6.7 C
Rapla
Pühapäev, 19 mai 2024
UudisedRapla turg on nüüd avatud

Rapla turg on nüüd avatud

Rapla turg on avatud – seda tõestas möödunud neljapäeval keskväljakul kostnud kellakõlin. Esimesed ostlejad olid ka pärastlõunal kohal.

Tuliuus turuplats ehitati Rapla valla poolt endise halvas seisukorras olnud turuplatsi asemele, osana Rapla keskväljakust. Platsi ilmestavad kuus müügikioskit, vabaõhumüügi letid ja võimalus kaubelda otse autost. Märkamata ei jää mänguväljak pisematele. Rapla Varahalduse juhataja Ülar Kohari ütles, et kõik kioskid on pikaajalised üürnikud broneerinud ning et huvi Raplasse müüma tulla oli pigem suur.

Kuigi traditsiooniliselt kaubeldakse turul hommikupoole, ei ole Raplas müüjatele konkreetset lahtiolekuaega ette seatud. Võib tulla ja minna nii, nagu endale sobib. Turg on kena, kuid Kohari sõnul on arendamise kohti veel. Suvekohviku ette plaanitakse püstijala- ja istumislaudasid ning läbimõtlemist vajab tualettide kasutamise võimalus.
Esimesel päeval müüdi peaasjalikult talukaupa. Riietega oli väljas vaid üks kiosk. Kuigi suuremad kioskid on juba broneeritud, saab müüma tulla igaüks. Selleks tuleb broneerida koht turu kodulehel. Kohari toob välja, et näiteks oma aiasaaduste ülejääke – kartuleid, õunu, pirne jm – võib turule tulla müüma tasuta.
Avapäeva peamine eesmärk oli inimestele näidata, et Rap-las taasavati turg. Kuidas kõik täpselt kulgema hakkab, seda näitab aeg. Neljapäeval olid müüma tulnud veel hooviOTTi kauplejad, kuid edaspidi hakkab hooviOTT ikkagi toimuma kultuurikeskuse vahetus läheduses. „Nad võivad ka siia muidugi tulla, kui ruumi ja kohti on,“ täpsustas Kohari.

Küttepuudest  käsitööseepideni

Haarasime mõne müüja kuuenööbist kinni ja uurisime, mida Raplasse on pakkuma tuldud. Teele jäi naisterahvas, kelle lettidelt võis leida Kaerepere ning Peipsi-äärseid tooteid. Siis käidi veel eesootava naistepäeva puhul ostmas tulpe, kuid soetada sai ka Kreeka maasikaid ja käsitööna valminud seepide korve, mille olevat valmistanud ukrainlanna.
Vastaskioskis oli platsis Märjamaa vallast Soone talu rõõmsameelne müüja. Pika kogemusega kaupleja oli sel korral kaasa võtnud kodukanamunad, marineeritud kurgid, Kreeka maasikad, Eesti õunad, Prantsuse kartulid. Taimede jaoks oli veel külm, kuid ka neid saab tulevikus just tema käest soetada.
Mida arvab kioskikaupleja Anne, kas Rapla turg läheb käima? „Eks ta ikka läheb, oleneb kõik hindadest. Ei ole mõtet viimast hinda välja pigistada,“ kirjeldas ta enda turupoliitikat.
Edasi kohtusime Valeriga, kellel on pikaaegne kogemus Nõmme turul müümisega. Kõik tema tooted on tehtud südame ja armastusega Kaasikul, ütles ta. Raplas otsib ta uut väljundit ja loodab, et rahvas ikka turul käima hakkab. Valeri müüb kõike alates supipõhjadest küttepuudeni välja. „Võin vajadusel ise ukse taha ära ka tuua,“ ütles ta. Rapla turg mehele meeldib – kõik on ilus, mugav ja koht on hea. „Kui see hakkab toimima, siis hea meelega kauplen siin.“

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Täpp
16. märts 2024 17:56

Mis päeviti ja mis kellani turg avatud on