11.1 C
Rapla
Pühapäev, 19 mai 2024
ValladKehtna valdAsi selge: Kehtna valla hooldekodud said uue omaniku

Asi selge: Kehtna valla hooldekodud said uue omaniku

Kehtna valla hooldekodude temaatika veeres pikalt ühelt laualt teisele. Tänaseks on saaga saanud lahenduse, sest alates juulist on Kehtna ja Järvakandi eakatekodul ning Lokuta ühiskodul uus omanik.

Senini pakkus üldhooldusteenust Kehtna vallas Balti Sotsiaalteenused OÜ (BST), mida juhtis Raivi Juks. Nii valla ehitusspetsialist Hans-Jürgen Schumann kui ka vallavanem Tanel Viks on volikogu istungitel välja toonud tõsiasja: ettevõte ei suutnud täide viia lubatud arenguid ja investeeringuid. Samuti kimbutab rahulolematus personali poolel ja kuna järgitud ei ole ühtegi ettekirjutust, tuli vallal leida uus lahendus. Schumann avaldas tunnustust Kalbu hooldekodu personalile, tänu kelle pühendunud tööle on hooldekodu saanud üldse toimida.

Märtsikuus näitas hooldekodude vastu huvi üles prantsuse investor, kelle visioon oli luua Järvakanti üks, kogu valla vajadust kattev hooldekodu, aga ühel hetkel tuuled pöördusid. Välisinvestor loobus ja uue huvilisena tuli lauda Kuuda hooldekodu juhatuse liige Mait Mäe, kes oma visiooni maikuu vallavolikogu istungil tutvustas. Mäe sõnul algas kogu protsess tema jaoks juba eelmisel aastal ning n-ö pingpongi veeretati sügisest saati.
Kuigi juulini pakkus ametlikult teenust BST, käis Mäe Kalbu hooldekodus juba mai lõpus töötajatega kontakti loomas ja välja selgitamas, millised on kriitilisemad, kiiret lahendust vajavad probleemid. Näiteks on Kalbu hooldekodule teinud ettekirjutusi Päästeamet ning korda tegemist vajavad nii maasoojuspump kui ka puhasti. Mäe kinnitas, et olles nüüd teenust pakkuva ettevõtte juhatuse liige, on tal võimalus hakata erinevaid töid tellima. Seega saavad kõik need probleemid tema sõnul lahendatud.
Mäe kindel soov on omandada kõik kinnistud, kus teenust pakutakse. Nii tegi ta juba maikuus vallavalitsusele kolme Kalbus asuva kinnistu ja Lokuta korterite omandamise ettepanku summas 95 000 eurot. Eksperthinnangu kohaselt on aga kinnistute väärtus oluliselt suurem, ca 300 000 eurot. Mäe selgitas, et Kalbu üksuse arendamise investeeringute maht on hinnanguliselt 1 miljon eurot. See võimaldaks pakkuda teenusehinda suurusjärgus 960-1380 eurot kuus, tasuvusajaga 10-12 aastat. See on ka põhjus, miks ettevõte turuhinnast oluliselt väiksemat summat pakub.
Hoonete ostmine on Mäe sõnul omaette teema, mis tuleb uuesti volikogu ette viia. Põhimõtteline otsus on tema sõnul juba tehtud, kuid nendest kokkulepetest ta veel rääkida ei saa. Schumanni sõnul tuleb teema ilmselt lauale augustis ja otsust kindlasti selles osas tehtud ei ole. „Pigem on see läbirääkimiste küsimus. Soov on aga mõlemal poolel selge: Mait Mäe soovib teenust osutada ja sellega tegeleda ning valla ja volikogu huvi on, et teenus oleks olemas ja kvaliteetne,“ ütles ehitusspetsialist.
Esmaspäeval sõlmitud lepingu kohaselt omandab Mait Mäele kuuluv varahaldusettevõte Hestarek Valduse OÜ 100%-lise osaluse ettevõttes BST. Miks ettevõtte ostutehing niivõrd kaua aega võttis, seda Mäe avaldada ei soovi. Ta ütles vaid, et tegemist ei olnud lihtsa protsessiga, vaid vastupidi, aeganõudva tehinguga. Osaluse omandamine on mehe sõnul aga pikaajaliselt kaalutletud otsus, mille taga on aastatepikkune kogemus selles valdkonnas ja teadmised selle sektori majandamise keerukusest. BST hakkab pärast muudatuskande tegemist kandma kaubamärgi nime Senior Plus Eakatekodu.
Mait Mäe sõnul soovitakse äri laiendades parandada eakatekodude senist kuvandit Eestis ning luua eakatele kodud, mille kasuks tehakse valikuid positiivse meele ja kindlustundega. „Meie eesmärk on pakkuda eelkõige kodutunnet, mitte haigla voodikohta, kus tihti tuntakse ennast üksiku, abitu ja tõrjutuna. Soovime igale kliendile kohandada temale sobiva koduse mikrokeskkonna, milles tuntakse ennast hubaselt, turvaliselt ning tagada selliselt inimeste väärikas vananemine,“ sõnas Mäe.
Kehtna eakatekodu hoone laiendamine ja renoveerimine planeeritakse ette võtta lähiaastatel, pärast seda on ettevõttel soov pakkuda teenust 1930-ndatest aastatest insipreeritud interjööriga hoones kuni 70 kliendile.
Teenuse osutamine jätkub ka Lokuta ühiskodus. Järvakandi jätkab tänasel kujul tegevust veel kaks kuni kolm aastat, pärast seda teeb ettevõtja järelduse kohaliku piirkonna nõudlusest. „Kui laiendatud Kehtna eakatekodu ei suuda Järvakandi piirkonna elanike vajadusi ära katta, siis teeme Kehtna vallavalitsusega vajalikud kokkulepped, et ka Järvakandi saab endale tänapäevase eakatekodu hoone,“ lubas Mäe.
Endine BST omanik Raivi Juks ütles juba märtsis, et investeeringute võimekus ettevõttel puudus, põhjusteks koroona, hüppeline energiahindade tõus, sõda ja segadus ehitussektoris. Ka täna ütleb mees, et müümise põhjuseid oli mitu. Peamised põhjused, miks ei õnnestunud pähe võetud plaanidega edasi minna, olid just needsamad eelmainitud asjaolud. „Need plaanid, mis minul olid, ei kippunud õnnestuma. Oli vaja teha muudatusi ja väga hea, et uuele omanikule meeldib seda teha ja et neil on kindlad plaanid,“ ütles Juks. Rohkem ta loo tagamaid avalikult kommenteerida ei soovinud.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare