6.6 C
Rapla
Kolmapäev, 8 mai 2024
UudisedPRIA koolipiima toetus ajab koolijuhte segadusse

PRIA koolipiima toetus ajab koolijuhte segadusse

Alates 1. jaanuarist on toetuse määr piima ja piimatoote pakkumise eest 6 eurosenti lapse kohta õppepäevas. Topeltraamatupidamine, aruandlus ja toetuse vähendamine on muutnud koolipiima toetuse taotlemise keeruliseks.

Koolipiima pakkumise sihtgrupp on koolieelse lasteasutuse lapsed ja haridusasutuse 1.–9. klassi õpilased ning selleks on välja töötatud „Koolikava toetus”. Sellega soodustatakse puu- ja köögivilja, piima ja piimatoodete jõudmist lasteni ning toetatakse laste tervislike toitumisharjumuste kujunemist. Väiksemates koolides on tekkinud probleem ning PRIA toetuse taotlemine on muutunud koolijuhtide arust ebamõistlikuks.
„Uue aastani oli summa päevas õpilase kohta 10,8 senti, alates uuest aastast 6 senti (käibemaksuta). Selle raha eest saab õpilane umbes 80 ml piima, kui iga päev piim menüüsse panna,” ütles Kivi-Vigala põhikooli direktor Priit Kärsna ning lisas, et kui PRIA-le teha aruannet (väljamaksetaotlust), saab taotleda ainult PRIA poolt aktsepteeritavas piirsummas või sellest väiksemas summas. Ehk kui koolipiimale on kulunud tegelikult rohkem raha, siis selle asemel, et kompenseerida see piirsumma ulatuses, nõuab PRIA aruande ümber tegemist ja väiksemate koguste näitamist. Aruande ümber tegemine ei ole sugugi lihtne tegevus, sest sellega on seotud toitlustusprogrammid ja raamatupidamine.
Sama probleem, nagu on Kivi-Vigala põhikoolil, on ka Eidapere, Kabala ja Raikküla koolil. Aga näiteks Rapla Kesklinna kooli toitlustab Baltic Restaurants (Daily), kellel suure tegijana veel probleeme ei ole. „Nad tulevad ka selle piimarahaga välja,” kinnitas Rapla Kesklinna kooli direktor Tõnis Blank ning sõnas, et taotlemisest ei loobuta.
Hagudi põhikool on volitanud PRIA-ga suhtlema piima ja puuvilja tarnija Karisma Foodi. „Meie vastus on lihtne. Kui võtavad selle olematu 6 senti ära, siis meie laste laualt piim ja puuviljad ei kao,” ütles Hagudi põhikooli direktor Lea Vendik ning lisas, et laste tervislik toit on oluline nii kooli kokkadele kui ka juhtkonnale.
PRIA lähtub toetuste abikõlbliku summa määramisel kehtivatest õigusaktidest. „Käesoleval juhul 1. augustist 2023 kehtima hakanud regionaalministri määrusest nr 48 „Koolikava toetus“, millest tulenevalt on alates 1. jaanuarist 2024 koolikava toetuse määraks piima ja piimatoote pakkumise eest 0,06 eurot lapse kohta õppepäevas. Maksimaalse toetussumma saab välja arvutada, kui korrutada õppepäevade arv, laste arv ja maksimaalne õppepäeva piirmäär,” ütles PRIA teabeosakonna pressiesindaja Tiia Tamm-Suik. Koolipiima pakkumise toetuse puhul makstaksegi toetust vastavalt tarbitud kogustele ja tehtud kulutustele ning seega just selle põhjal, mille lapsed on ära joonud, väitis Tamm-Suik. Toetust makstakse tagantjärele.
Regionaal- ja põllumajandusministeeriumi põllumajanduspoliitika osakonna peaspetsialist Ahto Tilk ütles, et küsimus ei ole niivõrd süsteemis kui selles, et määr ei kata kulusid. „Kuna hinnad kasvavad, tuleb midagi ju langetada,” ütles Tilk. „Me oleme loonud e-PRIA süsteemi, kus on olemas kõik eeltäidetud vormid, mida läheb taotlejal vaja. Järelevalves võib tekkida probleeme, kui eelnevalt ei ole kõik taotleja poolt korras või on üldse puudulik,” ütles Tilk. Tema sõnul võivad lisadokumendid tekitada lisakohustusi, kuid lubab uuest õppeaastast teha muudatusi, et vähendada ebamugavusi.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare