13.3 C
Rapla
Laupäev, 28 sept. 2024
ValladKehtna valdHooldekodu tulevikust Kehtna vallas

Hooldekodu tulevikust Kehtna vallas

Kehtna volikogu ja vallavalitsus

18. septembril võttis Kehtna valla volikogu vastu otsuse võõrandada SeniorPlus Kodud OÜ-le otsustuskorras ja alla hindamisakti järgset väärtust Kalbu hooldekodu koos majandushoonega, Lokuta külas olevad kaks korterit ning ostjal on pärast lubatud investeeringute tegemist Kalbus võimalik soetada ka Järvakandi alevis kinnistu Rahu põik 3.

Kuna sellised otsused võivad tekitada küsimusi ja vääriti tõlgendusi, peame vajalikuks selle tagamaid siinkohal lühidalt ning lihtsalt selgitada.
Üldhooldusteenuse ja toetatud elamise teenuse osutamine ning kättesaadavus on meie ühiskonnas väga oluline. Soovime ju kõik, et meie lähedased oleks hoitud ja hoolitsetud väga heades tingimustes väljaõppinud personali poolt. Keegi ei soovi tagasi selliseid hooldekodusid, mida me mäletame mõnekümne aasta tagusest ajast – need olid hoolimata personali pingutustest kohati väga ebameeldivad kohad. Samas ei plaani vallavalitsus ise hakata vastavat teenust läbi hallatava asutuse pakkuma. Selleks on olemas inimesed ja ettevõtted, kes suudavad seda meist kordades paremini.
Kui keegi meie lähedastest enam kodustes tingimustes hakkama ei saa ja peab minema hooldekodusse, siis on see emotsionaalselt väga keeruline hetk nii pereliikmetele kui ka inimesele, kes kodust lahkub. Seega on lisaks sellele, et meie lähedane saab professionaalset tuge, oluline ka geograafiline kaugus. Jah, igas asulas ei ole ja ei saa ka kunagi olema kaasaja nõuetele vastavat hooldekodu, kuid on oluline vahe, kas see koht on meist 10 või 100 kilomeetri kaugusel.
Ka õiguskantsler on oma pöördumises valdade ja linnade poole 08.03.2024 kirjutanud, et „/…/sotsiaalhoolekande seaduse järgi peaks hooldekodu, kuhu inimene elama asub, olema inimese püsivast elukohast mõistlikul kaugusel. Inimesel peab olema võimalik suhelda oma lähedastega piisavalt sageli ning olla oma kogukonna liige ka siis, kui ta ei saa enam oma kodus elada“.
Seega on eesmärk üks: tagada, et Kehtna valla hooldust vajavad eakad oleksid hoitud ja hoolitsetud kaasaja tingimustes, kvalifitseeritud personali poolt ning geograafiliselt võimalikult lähedal (valla territooriumil).

Selle eesmärgi täitumise eelduseks on omavahelises seoses olevad tingimused:
– investeeringud Kalbusse ja Järvakanti;
– investeeringute saamise eelduseks omakorda on investori kindlus ja objekti(de) omandamine.
Samas on ju teada, et eelmise operaatoriga seoses on Kehtna vallal mitte just kõige paremad mälestused. Lubati palju, aga tegudeni ei jõutud. See teeb mõnegi ehk liialt ettevaatlikuks. Et riske maandada, on võõrandamisotsusega seotud mõned tingimused, mis on mõistlik siinkohal üldjoontes üles lugeda:
– SeniorPlus Kodud OÜ kohustub kasutama omandatavaid kinnisasju sihtotstarbeliselt: üldhooldusteenuse ja toetatud elamise teenuse osutamiseks ning arendamiseks vähemalt järgneval 15 aastal;
– SeniorPlus OÜ tagab oma valla elanikele vähemalt 40 eakatekodu üldhooldusteenuse kohta ja vähemalt 5 toetatud elamise teenuse kohta;
– SeniorPlus Kodud OÜ võtab kohustuse pakkuda 15 aasta jooksul Kehtna valla elanikele eakate üldhooldusteenust ja toetatud elamise teenust kehtivast ning hetke turuhinnal põhinevast konkurentsivõimelisest hinnakirjast 6% soodsamalt;
– Rahu põik 3 osas seatakse sisse optsioon, mis pööratakse täitmisele kokkulepitud hinnaga juhul, kui viie aasta jooksul on täidetud investeerimiskohustus Kalbu külas asuvas Kehtna eakatekodus.

Nüansse, sh piiranguid kaasneb lepinguga ka. Nendega ja volikogu otsusega detailsemalt saab tutvuda valla dokumendiregistri avalikus vaates.
Lisaks on oluline märkida, et SeniorPlus OÜ on Kehtna valla territooriumil oluline tööandja (täna ca 40 töötajat), kus töötavad spetsiifiliste oskustega töötajad ning kellest 98% on meie valla maksumaksjad. Ning kui vaadata 15aastast perioodi (180 kuud) ja panna sinna suhtesse kinnisasjade hinna (hindamisakti alusel) ja müügi hinna (soodushinna) vahe, siis aritmeetika järgi panustame me eesmärgi saavutamiseks, mis on toodud ülevalpool tekstis tumedamas kirjas, mõnisada eurot kuus. Volikogu leidis, et see summa on hea eesmärgi saavutamiseks igati mõistlik kanda.

1 kommentaar

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
vaatleja
25. sept. 2024 14:56

Hooldekodud lähevad valdade juurest erafirmade kätte, kellede ülesandeks on kasumi teenimine. Hooldekodude ketid on nagu kaubanduskeskuste ketid. Kui hooldekodu on vallale kuuluv, siis pole eesmärgiks kasumi teenimine vaid ökonoomne majandamine. Tean nii mõndagi hooldekodu, kelle aasta kasum on küllalt priske. Vallal muidugi kergem.