25.5 C
Rapla
Pühapäev, 19 mai 2024
UudisedEttevõtlikke naisi võõrustasid Breden ja Bon Vegan

Ettevõtlikke naisi võõrustasid Breden ja Bon Vegan

Ettevõtlikud Naised Raplamaal MTÜ on juba kaheksa aastat olnud üleriigilise ettevõtlusnädala ajal RAEK-i partner. Nende korraldada on kaks sündmust, neist ettevõtete külastus on alati oodatud ja põnev. Läinud reedel külastasid ettevõtlikud naised kahte Märjamaa valla ettevõtet.

Esimene peatus oli õmblusettevõttes Breden, mis kaheksa aasta eest alustas Märjamaa vallamaja teisel korrusel ühes ruumis nelja õmblejaga. Tänaseks on siin 16 töötajat ja kasutatav pind oluliselt laienenud. Lisaks on kontor pealinnas.
Tootmisjuht Elle Kantsik andis ülevaate populaarse brändi toodetest ja töökorraldusest. Alguse sai kõik sellest, kui pereettevõtte omanik Merle Leemet ei leidnud oma lastele sobivaid mütse, mis hästi peas püsiksid, ja hakkas neid ise disainima. Nii tekkisid populaarsed tuukrimütsid, mille disaini on üha täiustatud. Kolmele mütsimudelile on võetud ka patent Euroopa Liidus. Toodete loetelus on 150 kohapeal välja arendatud mudelit beebidele, lastele, naistele ja meestele.
Kõik see ei valmi Märjamaal – allhanketöid tehakse ka Lätis. Vilgas ostmine ja väga kiire tarne käib e-poe kaudu, näiteks mullu saadeti kaupa 25 riiki. Muide, igas pakendis on väike seedermännikuulike, mis hoiab ära koide rünnaku, kui esemed on kodus pandud hoiule.
Järgmine käik viis Valgu külas asuvasse Bon Vegani toidutehasesse, mis sai alguse 20 aasta eest soovist pakkuda inimestele maitsvat taimset toitu. 2005. aastal hakati siin tootma tofut, sealtmaalt on lisandunud aina uusi taimseid tooteid. Näiteks sojateksturaatidest tooted, populaarsed taimsed vorstid ja viinerid, maitsepärmid. 2015. aastal jõudsid Bon Vegani tooted edukalt Soome turule ja teistelegi eksportturgudele. Välisturgudele läheb enam kui 60% toodangust.
2016.–2019. aasta ekspordiedu tõi kaasa nii kiire kasvu, et Bon Vegan oli neli aastat järjest ühe protsendi kõige kiiremini kasvavate Eesti ettevõtete seas. 2021. aastal toodi turule herneproteiinist ja kaeral põhinevad uued tootesarjad. Taimne toit on viimasel ajal leidnud üha enam poolehoidjaid, aga selle taga on ka pidev tootearendus. Parasjagu on käsil ka tootmispinna laiendamine.
Külastajad said ülevaate tootmisprotsessist. Ahhaa-elamus tekkis degusteerimiseks kaetud laua juures. „See on nii maitsev!“ kõlas ikka ja jälle, kui järjekordne pala suhu oli jõudnud. Naised tõdesid, et nüüd oskavad nad poes seda kaupa märgata ja hoopis teise pilguga vaadata.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare