19.4 C
Rapla
Neljapäev, 19 sept. 2024
UudisedGalerii: Homme 35 aastat tagasi

Galerii: Homme 35 aastat tagasi

Mida ma mäletan Balti ketist? Ega mäletagi enam väga midagi. Kõigile on meelde jäänud 1989. aasta 23. august sooja, sumeda suvelõpupäevana.

See on kummaline, kuidas mõne sündmuse sisemine energia võib sedavõrd paljude inimeste mälu mõjutada. Tegelikult oli 23. august üsna jahe, tuuline ja märg. Alles pärastlõunal hakkasid pilved taanduma. Soojaks läks õhtul kella üheksa paiku, kui tuul äkki rauges ja lahkuv päike maalis taevaserva lillakas-oranžiks.
Mida Balti ketiga tähistati? Eesti on üle kolmekümne aasta jälle iseseisev olnud ja peale on kasvanud uus põlvkond, kes ehk ei mäleta enam, et 1939. aasta 23. augustil kirjutasid stalinliku Venemaa ja hitlerliku Saksamaa välisministrid Molotov ja Ribbentrop Moskvas alla salajasele lepingule, millega jagasid ära mõjuvõimu Venemaa piiri äärde jäänud aladel. Põhimõtteliselt võeti sellega iseseisvus neljalt riigilt: Poolalt, Leedult, Lätilt ja Eestilt, aga leping puudutas ka muid alasid, näiteks Soomet. Selle salapakti vastu 1989. aasta augustis leedulased, lätlased ja eestlased Balti ketiga ühiselt välja astusidki ja iseseisvuse taastamist nõudsid.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare