16.7 C
Rapla
Neljapäev, 19 sept. 2024
SportKohilas selgitati Eesti castingumeistrid

Kohilas selgitati Eesti castingumeistrid

Allan Lahi, Eesti Castingu Liit

10. augustil võtsid Kohila staadionil mõõtu Eesti täpseimad spinningu- ja lendõngeheitjad. Vihma- ja kohati äikesetormis raatsisid kohale tulla need, kel ees Eesti esindamine praktiliste lendõngeheidete või traditsioonilise castingu maailmameistrivõistlustel.

Heal nimel on mitu last ja ingliskeelne sõna casting võib tähistada nii valamist, heitmist kui ka näiteks modellide väljavalimist. Spordis tähistab mõiste casting seda, mida sportlased teevad – heidavad spetsiaalseid raskusi või lendõnge kärbseid, kasutades selleks sportliku kalapüügi varustust. Analoogsete spordialade näited võiksid olla jahilaskmine, vibusport ning miks mitte ka odavise.
Seekord selgitati välja parimad spinningu- ja lendõngeheitjad. Kohati paduvihmas ja tugevas keerutavas tuules kulgenud võistlus andis hea võimaluse kontrollida hetkevormi ning toimetulekut väga rasketes ilmastikutingimustes.
Võistlusalasid oli kokku üheksa, millele lisandusid forelliklassid, lõheklassid ning erinevad kolmevõistluse ja viievõistluse alad.
Nelja võistlejaga praktilistes lendõngeheidetes noppis kõik neli meistritiitlit kaheksakordne castingu ja praktiliste lendõngeheidete maailmameister Dmitri Borovkov. Raplamaad, täpsemalt Kohilat esindav Birgit Hansson oli teine forelliklassi täpsusheidetes ning kolmas forelli-, meriforelli- ja lõheklassi kaugusheidetes. Meestega koos võisteldes on tegemist igati tubli tulemusega.
Praktilise lendõnge maailmameistrivõistlusi peetakse üle aasta ning 2022. aastal võitis Birgit meriforelliklassi kaugusheidetes (heitenöör kuni 27 grammi) 47 meetriga hõbemedali ja forelliklassi kaugusheidetes, kus kasutatakse Scientific Anglers’i 5. klassi nööri, pronksmedali. Lõheklassi kaugusheidetes on Birgit tublisti arenenud. 2022. aastal tuli norralanna Tone Martinsen lõheklassi kaugusheidetes (heidetakse kahe käega, heitenöör kuni 54 g) naistest 51 meetriga maailmameistriks, aga Birgit heitis Kohilas 52,62 meetrit. Rahvusvahelistel tiitlivõistlustel heidetakse vee kohal, mis on staadionimuruga võrreldes tehniliselt tunduvalt keerukam, kuid 52-meetrise tulemuse heidab ainult väga hea tehnikaga.
Traditsioonilises castingus jagasid meistritiitlid Dmitri Borovkov ja Allan Lahi. Dmitri võitis nii lendõnge kui ka spinningu kaugusheited, Allan kõik kolm täpsusheidete ala ja ka viievõistluse.
Birgit Hansson ja Ants Mardiste stardivad peagi Rootsis Ahusis algavatele praktilise lendõnge maailmameistrivõistlustele. Allan Lahi ja Dmitri Borovkov osalevad 4.-9. septembrini Hispaanias Castellonis peetavatel castingu maailmameistrivõistlustel.
Enne Eesti meistrivõistlusi korraldasime Kohila staadionil ka castingut tutvustava päeva ning uudistajaid leidus võistlustelgi. Oleks tore, kui Raplamaalgi tekiks alale enam harrastajaid, eriti noorte seas. Võimalus kohtuda ja võistelda kogu Euroopa eakaaslastega ning miks mitte kaugemalgi võiks olla motivaator, nagu ka kalameestel püügivahendi parem valitsemine. Norra lendõngeguru Thorgeir Gustavsen on öelnud, et kui tead, kus kala on või võiks olla ja suudad oma rakenduse täpsemalt kohale toimetada, on saagi tabamise võimalus oluliselt suurem.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare