19.4 C
Rapla
Neljapäev, 19 sept. 2024
UudisedAet-Triin Vasnu: “Uue luua mõtet mul ei ole, kedagi ära pühkima ei...

Aet-Triin Vasnu: “Uue luua mõtet mul ei ole, kedagi ära pühkima ei lähe.”

Kehtna vald sulges Eidaperes kolmanda kooliastme ning liitis sealse kooli järelejäänud klassid Järvakandi kooliga. Ühise kooli direktor Aet-Triin Vasnu sõnas, et suuri muudatusi ta Eidaperes läbi viia ei plaani.

Tänavune õppeaasta algas nii Järvakandis kui ka Eidaperes varasemast sootuks teisiti. Veel kaheksa aastat tagasi asusid Eidapere kool ja Järvakandi kool lausa erinevates omavalitsustes, aga alates 1. septembrist 2024 moodustavad nad ühise asutuse. Kuni käesoleva õppeaastani oli Eidapere koolis üheksa klassi. Alates 1. septembrist ei ole enam olemas Eidapere kooli, vaid seal on Järvakandi kooli Eidapere õpipaik esimesest kuni viienda klassini. Kuuendat klassi tänavu ei avatud, sest lihtsalt polnud õpilasi, kuid järgmisel aastal peaks kõigi eelduste kohaselt ka see avatama.

Aet-Triin Vasnu jagab nüüd oma aega kahe koolimaja vahel. Nende vahet tuleb tal sõita mitu korda nädalas. Samamoodi tuli tal jagada end kahe koolimaja vahel ka õppeaasta alguses 1. septembril. Kõigepealt oli kell kümme hommikul aktus Eidaperes ning kell 12 algas järgmine aktus Järvakandis. Nii tema ise kui ka terve kooli juhtkond võttis osa mõlemast pidulikust sündmusest. Südantsoojendav oli see hetk, kui Järvakandi kooli üheksandikud viisid kooli neli Eidaperes esimesse klassi astunud last.

Koolitransport

September on alanud kiiresti, kuid Vasnu ütles, et siiamaani on üleminek kulgenud ladusalt. Üks proovikivi on olnud koolitranspordi paikaloksutamine nii, et oleks arvesse võetud võimalikult paljude perede soovid. Suve jooksul võeti lapsevanematelt vastu sooviavaldusi ning nüüdseks on jõutud sobivate bussiaegadeni.
Et kõik klappima saada, tuli muuta Järvakandis tundide algusaega. Varem algasid Järvakandis tunnid kell 8.50, nüüd algavad need 9. Eidaperes algavad tunnid jätkuvalt kell 8.50.
Koolitranspordiaegade paikaloksutamisel on oluliseks liiklussõlmeks kujunenud Lokuta, kus osa lapsi istub teise bussi peale ümber. Sealt edasi jõutakse nii Eidapere õpipaika kui ka Järvakandi kooli. Vasnu ütles, et tegelikult võib koolitranspordi aegadesse veel muudatusi tulla. Eriti nendesse, mis puudutavad pärast tunde koju sõitmist. Võimalikud muudatused viiakse ellu siis, kui huviringid tööd alustavad.

Kokkulepped enne  suvevaheaega

Kehtna valla otsus Eidapere kooli kolmanda kooliastme sulgemise ja Järvakandi kooliga liitmise kohta oli teada juba varasemast ning nii sai ettevalmistustega alustada tänavu veebruaris. Siis hakkas Vasnu koostama visiooni, kuidas kaks kooli ühendada. Inspiratsiooni saamiseks ei pidanud kaugele vaatama, sest omal ajal võttis Kohila gümnaasium enda hõlma alla Hageri põhikooli klassid. Samasugust mudelit juurutas ka Vasnu.
Arutelude käigus jõuti selleni, et edaspidi nimetatakse Eidaperet Järvakandi kooli õpipaigaks. “Veebruar oli meie jaoks häälestamine – kes tahab, kas tahab ja kas mina tahan. Märtsiks saime need asjad kokku lepitud,” rääkis Vasnu. Ta lisas, et on tänulik toonasele direktorile Riina Tomingasele ja kogu juhtkonnale koostöö eest.
Enne Eidapere kooli sulgemist oli kohalik kogukond selle otsuse vastu. Vasnu ütles, et temani ei ole pahameel otseselt jõudnud. Küll aga on jõudnud temani küsimusi, millele ei ole ta esimese hooga osanud vastata, ent need küsimused on saanud vastuse tagantjärele. Suuri muudatusi Vasnul seoses Eidaperega plaanis ei ole. “Uue luua mõtet mul ei ole. Kedagi ära pühkima ei lähe. Kõik, kes soovisid, said jätkata. Õpetajate osas tagasilööke ei olnud,” sõnas Vasnu.
Eidapere õpetajate jätkamise osas käisid kõnelused aprillist juunini ning enne suvepuhkust jõuti kokkuleppele. Kui kellelgi natuke koormus langes, oli võimalik seda mujal asendada. Nii näiteks õpetab Tiina Viin Eidaperes inglise ja vene keelt. Järvakandis hakkas ta alates käesolevast õppeaastast andma saksa keele tundi. Iseenesest pole selles midagi uut, sest õpetajad liikusid mitme koolimaja vahel varemgi. Näiteid on ka vastupidisest liikumisest. Õpetaja Eha Sepp käib Järvakandist Eidaperes muusikat õpetamas.
Tugipesa

Koostöös Kehtna vallaga jõuti selleni, et muutuste käigus luuakse n-ö tugipesa hariduslike erivajadustega (HEV) õpilastele. Tegemist on võrgustikuga, mille moodustavad logopeed, psühholoog, eripedagoogid, õpiabiõpetajad. Varem Järvakandi koolis sellist võrgustikku ei olnud. See-eest osteti sisse psühholoogiteenust.
“Sellist tugipesa, kes käiks koolides ja lasteaedades, Kehtna vallas varem polnud. Näiteks Pärnus on samasugune tugipesa toiminud aastaid. Linn on selle teenuse koondanud enda alla ning jagab seda vastavalt vajadusele koolidesse ja lasteaedadesse. Sellega oleme laiendanud võrgustikku õpilaste toetamiseks,” rääkis Vasnu.
Tugipesa on loodud Järvakandi kooli, Eidapere õpipaiga ja Järvakandi lasteaia tarbeks. Eidapere õpipaigas on ka eraldi ametikoht õppetöö ja HEV-i koordineerija, mis on sillaks Eidapere ja Järvakandi vahel.
Õppeaasta käigus hakatakse korraldama mitmeid sündmusi, millest võtavad Eidapere ja Järvakandi lapsed osa ühiselt. Üks selline on näiteks peagi toimuv spordipäev. Samuti plaanitakse ühiselt teatrikülastusi ja jõulupidu. Eidaperes läks tänavu esimesse klassi neli õpilast, Järvakandis oli neid üksteist. Kokku õpib Järvakandi koolis 137 õpilast. Neist 27 on Eidaperes ja 110 Järvakandis.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare