9.4 C
Rapla
Reede, 20 sept. 2024
LisalehtSügisesed puulehed - looduslik väetis ilma vaevata

Sügisesed puulehed – looduslik väetis ilma vaevata

Sügisel haaravad paljud meist innukalt reha järele ja asuvad maha langenud puulehti kokku riisuma. See on traditsiooniline sügisrituaal, kuid mis oleks, kui me mõtleksime puulehtedele natuke teistmoodi?

Kuigi temperatuur on alles suvine, annavad puude värvi muutvad lehed juba märku lähenevast sügisest. Õige pea haarab tragi aiapidaja reha järele, et puudealused igast viimasestki mahalangenud lehest puhtaks teha.
Seevastu metsas langevad lehed maha, lagunevad sealsamas ja muutuvad mullaks, rikastades seda toitainetega. Samamoodi võiks loodusering toimuda ka aias või pargis, kus lagunevad puulehed viivad toitained tagasi mulda ja toetavad seeläbi edaspidi taimede kasvu. Puulehed on loomulik väetis nii murule, puudele kui ka põõsastele.
Üks lehtede riisumise alternatiiv on need muruniidukiga purustada. Purustatud lehed lagunevad kiiremini ja saavad seeläbi mulda rikastada. Samas tasub ka muruniidukiga ettevaatlik olla, sest niiduk võib kahjustada lehekihis toimetavaid elusolendeid nagu siilid, selgrootud ja teiste seas paljud aiale kasulikud putukad, kes söövad aiakahjureid.
Aiaelustiku ja elurikkuse toetamiseks tasuks vähemalt mõnes aianurgas jättagi lehed täiesti riisumata-purustamata. Aeglaselt lagunevaid tammelehti võib aga kasutada põõsaste all multšina, aidates nende juuri ühtlasi ka külma eest kaitsta.
Eelnevale lisaks on riisumine aiapidajale ka füüsiliselt kurnav ja ajamahukas töö, mida tihtipeale kirglikult vihatakse. Mõnikord on laisk lähenemine hoopis loodust toetav lähenemine.

Millal sellegipoolest riisuda?

On mõned erandid soovitusele lehed rahule jätta. Üks neist on kõnniteed, millelt tasub lehed ohutuse mõttes kokku korjata ja võimalusel lähedal kompostida. Selle töö puhul tasub aga vältida populaarseid kütusel töötavaid lehepuhureid, sest need saastavad õhku ja teevad müra. See on töö, mille tegemiseks sobib hästi reha või luud.
Lehed tasub kokku koguda ka juhul, kui aias on aina suuremaks nuhtluseks kujunenud hispaania teeteod, aga ka muud võõrnälkjad nagu näiteks mustpeanälkjad. Mahalangenud lehed pakuvad neile soodsat talvitumispaika. Selle asemel tasuks lehed kompostida ja kompostihunnik enne talvekülmasid läbi kaevata. Nii ei saa teomunad sügaval hunnikus kevadel arenema hakata.
Lehtede kompostimine on mõistlik ka juhul, kui aias esineb hobukastani-keerukoidega nakatunud kastani või saaresurmaga saarepuu lehti.
Kindlasti ei tohi eelpool mainitud juhtudel puulehti metsa alla loodusesse viia, sest nii saavad võõrliigid ja kahjurid hea võimaluse levimiseks. Samuti pole hea mõte lehti koduaias põletada. Madalal temperatuuril põledes tekivad tervisele kahjulikud lenduvad mürgised ühendid.

Allikas: keskkonnaamet.ee

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare