9.4 C
Rapla
Teisipäev, 1 okt. 2024
UudisedMajanduskommentaar: Ebakindlus vähendab tarbimist

Majanduskommentaar: Ebakindlus vähendab tarbimist

Tõnu Mertsina,
Swedbanki peaökonomist

Augustis jätkus jaekaubandusettevõtete müügimahtude langus. Nii augustis kui ka aasta esimese kaheksa kuu kokkuvõttes vähenesid need aastases võrdluses 4%.
Jaekaubanduse müügimahud on vähenenud juba teist aastat järjest ning on kukkunud nelja aasta tagusele tasemele. Samuti ei ole sel aastal suurenenud mootorsõidukimaksu jõustumise eel oodatud autode müük. Eelmisel aastal oli Eesti jaekaubanduse langus Euroopa Liidus suurim, selle aasta esimese seitsme kuuga oleme languse poolest teisel kohal.
Aasta esimese kaheksa kuu jooksul ja ka augustis mõjutasid jaekaubandusettevõtete müügimahtude vähenemist enim jaeketid (supermarketid) ning majatarvete, kodumasinate ja ehitusmaterjalide müügiga tegelevad ettevõtted.
Keskmist palka saavate inimeste ostujõud taastub ning vanaduspensioni ja alampalka saavate inimeste sissetulekud on viimase viie aastaga ületanud inflatsiooni. Ees ootavad maksutõusud ja maksuküüru kaotamise edasilükkamine vähendavad küll reaalset (ehk inflatsiooni mõjuta) netopalka, kuid majapidamiste reaalne kasutatav tulu kasvab. Euribor on möödunud aasta oktoobrisse jäänud tipust kiiresti alanemas ja majapidamiste laenukoormus on vähenemas.
Nii on näiteks juba 80% Swedbanki klientidest eluasemelaenude tagasimakse vähenenud kuni 50 eurot ja 92%-l kuni 100 eurot. Võrdluseks – alates 2022. aasta juunist, mil euribor üle nulli kerkis, suurenesid eluasemelaenude tagasimaksed järk-järgult 70% Swedbanki klientidest kuni 100 eurot. Eluasemelaenud on aga kokku ligi veerandil elanikest.
Vaatamata ostujõu paranemisele, mõjutab majapidamiste tarbimist nõrk kindlustunne. Jätkuvalt kardetakse töötuks jäämist ja oma sissetulekute vähenemist. Kindlustunne on madalseisus ka jaekaubanduses.
Majatarvete, kodumasinate ja ehitusmaterjalide müügiga tegelevate ettevõtete müügimahtude languse taga on paljuski küll kinnisvaratehingute langus, kuid eluasemelaenud on sel aastal uuesti kasvule pöördunud. Laoseisud on üle pikaajalise keskmise, aga nii jae- kui ka hulgikaubanduse (arvestuslik) juurdehindlus oli veel teises kvartalis pikaajalise keskmise tasemel.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare