on olnud samu nägusid näha läbi aastate võistlema tulemas. Järelikult on olnud põnev! Mul on hea meel, et on tahetud tulla. Loodan, et traditsioon saab jätkuda,“ võttis Liina Karotamm selleaastase ööorienteerumise kokku

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare