9.4 C
Rapla
Kolmapäev, 23 okt. 2024
UudisedArvo Saidla: Septembris tuleb kolm nädalat suvist ilma

Arvo Saidla: Septembris tuleb kolm nädalat suvist ilma

Ilmatark ja loodusevaatleja Arvo Saidla ennustab, et september toob endaga kaasa kolm nädalat suvist ilma. Siiski tuleb nende päevade vahel ette ka ekstreemseid ilmaolusid, nagu mööduval suvel ikka näinud oleme.

Eriti ekstreemne võib ilm olla Ida-Eestis ja Peipsi järve piirkonnas, ennustab ta. “Selle aasta suvel on olnud ekstreemtuuled, mis moodustavad tornaadosid ja trombe. Õnneks meil siin Raplamaal neid palju olnud ei ole. Aga mõned on,” rääkis ta.
Arvo Saidlat teatakse ka tema hüüdnime Metsavana järgi. Ta on loodust ja selle märke jälginud aastakümneid ning loonud seeläbi süsteemi, kuidas ennustada eesootavat ilma. Ta tunnistab, et tema ennustused ei pruugi minna täppi sajaprotsendiliselt, aga isegi kui 60 protsenti läheb täkkesse, võib sellega rahul olla.
2023. aasta suvel on Eestis nähtud ekstreemseid ilmaolusid alates suurtest raheteradest ja veeuputusest, lõpetades põuaäikesega. Raikküla lähistel oli isegi üks keeristorm, mis metsa maha võttis ja elektrikatkestusi põhjustas. Saidla sõnul kestis see küll lühikest aega.
Saidla on enda jaoks välja töötanud mitu erinevat metoodikat, kuidas eesootavat ilma ennustada. Üks võimalus on seda teha rahvakalendri põhjal. Augustikuus on rahvakalendri kohaselt kaks olulist tähtpäeva – esmalt lauritsapäev 10. ja seejärel pärtlipäev 24. augustil. Saidla ütles, et sellist ilma, nagu valitseb nendel kahel päeval, võib oodata ka sügisel. Pärtlipäev oli tänavu vähemalt Raplas küll kaheilmeline, päeval oli kaunis ja päikesepaisteline ning õhtul kiskus pilviseks ja vihmaseks. Aga loodusemärke jälgides tasub hoida pilk sellel, mida teevad kaselehed suve lõpus. Mida kauem püsivad kaselehed rohelised, seda kauem on oodata suvist ilma, rääkis Saidla.
Rääkides eesootavast sügisest, ütles Metsavana, et oodata on kolme nädala jagu suvist ilma. “Suvelõpufaas läheb peaaegu kolm nädalat sügisesse sisse. Nagu hakkab sügiseks juba minema, aga ilus suveaeg veel püsib,” ütles Saidla. Sellele järgneb veel oktoobri keskpaigas vananaistesuvi.
Seda kõike rääkis Arvo Saidla Raplamaa Sõnumite podcasti hiljutises osas, kus tuli jutuks palju muudki. Nii näiteks õpetas Metsavana mitut lihtsat nippi, kuidas ilmamuutusi jälgida ja ennustada. Ta soovitas valada teeklaas poolenisti vett täis ja asetada see aknalauale. Kui klaasi ülemine osa hakkab minema niiskeks, tähendab see ilmamuutust. Sama fenomeni võib Saidla sõnul jälgida ka õuetrepi pealt. Kui hommikul märkad, et trepp on läinud öö jooksul niiskeks, kuigi vihmasadu ei ole olnud, siis tähistab see ilmamuutust.
Raplamaa Sõnumite podcasti ning vestlust Arvo Saidlaga saab kuulata ja vaadata veebilehel sõnumid.ee.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare