19.4 C
Rapla
Pühapäev, 19 mai 2024
UudisedVastja külla ajutiselt bussiga ei pääsenud

Vastja külla ajutiselt bussiga ei pääsenud

Marleen Murumets

Kehtna valla lapsevanemad ja külaelanikud on mures, sest GoBusi bussijuhid keelduvad Vastja külla sõitmast. Põhjus on hooldamata teedes ja libeduses, kuid probleemi veeretatakse kohaliku omavalitsuse ja riigi vahel.

Sõidugraafikute järgi peaksid Vastja küla elanikud bussiga koju saama, kuid eelmisel nädalal bussijuhid külla sisse ei pööranud, kuna väidetavalt oli ristmik libe ja hooldamata. Vastja bussipeatus ja tagasipööramise ristmik selle taga jäävad Kehtna valla territooriumile.

„See tundub mulle puhtalt viitsimise küsimus, sest kõrval külas, kus täpselt samasugused teeolud, sõidetakse,” ütles murelik lapsevanem Jaanika ning kurtis ka bussijuhtide ebaviisaka suhtlemise üle. Sama asi on hinge peal naabermajas elaval Kadril. Külarahvas on probleemiga juba tegelenud ning abi otsinud.
„Bussid ei saa praegu Vastja külla välja sõita, sest teeolud seda kahjuks ei võimalda. Metsa vahel ei sula jää ära ning midagi peale ei puistata. Suured bussid ei püsi aga vesijääga teel ning kuna ka liini lõpus olev ringikeeramise koht on väga väike ja libe, siis bussid lihtsalt vajuvad teelt välja. Seetõttu sõidavad bussid ohutuse huvides välja üksnes ristmikuni, kuni teeolud paranevad ja võimaldavad reisijaid taas turvaliselt Vastja külla kohale toimetada,” ütles Põhja-Eesti ÜTK (ühistranspordikeskuse) Rapla regiooni juhataja Rein Kaljuveer.
Nemadki ootavad olukorrale peatset lahendust. „Kui tee on libe, siis bussijuht võtab vastutuse reisijate eest. Bussijuht ei ole teehooldaja, kes vastutab tee heakorra eest,” lisas Põhja-Eesti ÜTK tegevdirektor Andrus Nilisk. Ta nentis, et kui tee hooldamisest ei ole huvitatud ei vald ega riik, siis nemad teenusepakkujana ei saa teha ära ei valla ega riigi tegemata tööd. Niliski arvates ei peaks seda palli veeretama riigi ja kohaliku omavalitsuse vahel.

Kehtna vallavalitsuse taristu- ja geoinfospetsialist Villu Pihlakas on asjast teadlik. „Ühistranspordikeskus on samuti teada andnud, kunagi ammu varem jaanuaris, et probleem oli. Peatuseni viib riigitee ning selle tee hooldusega tegeleb Transpordiamet koos enda tellitud teenusepakkujaga. Need teed, mis on kohaliku omavalitsuse hooldada, ehk siis ristmik, kus ringi keeratakse, on karestatud. Hetkeinfo järgi olen aru saanud, et liinibussid ei võta üldse seda teekonda ettegi, kuna terve lõik ringi keeramise kohani on liialt libe,” ütles Villu Pihlakas.
Viimane karestamine tehti 22. veebruari õhtul ning tegevus on üle kontrollitud. “Tõenäoliselt läheb täna veel õhtul hiljem või öösel ristmik hooldusesse,” ütles Pihlakas eelmisel nädalal ning lubas head teeolud tagada. 23. veebruaril oligi esimene buss teinud korralikult sissesõidu Vastja külla.
Vastjasse viivat teed hooldab Leonhard Weiss Viater Ehitus AS. Küsimusele hooldamata tee kohta vastas sealt Henrik (perekonnanime ei öelnud), et ristmikul saab hästi liigelda ja tee, mis viib ristmikuni, on samuti hooldatud. „Meieni jõudnud kaebuse kohaselt oli bussi ümberkeeramise koht algul lahti lükkamata. Me ei osanud anda helistajale infot, kelle poole pöörduda. Selles valguses pidavat buss keerama ümber lähedal asuva valla tee ristmikul,” ütles Henrik ja lisas, et helistaja oli imestanud, miks buss ei ole nõus sellel teel sõitma, kui teel ei ole midagi viga.
Osa bussijuhte kannavad kaasas killustikku, kuid paraku on see abiks ainult sellisel juhul, kui buss ei liigu koha pealt, muul juhul libiseb ikkagi. Seda on praktiseerinud ka seda sama liini sõitvad bussijuhid.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare