11.7 C
Rapla
Neljapäev, 19 sept. 2024
TarbijaKuidas tagada ohutus, kui tõstukid ja jalakäijad liiguvad samades tööruumides?

Kuidas tagada ohutus, kui tõstukid ja jalakäijad liiguvad samades tööruumides?

Töötaja küsib: Olen paar nädalat uues töökohas tööl olnud. Töötan tootmisettevõttes, kus sõidavad ka tõstukid. Kuna meil ei ole väga palju ruumi, pean olmeruumidesse minemiseks kõndima seal, kus tõstukid ka sõidavad. Tõstukid sõidavad päris kiiresti ja ma kardan, et nad ei pane mind tähele. Ma ei saa ka kuskilt mujalt minna, et tõstukitega mitte kokku puutuda. Kas võib nii olla, et inimesed kõnnivad ja tõstukid sõidavad samas kohas?

Vastab Piret Kaljula, töökeskkonna konsultant:
Ohutud liikumisteed on üks osa ohutust töökeskkonnast ja kindlasti ei tohi inimesed tunda tööd tehes või töökohal liikudes ennast tõstukitest ohustatuna. Kui töötajad ja tõstukid liiguvad samal alal, siis võib õnnetus juhtuda väikese tähelepanu kaotamise tõttu ning selliste õnnetuste tagajärjed inimesele on kahjuks väga rasked.
Üldine põhimõte on, et ettevõtte territooriumil või tööruumis paiknevad liikumisteed peavad olema sellise suurusega ning paiknema nii, et oleks tagatud jalakäijate ja sõidukite ohutu liiklemine ning nende läheduses töötavate inimeste ohutus. Tööandja peab liikluskorraldusega tõkestama jalgsi liikuvate töötajate ja teiste isikute ligipääsu liikuva töövahendi (sealhulgas tõstuki) töötamisalale.
Kui tööprotsessi tõttu on vajalik, et töötajad liiguvad jalgsi seal, kus tõstukid sõidavad, peab võtma kasutusele meetmeid vältimaks töötajate vigastamist töövahendi poolt. Jalakäijatele peab olema tagatud piisav ruum ohutuks liikumiseks. Liikumistee peab olema selgesti märgistatud või peab paigaldama liikumistee äärde kaitsepiirded.
Jalakäijatel peab olema piisavalt liikumisruumi, millel on piirded või mis on märgistatud nii, et kõikidele on selge, kus võivad sõita tõstukid ning kus liikuda jalakäijad. Tööandja roll on jälgida, et märgistusest ka kinni peetakse ja tõstukid ei sõidaks mingil juhul inimeste liikumisteele. Eriti ohtlik on see, kui märgistusest kinni ei peeta, sest jalgsi liikujad teavad, et tee on neile ette nähtud ja turvaline ning ei ole sellel teel liikudes nii tähelepanelikud. Samuti on märgistus oluline tõstukijuhile, kes ei pea sõitma pidevas hirmus, et keegi võib tõstuki ette astuda.
Mõelda tasub ka sellele, millise liikumiskiirusega tõstukitel tööruumides ja territooriumil liikuda on lubatud. Tõstukite lubatud maksimaalse kiiruse määramisel on asjakohane arvesse võtta ettevõtte töökeskkonna riskianalüüsi, millest peaks nähtuma võimalikud liikuvatest töövahenditest põhjustatud ohud ja abinõud nende ohtude kõrvaldamiseks või vähendamiseks. Kui on kehtestatud lubatud piirkiirus, siis tuleb ka jälgida, et sellest kinni peetaks.
Kokkuvõtvalt saab öelda, et liikumisteede ohutus on oluline osa ohutust ja tervist hoidvast töökeskkonnast. Selleks, et liikumisteed oleksid ohutud, peab läbi mõtlema, kuidas seda saavutada. Ainuüksi inimeste tähelepanelikkusele lootmine ei ole kindlasti piisav lahendus. Liikumisteed tuleb märgistada, vajadusel paigaldada piirded, et jalakäijal oleks ohutu liikuda.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare