6.7 C
Rapla
Reede, 18 okt. 2024
KultuurNaisrühmade õppepäeval treeniti keha ja räägiti rahvarõivastest

Naisrühmade õppepäeval treeniti keha ja räägiti rahvarõivastest

Meie maakonna naisrühmadel on tavaks sügisel ühel õppepäeval kokku tulla ja ühiselt oma oskusi täiendada. 16. korda toimunud ettevõtmine käib külakorda. 5. oktoobril võõrustasid tantsukaaslasi Märjamaa rühmad Ülejala Sussisahistajad ja Luiskajad. Raplamaa kuueteistkümnest naisrühmast oli kohal kümme.

Mõnelgi varasemal kokkusaamisel on õpitud tantse kas maakonna või üleriigiliseks tantsupeoks ja neid on käinud õpetamas liigijuhid või tantsude autorid ise. Kahjuks seekord polnud võimalik neid kutsuda, sest liigijuhtide sõnul tekitaksid sellised õpetamised 2025. aasta suvel toimuvale üldtantsupeole kandideerivate rühmade hulgas ebavõrdse eelise. Konkurents on naisrühmade hulgas aga väga suur.
Sestap panustasid korraldajad tantsijate üldkehalisele ettevalmistusele. Märjamaa spordihoones toimunud üht treeningut juhendas kohalik hopa-fiti treener Mari-Liis Kalmus ja teist tantsuansambli Kajakas õpetaja Clelia Madi Pärnust.
Õppepäeva teises pooles rääkis Raplamaa rahvakultuurispetsialist Anne Ummalas rahvarõivastest ja nende kandmisest. Ta toonitas, et rahvarõivad olid meie esiemade pidurõivad ja oluline on neid kandes järgida ühe ajastu stiili. Rahvarõivastega ei käi kokku ka kellad, pikad küüned, suured sõrmused ja suured kõrvarõngad. Ettekannet ilmestasid mannekeenid, kes demonstreerisid neiude ja naiste rõivastust.
Iga kokkusaamise lõpul antakse üle rahvariidevöö, mille külge on kohtumise korraldaja riputanud omalt poolt mingi meene. Seekordse päeva põhikorraldaja Ene Klaus Ülejala Sussisahistajate rühmast oli valmistanud pisikese pastlapaari. Naisrühmade järgmise kokkusaamise korraldavad Vana-Vigala Kiitsharakad.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare