9.4 C
Rapla
Teisipäev, 1 okt. 2024
UudisedRaplast alguse saanud filmiseltsil täitub 12. aasta

Raplast alguse saanud filmiseltsil täitub 12. aasta

Rando Aav

Filmiseltsil Arhailisemad täitub tänavu 12. tegutsemisaasta. Rapla noorte loodud ühendus on andnud selle aja jooksul välja kaksteist lühifilmi ning tänavu oktoobris peaks kõigi ootuste kohaselt välja tulema kolmeteistkümnes film. Möödunud nädalavahetusel sai seltsi eestvedajatega näost näkku kohtuda Rapla kultuurikeskuses.
Suuremale publikule pigem tundmatuks jääv filmiselts sai alguse viie Rapla noormehe algatusel 2013. aasta sügisel filmifestivalil “Kaader”. Siim Andrespoki asutatud filmiselts, kuhu kuulusid ka Jürgen Volmer, Kevin Rull, Juhan Taalik, Kenn Rull ja Kalmer Kallasväli, ei teadnud, et nad veel 12 aastat hiljem annavad välja oma järjekordse filmi. Nüüdseks kolmekümnendates mehed on aastate jooksul teinud filme sõprusest, pahedest, kultuurist ning ka ühiskonna valudest.
“Kaadril” on loodud aastate jooksul veel sarnaseid ühendusi, mis aga pole sel moel püsima jäänud, nagu seda on Arhailisemad. Mehed rääkisid 28. septembril toimunud vestlusõhtul, mis on selle taga, et jätkuvalt tullakse kohale ning tehakse 24 tunni jooksul valmis lühifilm. Jürgen Volmeri sõnul on peamiseks põhjuseks sõprus. Kuna mehed muidu pidevalt üksteist ei näe, toob “Kaader” neid igal aastal jälle kokku.
“Mõnus on üle kinoekraani voolata… Ainult Raplas.” Selle tsitaadiga lõppes nende 12. film, kui mehed end mööda Vigala jõge keset külma oktoobrikuud ihualasti kanda lasid.
Esimesel aastal valmis tehtud filmis puudus otsene ja kindel sõnum, aga 11 aastat hiljem, 2023. aasta filmifestivalil valminud filmis on edasi antav sõnum selgemast selgem – räägiti Rapla elust ja meie inimesi puudutavatest teemadest. Esile tõsteti näiteks Rapla-Lelle rongiliiklus, Rapla korvpalli toetussumma ja Perrooni kohviku kinnipanek.
Filmis on kasutatud ka meie enda Raplamaa Sõnumite paberlehe väljavõtteid. Film “Arhailisemad 12” ja ka kõik eelnevad filmid on kõigile vaadata “Kaadri” kodulehel ning Youtube’is.
Tänavu on mehi taas oodata filmima ja välja andma oma kolmeteistkümnendat filmi. Kas minnakse võidu peale välja, selles ei suutnud mehed üksmeelele jõuda, sest kohal käiakse ikkagi muudel eesmärkidel. Esilinastus on juba 12. oktoobril Rapla kinos ja ülekannet on võimalik vaadata Raplamaa Sõnumite veebilehel.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare