14.9 C
Rapla
Neljapäev, 19 sept. 2024
ValladKehtna valdIn Memoriam. Kalju Luts (10. X 1933 – 17. VIII 2024)

In Memoriam. Kalju Luts (10. X 1933 – 17. VIII 2024)

Meie südamed on rasked, kuna oleme kaotanud armastatud koolijuhi, kes jättis sügava jälje meie kooli ning kogukonna ellu.
1. septembril 1961 sai Järvakandi Keskkooli direktoriks legendaarse kuulsuse saavutanud TRÜ füüsikaosakonna lõpetanud Kalju Luts.
Kalju Luts oli palju enamat kui lihtsalt koolijuht. Ta oli meie jaoks mentor, innustaja ja kindel tugi. Tema pühendumus haridusele, soojus ja hoolivus paistsid välja igast tema teost ning otsusest.
Tema tõekspidamine oli, et kool koosneb õpilastest, õpetajatest, lastevanematest ja sellest keskkonnast, kus see kool asub. Ta väärtustas väga sügavalt Järvakandi kooli traditsioone ning ajalugu.
Kalju Luts juhtis Järvakandi kooli kindla käega, näidates teed nii õpilastele kui ka õpetajatele. Tema visioon oli alati tulevikku suunatud.
Lutsu juhtimise ajal paranes ning täienes kooli õppekeskkond ning hoogustus koostöö Järvakandi klaasi- ja puidutehasega. Ta mõistis, et iga õpilane on eriline ning hoolitses selle eest, et igaühel oleks võimalus särada ning kasvada oma unistuste poole.
Direktor Kalju Luts muutis Järvakandi keskkooli 12 aastaga keskpärasest maakoolist vabariigi eliitkooliks. Nende aastate jooksul valmis koolile juurdeehitis, koostöös Järvakandi tehastega avati tootmispraktika baasid puidu- ja klaasitsehhis, alustati kooli võimla ehitust, tõusis õpilaste teadmiste tase (ligikaudu 50% lõpetajatest asus õppima kõrgkoolidesse), mitmekesistus klassiväline töö (isetegevus, sport). Koolijuhina pidas Kalju Luts oluliseks suhteid õpilastega, võttes arvesse nende ettepanekuid. Tulemuslik töö Järvakandi Keskkooli direktorina tegi Lutsust Järvakandi hariduselu suurkuju.
Olulise panuse eest Järvakandi kogukonna ning kooli arengusse omistati talle 2014. aastal Järvakandi valla aukodaniku tiitel.
Kalju Luts jääb igavesti osaks meie kooli loost. Tema pärand elab edasi igas klassiruumis, igas mälestuses ja kõigis neis, keda ta oma eluga puudutas. Oleme tänulikud, et saime olla osa tema teekonnast ja et ta oli osa meie omast.
Tema lahkumine jätab meie südameisse tühimiku, mida on raske täita. Hoiame tema mälestust elavana läbi tema töö viljade – õpilased, kes temalt õppisid, ja õpetajad, keda ta innustas.
Hüvasti, Kalju Luts! Puhka rahus…

Järvakandi koolipere Kooli vilistlased

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare