11.1 C
Rapla
Pühapäev, 19 mai 2024
Uudised“Ära jää külmaks! Süüvi oma alateadvusesse läbi kunsti.”

“Ära jää külmaks! Süüvi oma alateadvusesse läbi kunsti.”

Riin Pallon on Rapla Vesiroosi koolis kunstiõpetaja ning annab Rapla gümnaasiumis valikainet “Kaasaegne kunst – joonista ise oma kunst”. 4. oktoobril avas ta Rapla gümnaasiumis oma isikunäituse “Laguunide lüürika”, mis oli ka osa Rapla linna 30. sünnipäeva tähistamise nädalast.

Maalide läbivaks teemaks olid lilleõied ja meri ning alateadvuse võlu. Riin jagab oma mõtteid: “Olen märganud, et ma ei pea alati teadlikult pingutama millegi lahendamiseks või tõlgendamiseks, sest minu sees on nii palju rohkem, kui ma ärkveloleku ajal tajun. Võin  jätta mingid ideed endasse selginema ja vaadata, mis sellest välja koorub. Mõnda asja ei saagi lõpuni teadvustada või kirjeldada, aga alateadvus aitab seda mõista.”
Kunstniku alateadvuse indikaatoriks ja mingis mõttes inspiratsiooniallikaks on olnud Rapla gümnaasiumi vana osa, kunagise algkoolimaja keldrikorrusel olevad kriuksuvad garderoobiuksed. Näituse jaoks koostatud tekstis ütleb ta, et segamini või natuke kriuksuv kelder sümboliseerib tema jaoks alateadvust. “Mu piltides on ka alateadvuse teema sees. See, et mul on selline seos selle kooliga, läks kuidagi väga hästi teemasse.”
Näitusel on Riini vanemad ja uuemad tööd koos. Need on paigutatud kolmekaupa, mis justkui jutustaks külastajale oma lugu.
“Näituse pealkiri “Laguunide lüürika” on ka selline salapärane mõte,” viitab Riin pealkirja tähendust avades maalile “Olemise võlu”. “Näiteks siin, veekogu õie sees. See tähistab sellist soolast vett, mis võib endas peita sügavusi ja seda, mida võib-olla kohe ei näe. Veepind võib olla sile, aga seal all on teistmoodi huvitav maailm. Sellepärast see laguunide hakkas mulle väga meeldima ja kummitama, leidis oma tähenduse minu jaoks. Ja lüürika esitaja tavaliselt esitab oma lüürilisi palu, mina siis maalin enda isikust lähtuvalt lüürikat.”
Kunstigaleriide jõud seisneb nende võimes inspireerida külalisi isiklikes otsingutes. Riini kõik maalid on väga sügavamõttelised, kuid üks neist – “Tõusuvesi” – võtab rohkem fookusesse vaimse tervise. Samuti kannab näitus olulist sõnumit, mida tähendab olla naiskunstnik – maal “Kahes kohas korraga” ja selle pealkiri kõnelevad paljuski enda eest.
Riini teostes mängivad lilleõied suurt rolli, ta selgitab: “Avastasin, et saan lilli maalides anda edasi terveid maailmu täis filosoofilisi, eksistentsiaalseid ja poeetilisi olelusi. Pannes nad sobivasse vormi ja keskkonda, kannavad nad minu mõtteid edasi, aga peegeldavad midagi olulist ka tagasi.”
Kunsti nautimine tuleb kasuks nii mõttekaaslaste leidmisel kui ka aruteludel. Näituse avamisel olid kohal Rapla gümnaasiumi ja Rapla Vesiroosi kooli juhid, lisaks mitmed õpetajad kummastki koolist. “See on väga võimas, kuidas need mõjuvad. Näiteks “Mägede embuses”, minul on oma kontseptsioon, mis erineb natuke tema loost, aga ühine nimetaja on ikka see jõud ja energia,” jagas oma mõtteid Rapla Vesiroosi kooli õpetaja Gaida Kabral.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare