14.9 C
Rapla
Neljapäev, 19 sept. 2024
ValladKehtna valdPika ajalooga Järvakandi Openil osales ligi 60 vibulaskurit

Pika ajalooga Järvakandi Openil osales ligi 60 vibulaskurit

Triinu Lilienthal

9.-11. augustil peetud Järvakandi Open on pika ajalooga rahvusvaheline vibuvõistlus, mis toimus sel aastal juba 55. korda. Järvakandi vibustaadionile tulid seekord laskma nelja riigi esindajad – võistlejaid oli Eestist, Lätist, Leedust ja Trinidad ja Tobagost. Kokku võistles ligi 60 laskurit.

Võistlejate hulgas olid näiteks sportvibu U18 valitsev maailmameister Romans Sergejevs Lätist ning meie koduriigi maailmatasemel tipplaskurid Lisell ja Robin Jäätma. Kahjuks kattusid meie võistlused seekord mitme olulise piiritaguse võistlusega, näiteks selgitasid soomlased samal ajal Tamperes oma riigi meistreid, mistõttu jäid paljud kutsutud sportlased Järvakanti tulemata.
Reede oli treeninglaskmise päev ning võistlus kuulutati ametlikult avatuks laupäeva hommikul enne kvalifikatsiooniringi laskmist. Võistluste avasõnad ütles Kehtna vallavolikogu esinaine Katrin Anto. Võistlus algas tugeva vihmasajuga ning sellega tuli võistlejatel kahe päeva jooksul silmitsi seista veel päris mitmel korral.
Laupäevane kvalifikatsiooniring koosnes 72 noole laskmisest, millele järgnes traditsiooniks saanud kollase laskmine. Võistluspäeva lõpetasid sportvibu ja plokkvibu segavõistkondade duellid. Plokkvibu segavõistkondade hulgas võitsid õde-vend Jäätmad, 2. koha saavutas Eesti teine segapaar Tetsmann ja Ressar ning 3. koha sai Läti teine segapaar Lavrik ja Liepa.
Sportvibu segavõistkondadest tuli võitjaks Amazonese (Läti) klubi teine võistkond Seibute ja Gods-Romanovskis, 2. koha saavutas Vana-Võidu vibuklubi segapaar Metsjõe ja Rist ning 3. koha sai Amazonese klubi esimene võistkond Runiškova ja Sergejevs. Järvakandi Ilvese parimatena saavutasid Lilienthal ja Agu neljanda koha.
Pühapäeval toimus kõikides vibuklassides Robin Roundide laskmine, kus duelli võit andis kaks ning kaotus null punkti. Ühelt poolt võimaldab Robin Round süsteemi kasutamine lasta kõigil sportlastel palju duelle, kuid teisalt pakub see nii sportlastele endile kui ka pealtvaatajatele palju põnevust, kuna tihtipeale lõppevad duellid lisanoole laskmisega ning kogu duelli võit või kaotus sõltubki vaid ühest noolest. Tihtilugu mitte ainult duelli võit – seeläbi võib selguda ka medali või koguni kogu võistluse võitja.
Sportvibu U13 klassis selgus võitja ümberlaskmisega, sest kolmel laskuril kogunes duellide laskmisega ühepalju punkte. Ümberlaskmisel lasti üks nool ning seeläbi kuulutati võitjaks Ain Markus Välja (JVK Ilves), 2. koha saavutas Krent Kaasik (Tartu valla spordiklubi) ning 3. kohale tuli Mattias Kraav (JVK Ilves). Sportvibu U15 klassis selgusid võitjad kohe pärast duellide laskmist. Võitjaks krooniti Rene Aleksandrov (Suure-Jaani VK), 2. koha saavutas Karoline Kivilo (JVK Ilves) ja 3. kohale tuli Amanda Zalmeža Lätist (Odisejs Archery Club).
Sportvibu U18 võistlusklassis selgusid esimene ja teine koht duellide järel, kuid kolmanda koha peale toimus jällegi ümberlaskmine. Selles võistlusklassis võitis Emma Kask (Tartu valla spordiklubi), 2. koha saavutas Kairid Eleen Sinikas (JVK Ilves) ja kolmanda koha pärast ümberlaskmise võitmist Marie Gold (JVK Ilves). Sportvibu 50+ klassis kuulutati võitjaks Eduards Lapsinš (Amazones), 2. kohale tuli Tiit Heinsalu (Suure-Jaani VK) ja 3. koha sai Andres Sild (Sagittarius). 50+ naiste klassis tuli võitjaks Eve Kivilo (JVK Ilves).
Plokkvibu naiste klassis tuli Robin Roundi laskmise põhjal võitjaks Lisell Jäätma (Türi vibukool), 2. koha saavutas Maris Tetsmann (Türi vibukool) ja 3. koha sai Kristi Ilves (Türi vibukool). Plokkvibu meestest tuli võitjaks Robin Jäätma (Türi vibukool), 2. koha saavutas Danila Runiskovs Lätist (Archery Lions) ja 3. koha sai Krisjanis Liepa samuti Lätist (Archery Lions).
Sportvibu klassides jagati võistlejate rohkuse tõttu sportlased kvalifikatsiooni põhjal kahte gruppi, kus võistluse kuld- ja hõbemedali omanikud selgitati välja alagruppide võitjate vahel ning pronksmedal alagrupi teise koha omanike vahel. Sportvibu meeste klassis läksid kuldmedali peale laskma Romans Sergejevs (Amazones) ja Martin Rist (Vana-Võidu VK). Duellist väljus võitjana lätlane Sergejevs ning hõbemedali omanikuks sai Rist. Pronksmedali võitja selgitasid omavahel välja Are Lember (Vana-Võidu VK) ja Dilans Gods-Romanovskis (Amazones). Ka sellest duellist väljus võitjana lätlane Gods-Romanovskis, kellele riputati kaela pronksmedal.
Sportvibu naiste klassis pääsesid kuldmedalile laskma Triinu Lilienthal (JVK Ilves) ja Lija Viktorija Seibute (Amazones). Nendevaheline duell oli väga tasavägine ning võitja tuli selgitada ümberlaskmisel, kus mõlemad laskurid lasid oma noole kümnesse. Sel juhul mõõdetakse noolte kaugust märklehe tsentrist ning otsustavaks said vaid 2 millimeetrit – võitja oli lätlane Seibute ja 2. koha sai Lilienthal. Pronksmedali matšis läksid vastamisi Bessi Kasak (JVK Ilves) ja Marta Runiškova (Amazones). Selle duelli võitja oli lätlane Runiškova.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare