15.5 C
Rapla
Esmaspäev, 16 sept. 2024
ValladMärjamaa valdMärjamaa vald enam lastehoiu eest ei maksa

Märjamaa vald enam lastehoiu eest ei maksa

Airi Raidmets, lastehoiu Mürakarud juhataja-lapsehoidja

Märjamaa lastehoiu Mürakaru aeg saab läbi. Märjamaa vald leiab kõigile lastele kohad oma lasteaedades ja lapsevanematele toetuse andmine lõpetati.

7. juunil 2013 avas lastehoid Mürakarud Märjamaal oma uksed. Lastehoiuteenust vajati Märjamaal väga. Tegime uurimustööd lapsevanemate seas ja saime aru, et munitsipaallasteaedades on kohtadest suur puudus.
Algus oli raske, väikses kohas uut asja käima saada on ju paras proovikivi. Lastehoiud toimisid suurlinnades juba pikemat aega, aga maakohtades olid kõik kuidagi ise hakkama saanud. Meie päevakava ja kõik muu oli seatud munitsipaallasteaiaga sarnaselt, kuulda oli ikka kihinaid-kahinaid. Ei tea, kuidas seal küll asjad käivad. Mõni teadis juba rääkida, et no seal ju ei anta süüa ega saa lapsed magada.
Siinkohal pean ütlema, et toitlustust oleme lastele pakkunud esimesest päevast peale kolm korda päevas ja seda kõike oleme ise valmistanud. Lähtunud oleme seaduses ette nähtud kaloraažist ja ikka oleme proovinud teha väga koduseid ja lihtsaid toite ning püüdnud teha selliseid toite, mida lapsed parema meelega kindlasti sööksid.
Siiski oli piisavalt vaja teha lobitööd, vahel oli vaja mõni ema koos lapsega niisama mängima ja ruumidega tutvuma kutsuda, vahel istusin hoiu trepipeal, lehvitasin ja naeratasin mööduvatele kärudes istuvatele lastele. Kui võitsin väikese mürakaru südame, oli ka lapsevanema süda võidetud.
Iga sügis on olnud kui ennustusvõistlus, kas lasteaedade ukse taha jääb lapsi, keda vastu võtta, kas vanemad tahavad, julgevad, saavad ja neil on võimalik meie juurde tuua oma kullast kallimad võsukesed. Koolitasime ennast pidevalt, et ikka pakkuda parimat lastehoiuteenust. Meile jõudsid ka raske ja sügava puudega lapsed, kõneraskustega lapsed, ATH-lapsi on olnud. Kuid ka lapsed, kes lihtsalt ei suuda suurtes rühmades hakkama saada ning vajavad rohkem üks-ühele tähelepanu. Oleme ka nende laste vanemate südamed võitnud.
Paljud lapsevanemad helistavad tänaseni veel mulle, vahel niisama rääkides, kuidas neil läheb, või palub mõni lihtsalt moraalset tuge ja soovib, et ma ta ära kuulaks. Aitäh teile, et olen saanud osaks teie eluteel.
Pillerpalli lasteaia remondi ajal võtsime terve rühma enda hoolde, kuniks lasteaia remont valmis sai. Koroona ajal, kui kõik olid sunnitud jääma pausile, kuid eesliinitöötajad pidid ikka oma elu edasi elama, oli lastehoid abiks nende lapsi hoidmas.
Kõik 11 aastat oleme suvel olnud ka terve valla munitsipaallasteaedade puhkuse ajal valverühm. See on olnud paras katsumus. Lapsi tuli ju ka kaugemalt kui Märjamaalt. Meie ei tundnud lapsi ega lapsed meid. Siis pidime panema kõik oma oskused proovile, et kõigile ikka meeldiks meil ja suudaksime koos põnevalt mängida ja lustida. Ja neile meeldis, nagu lugesime ja kuulsime tagasisidest. Mõni 5-6-aastane küsis ema käest viimasel hoiu päeval, kas ta ei võiks siin edasi käia lasteaias. No see on väga hea tunnustus.
Tunnustust ja töövõite oleme saanud ka tänukirjade näol Märjamaa vallalt, ettevõtte parima lapsehoidja tiitli näol. Ka sotsiaalkindlustusameti tänukiri on seinal ja palju tänukirju lapsevanemailt.
Katsumusi on olnud, eriti kui oleme pidanud pidevalt tõestama ja tutvustama meie hoiu vajadust, selle 11 aasta jooksul juba viiele haridusnõunikule ja kolmele vallavanemale. Ümarlauavestlusi vallas on meil olnud samuti mitu.
Lõpuks pani rahalugemine vallas asjad paika. Tuli otsus, et nemad rohkem ei vaja meie teenust, lapsed mahutati lasteaedadesse ja kohti on ülearugi.
Täna veel helistavad lapsevanemad esmalt meile, et kas saaks hoidu tulla, et saaks stardipaketi suurde lasteaeda minemiseks just meilt. Ikka saab, tulge aga, on meie vastus, kuid teenuse eest peab lapsevanem täies ulatuses nüüd ise tasuma.
Nii tore on olnud olla ümbritsetud väikestest mürakarudest. Meie majast on läbi käinud umbes 225 last 11 aasta jooksul. Meie hoius on olnud 5 töötajat, koos suvehooaja abilistega. Oleme Märjamaa Mürakarus välja õpetanud 10 praktikanti.
Uuel õppeaastal loetakse uusi tibusid. Meie proovime edasi minna uute projektidega.

5 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Stina
4. sept. 2024 10:43

Väga lühinägelik otsus valla poolt, kahju!

kodanik
4. sept. 2024 11:27

Pealkiri ju natuke kallutatud põnevuse poole? Vald ei vaja seda teenust, sest olemas lasteaia kohad ju?

Raul
4. sept. 2024 17:12

Loo mõte jäi arusaamatuks. Vald mahutab oma lapsed lasteaedadesse ära, keegi laps kohata ei ole. Vald loeb oma elanike raha, see ju jummala õige, nii ju peabki. Kas eraettevõtja pahane, et enam temale ei maksta?

Tiina
4. sept. 2024 18:11

Samas artikkel, et Rapla vallas puudub endiselt paljudel lastel lasteaiakoht. Märjamaal tegutsenud lastehoid saab Raplasse appi minna, vahemaa ju pole pikk 23 km. Jah, kui eraettevõtjale tuleb valla poolt ühe lapse hoiuteenuse eest maksta üle 400 euro kuus, siis peab selleks tõesti olema lasteaiakohtade puudus. Märjamaa otsus ju õige. Lapsed oma lasteaedades ja teenust pole vaja. Oleks väga kummaline, kui see oleks vastupidi.

vaatleja
11. sept. 2024 07:25

Lastehoid ei asenda lasteaeda, kus lastega tegelevad spetsialistid ning järgitakse seadusi ning nõudeid. Kui meile on tähtis tulevane põlvkond, siis peaks esmajärjekorras ehitama lasteaedu ja edasi lükkama nii mõnegi tsiviilobjekti ehitamise.