13.8 C
Rapla
Kolmapäev, 18 sept. 2024
SportRaplas töötab professionaalne taipoksi treener otse Taist

Raplas töötab professionaalne taipoksi treener otse Taist

Septembri alguses saabus Eestisse kahekümneaastase treenerikogemusega Taist pärit tai võitluskunstide valdaja Mosa Chatchawan, et tervitada ja treenida Raplamaa taipoksi huvilisi Rapla Muay Thay Gym’is. „Rapla taipoksi klubi liikmed võtsid Mosa vastu suure tänutundega,” ütles taipoksi klubi omanik Liisi Redlich.

Mosa Chatchawan, keda tuttavad kutsuvad nimega Fet, on pärit Taist, mis on ühtlasi taipoksi kui spordiala sünnimaa. Raplasse tuli 20-aastase treenerikogemusega Mosa Chatchawan Rapla Muay Thay Gym’i omaniku ja juhataja Liisi Redlichi kutsel.
„Ma käisin tema juures Tallinnas tihti trennis ning varem olen kutsunud teda ka siia Raplasse seminare andma. Ühe korra viis Mosa läbi meie laste laagri Kuimetsas,” ütles Liisi.
Mosa on Eestis elanud varem 12 aastat, ta alustas 2011. aastal töötamist Kevin Renno juures Tallinna taipoksi klubis. Vahepeal tegi ta ka oma klubi, kuid siis otsustas Taisse tagasi minna. Viimase aasta veetis professionaalne võitluskunsti treener Tais ja tegutses sealses taipoksi klubis treenerina. Hetkel on Rapla taipoksi klubil kokkulepe, et Mosa treenib siin ühe hooaja, kuid kui kõik läheb plaanipäraselt, jääb ta Raplasse tähtajatult.
Mosa Chatchawanil on seljataga üle 200 võistlusmatši ja suurimate tiitlite hulka kuuluvad Põhja-Tai ja Patongi meistritiitlid. Taipoksi populaarsuse tõttu Taimaal on konkurents tugev ja meistreid koheldakse kuninglikult. „Isegi Tai vanglatest on võimalik ennetähtaegselt vabaneda, kui oma vabaduse ringis välja võitled,” ütles Liisi Redlich.
Taimaalt pärit treener ei oska hästi eesti keelt, mistõttu kasutab ta treeningutes eesti, vene ja inglise segakeelt. Kuigi ta ei valda puhtalt ka inglise keelt, võimaldavad tema karisma ja senine töökogemus tal keelebarjäärist hoolimata treeninguid muretult läbi viia. Algul võib tema mõistmine natukene aega võtta, kuid seni on kõik hakkama saanud, sest treeneri ja õpilaste vahel tekib sünergia.
„Rapla taipoksi klubi liikmed võtsid Mosa vastu suure tänutundega. Kuna Mosa on meil varem seminare käinud andmas, ei ole tema ega tema stiil meile võõras. Edasijõudnute grupp on rahvast täis ja treenitavad naudivad protsessi väga,” rõõmustas Liisi Redlich.
Sel aastal on avatud uued grupid algajatele, juunioritele ja noortele, mis tähendab, et treeningutest saab osa võtta igaüks. Liisi Redlich paneb südamele, et treeninguid ei tasu kindlasti karta, sest haiget seal ei saa ja lööke harjutatakse peamiselt kinnaste ja taipoksi käppadega.

Taipoks ehk Muay Thai on traditsiooniline tai võitluskunst ja kontaktspordiala, mida tuntakse kui „kaheksa jäseme kunsti”, kuna selles kasutatakse löögitehnikat nii rusikate, küünarnukkide, põlvede kui ka säärtega.
Tänapäeval on taipoks populaarne nii võistlusspordina kui ka treeningmeetodina, kuna see arendab vastupidavust, jõudu, osavust ja distsipliini. Lisaks füüsilisele aspektile on taipoksil ka vaimne komponent nagu austus vastase ja treeneri vastu.
Tai laste seas on see võitluskunst väga populaarne ning mängib olulist rolli riigi kultuuris. Nad alustavad sellega seal juba kolme-nelja-aastaselt. Taipoks pole ainult spordiala, vaid selle abil võib parandada perede elujärge, kuna pakub võimalust teenida võistlustel raha ja jõuda profitasemele.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare