8.8 C
Rapla
Teisipäev, 1 okt. 2024
UudisedRaplamaa Koerteklubi on naabriga tülis

Raplamaa Koerteklubi on naabriga tülis

Raplamaa Koerteklubi MTÜ rendib 2021. aastast tootmismaad ning endist hobusetalli Koikse külas. Sealset naabrit Riina Kalamit on hakanud häirima koerte haukumine treeningute ajal ning parkla kasutamine.

Raplamaa Koerteklubi MTÜ tegutses alguses ühes vanas hoones Raplas, kuni see müüki läks. Alates 2021. aastast kasutab MTÜ Koikse külas asuvat maad ja hobusetallist ümber ehitatud sisehalli koerte koolitamiseks. 2022. aastal rajati ka aiad, kus saab teha turvaliselt treeninguid ja võistlusi. Nüüd on sealset naabrit Riina Kalamit hakanud häirima koerte haukumine treeningute ajal.
Kalam ei olnud nõus Raplamaa Sõnumitele pikemalt kommenteerima, kuid ütles, et 60-aastaselt tahaks lihtsalt oma aias rahu ja vaikust nautida. Treeningud ei ole vaiksed ning naine ei ole rahul, et peab seda õhtust õhtusse kuulama.
Koerteklubi ei olnud enne Maalehe ja „Märgatud Eestis” saate tulekut teadlik, et probleemid on koerte haukumisega seotud. Nende jaoks oli probleem olnud selles, et naaber kasutas oma tallu sõitmiseks hobusetalli esist maad. Nõukogude ajal kuulusid koerteklubi kasutada oleval kinnistul asuvad kaks lauta kolhoosile ja siis sõideti sealt läbi, nagu keegi soovis. Pärast maa eraomandisse minekut ei ole see maa aga üldkasutatav ning ametlikku teed seal samuti ei ole.

Vaidlus tee pärast

Raplamaa Koerteklubil on olnud algusaastatel naabriga mitmeid vaidlusi maakasutuse pärast. Need leidsid lahenduse, kui vallaametnikud kohal käisid ja selgitasid, et klubi ei ole seadust rikkunud, kui sõitmise erakinnistul keelas. „Nad panid kinni ka tee, mida mööda ma eluaeg olen koju käinud,“ on Riina telesaates rääkinud. Talle on ka Rapla vallavalitsuses teada antud, et juriidiliselt ongi kõik korrektne.
Koerte treeningud toimuvad põhiliselt õhtuti, kui Kalam töölt koju jõuab. „Nüüd, kus meie aktiivselt hakkasime hobutalli kasutama ja meie trenni tulijad pargivad autod talli juurde, jäime naabrile oma sõidukitega ette. Saime pahameele osaliseks ja soovitasime tal siis liikuda tulevikus oma taluõue oma maa pealt ja mitte kasutada seda teed võõral eramaal hobutallide ees,” ütles Raplamaa Koerteklubi MTÜ omanik Varju Kuusemets Raplamaa Sõnumitele.
„Meil on kõik seaduslikult tehtud. Me oleme registreeritud MTÜ, meil on koduleht, kogu tegevus toimub seaduste järgi, aga talle lihtsalt ei meeldi see, sest ta ei saa enam sõita sealt, kust ta tahab,“ pareeris kaebusi ka Raplamaa Koerteklubi juhatuse liige Jaanika Kuldmaa. Tee sulgemine toimus tema sõnul kinnistuomanikuga kokkuleppel ja põhjuseks olnud naabri kanad, kes lahtiselt ringi käisid.
Riina Kalam salvestab nüüd kaameraga liikumisi ning saadab neid Raplamaa Koerteklubi MTÜ-le. „Alates 2023. aasta suvest oleme saanud kirju, et koerad ja koerajuhid liiguvad jalutama mööda kruusateed, mis on tema eramaal, ja teevad seal hädasid. Siis oleme korduvalt oma trennilisi ja koerasõpru informeerinud, et sealt edasi minna ei tohi. Kahjuks juhtub ikka keegi, kes liigub sealt märgi alt läbi. Sellest probleemist oleme teadlikud ja saanud mitmeid anonüümkirju ja ähvardusi,” nentis Varju Kuusemets.

Nüüd siis koerad

Ainuke neile teada olev probleem praegu ongi seal, kus vallatee ära lõpeb, aga koerajuhid on koos koertega jalutanud edasi mööda kruusateed, mis asub juba naabri maa peal. Varem seal vastavat märki üleval ei olnud, kuid nüüdsest on. Alles ajakirjandusest said koerteklubi inimesed teada, et probleem on koerte haukumises ning et võistlused häirivad naabrit.
Kalam on telesaates öelnud, et eriti häirivad nädalavahetustel toimuvad võistlused, mis algavad juba hommikul ja osalejaid on mitu korda rohkem kui treeningutel. „Kõik teeääred on ka autosid täis. Siis on selline tunne, nagu ma oleks sattunud kuhugi laadale,” on ta saates öelnud. „Tõepoolest on kahel korral nädalas treeningud, kus koerad hauguvad. Eriti on seda kuulda osaliselt kaitsetreeningus. Mõlemad treeningud on neljapäeval ja reedel kl 17-20, sõltuvalt koerte arvust. Kuulekuse ja ninatöö treeningud toimuvad ka teistel nädalapäevadel, aga seal koerad ei haugu. Treeningud on enamasti õhtuti,” kinnitas Kuusemets.
Praegu on kaitsetreeningud kui kõige „hirmsamad ja lärmakamad” viidud suurde aeda, mis jääb proua Riina aiast 200 m kaugusele. Raplamaa Koerteklubi on ka soetanud kaamerad, et salvestada korrarikkumisi. Samuti on väljas eramaa sildid. Varju Kuusemets ütles, et nad on panustanud heakorda, koristanud ümbrust, ei ole rikkunud öörahu, hommikutundidel niitnud ega pidutsenud. Seega pole nad avalikku korda kuidagi rikkunud.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare