16.1 C
Rapla
Neljapäev, 19 sept. 2024
TarbijaKus peaks asuma hädaseiskamisnupp?

Kus peaks asuma hädaseiskamisnupp?

Töötaja küsib: Töötan puidutöötlemisliinil materjali vastuvõtjana. Liini vastasküljel on punane nupp, mida peaks ohuolukorras kasutama, kuid selleni jõudmiseks pean minema teisele poole liini, sest töötamiskohalt seda vajutada ei saa. Punane nupp on ka masina operaatori töökohal, aga tema töötamiskohalt ei ole näha, kui minuga midagi juhtub. Kas ohuolukorras kasutatav seenekujuline nupp peaks olema minu töötamiskoha lähedal?

Vastab Rein Reisberg, töökeskkonna konsultant: Kui masina valmistaja on ette näinud hädaseiskamisnupu, siis peab see olema vabalt juurdepääsetav ilma abivahendeid kasutamata. Hädaseiskamisnupu eesmärk on peatada ohtlik protsess võimalikult kiiresti, tekitamata sealjuures lisariski.
Üldjuhul peab see asuma igal masinal töötaja töötamiskohal. Sel juhul on ohuolukorras võimalik kõigil masina juures töötavatel töötajatel masin kiiresti seisata. Vabalt juurdepääsetavaks ei saa lugeda olukorda, kus töötaja peab tegema mitu sammu, et ulatuda hädaseiskamisnupuni. Teie kirjeldatud olukorras ei ole hädaseiskamisnupp vabalt juurdepääsetav.
Hädaseiskamisseadised peavad olema lihtsalt märgatavad. Enamlevinud hädaseiskamisseadis on käelaba abil hõlpsasti aktiveeritav surunupp. See nupp on punane ja seenekujuline. Nupu tausta värv võib olla kollane.
Hädaseiskamisnupp peab tasapinnast, millel töötaja seisab (näiteks põrand või platvorm), olema 0,6 m kuni 1,7 m kõrgusel. Madalamal asuva nupu korral peab töötaja kummarduma ning ohuolukorras võtab see aega või ei ole üldse võimalik. Kõrgemal asuva nupuni võib samuti olla ohuolukorras raske ulatuda.
Ettevõtetes on sagedasti näha, et hädaseiskamisnupu kasutamine on takistatud. Kõige halvemal juhul on nupp katki ja seda ei olegi võimalik ohuolukorras kasutada. Teiseks takistuseks on nupu ette asetatud taara või tootmises kasutatavad materjalid, mis ei võimalda nupuni ulatuda või võtab nupuni jõudmine rohkem aega. Seetõttu tuleb tagada, et juurdepääs seiskamisnupule oleks igal hetkel vaba.
Mõnel juhul on seenekujulist nuppu kasutatud mingite esemete (näiteks tööriistad, kõrvaklapid) riputamiseks. Nii hädaseiskamisnupu ette ladustatud asjad kui ka nupul rippuv ese võivad takistada masina hädaseiskamist ja see võib omakorda põhjustada tervisekahjustusi.
Hädaseiskamisnupu puhul on oluline, et selle vabastamisel ei tohi masin uuesti käivituda. Masina uuesti käimapanemine võib toimuda ainult käivitusseadise abil.
Enamus eelkirjeldatust kehtib lisaks seenekujulitele nuppudele ka teiste hädaseiskamisseadiste, näiteks traatide, trosside ja kangide kohta.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare