6.7 C
Rapla
Reede, 18 okt. 2024
TarbijaMillal peavad töökohal olema piirded ja millised on nõuded piiretele?

Millal peavad töökohal olema piirded ja millised on nõuded piiretele?

Töötaja küsib: Töötan tootmisliinil ja tööd pean tegema liini kõrval oleval platvormil seistes. Platvorm on põrandast umbes 60 cm kõrgusel ja suhteliselt kitsas, umbes poole meetri laiune. Sellel on ebamugav töötada, sest kardan, et veidigi tahapoole astudes võin platvormilt alla kukkuda. Kas sellisel töökohal peaksid olema piirded?

Vastab Rein Reisberg, Tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant:
Töövahendile ja töökohale kehtivates määrustes on kirjas üldised põhimõtted ohutuse tagamiseks. Nende kohaselt peavad töövahendi osad, platvormid, trepid ja muud alad, kus kasutaja töö ajal viibib, olema ohutust tagavate piiretega ning ei tohi põhjustada libisemist, komistamist ega kukkumist. Samuti tuleb kasutajale tagada ohutu juurdepääs ja viibimine kõikidel töövahendi kasutamisega seotud aladel, mis on vajalikud tootmiseks, seadistamiseks ja hooldustöödeks. Määrus ei sätesta aga, millisest kõrgusest alates peavad platvormidel piirded olema.
Piirete kavandamisel on soovitatav lähtuda standardist, mis käsitleb juurdepääsuvahendeid masinatele. Selles on kirjas, et kaitsepiirdeid tuleb kasutada juhul, kui käiguteed või tööplatvormid on muust tasapinnast kõrgemal kui 50 cm ja esineb komistamise või kukkumise oht. Kui teie töötamiskohal on tööplatvormi ja põranda kõrguste vahe umbes 60 cm, on risk kukkuda ja saada tervisekahjustus suur ning kaitsepiirete kasutamine on asjakohane. Kaitsepiire peab olema sellise konstruktsiooniga, mis takistab inimese allakukkumist.
Kaitsepiirde konstruktsiooni puhul on samuti asjakohane lähtuda standardist. Selle kohaselt peab kaitsepiirde kõrgus olema vähemalt 110 cm ning selle ülaosas on käsipuu. Kaitsepiirde keskel peab olema vähemalt üks vahepealne põlvepiire. Lisaks peab kaitsepiirdes olema jalapiire kõrgusega vähemalt 10 cm. Vahemaa käsipuu ja põlvepiirde vahel, aga ka põlvepiirde ja jalapiirde vahel ei tohi olla suurem kui 50 cm.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare