4.4 C
Rapla
Laupäev, 19 okt. 2024
UudisedPaluküla mäe tuubilaenutus tekitab vastakaid arvamusi

Paluküla mäe tuubilaenutus tekitab vastakaid arvamusi

Tänavune talv on meie vastu lahke olnud ja andnud võimaluse erinevate talispordialadega tegeleda. Ja kui selleks polegi veel mahti olnud, on vähemalt kelgutama siiski paljud jõudnud. Väga paljude jaoks seostub talvevõlude nautimine just Paluküla mäega. Soovijad on saanud liu laskmiseks mäe juures endale tuubi laenata. Seda võimalust on inimesed ka usinasti kasutanud.

Jaanuari keskpaigas pöördus Aivar Jürisalu Kehtna vallavolikogu poole, esitades küsimusi Palukülas toimuva tuubilaenutuse köögipoole kohta. Jürisalu arvates on tegemist ebaseadusliku tegevusega ja ta palus teemat volikogu istungil käsitleda.

Oma pöördumises tõi ta välja, et Hiiemäe kinnistu, kus tuubilaenutusega tegeletakse, kuulub Kehtna vallale. Teabenõudega küsis Jürisalu, millisel õiguslikul alusel seal toimetatakse. Vallavalitsus ütles oma vastuses, et lepingut MTÜ-ga Paluküla Klubi sõlmitud ei ole. Jürisalu rõhutab, et kui tegevusel puudub õiguslik alus, siis on seega tema silmis tegemist ebaseadusliku tegevusega. Samuti tõi ta välja, et tuubilaenutus on tasuline, mis tähendab, et sellest teenitakse tulu. Oma pöördumise lõpus palub Jürisalu volikogul selgitada, miks vallavalitsus tema silmis ebaseaduslikku tegevust tõkestanud ei ole.

Omal riisikol

Volikogu istung toimus 20. jaanuaril ja selle informatsiooni osas arutati ka Jürisalu pöördumist. Selgitusi andsid nii vallavanem Indrek Kullam kui ka MTÜ Paluküla Klubi esindaja ja volikogu liige Lauri Mölder.

Istungi protokollist saab lugeda, et olukord on tekkinud tulenevalt eelmise hanke tühistamisest. Nimelt korraldas vald juba 2020. aasta suvel hanke Paluküla Hiiemäe kinnistu haldamiseks. Kuna valla otsusele esitati vaie, tuli hange tühistada. Volikogu istungi ajal oli parasjagu uus hange riigihangete registris üleval.

„Enne hanke võitja selgumist tegutseb MTÜ Paluküla Klubi Hiiemäel omal riisikol, vald ei ole selleks eraldanud raha ega sõlminud mingeid lepinguid. Pakutavate teenuste eest tasu võtmine ei ole kindlasti alusetu rikastumine, vaid tehtud kulude katmine,” vahendatakse volikogu protokollis vallavanema selgitusi.

Hilisemas kirjavahetuses väljendas Indrek Kullam Kehtna vallavalitsuse seisukohta, et erinevate tegevuste kooskõlastamine ei ole Paluküla mäel hetkel otstarbekas. „Täna ei ole meile teadaolevalt keegi peale Paluküla Klubi soovinud Paluküla mäel tegutseda,” ütles ta.

Ta lisas, et menetlemisel on hange, millega soovitakse leida Kehtna valla maadele Palukülas rentnik järgmiseks viieks aastaks. Rentniku kohustus on tagada piirkonna korrashoid ja võimalused sportida.

„Paluküla mägi asub Kehtna valla maal, seega on tegemist avaliku maaga, mida võib kasutada igaüks, kelle tegevus on seadustega kooskõlas. Kui avalikul maal toimuv tegevus ei too kaasa maaomanikule kohustusi ja järgitakse looduskaitse, muinsuskaitse ja teisi nõudeid, ei näe Kehtna vallavalitsus vajadust piirata tegevusi, mis on suunatud avaliku huvi täitmiseks,” ütles Kullam.

Tuubilaenutus pole ebaseaduslik

Kuigi Jürisalu pöördumine oli suuresti suunatud just volikogu liikmele Lauri Mölderile, täpsustas Mölder, et Paluküla mäel tegeleb tuubilaenutusega MTÜ Paluküla Klubi. Sarnaselt vallavanemaga tõi ta välja, et MTÜ-de tegevus ega tuubilaenutus pole Raplamaal ega Eesti Vabariigis ebaseaduslikud.

Mölderi sõnul on MTÜ tegevus olnud vallaga kooskõlastatud juba alates ENTRUM-i konkursist 2014. aastal, kui MTÜ alustas tegevust Kehtna valla noorsooga tegelevate inimestega koostöös ja teadmisel. Seda on tehtud tänase päevani. „Ka sellel aastal on Kehtna vald reklaaminud oma sotsiaalmeedia leheküljel Palukülas pakutavat teenust, vaba aja veetmise ning sportimise võimalusi,” lisas Mölder. Volikogu protokollist võib lugeda, et turvalisuse tagamiseks on iga päev keegi mäel, kes jälgib ja korraldab turvalist nõlvast ülesminekut.

Samuti täpsustas Mölder, et saadavat tulu kasutab MTÜ üksnes põhikirjaliste eesmärkide saavutamiseks.

Lisaküsimusena kerkis üles soojak, kus tuubilaenutusega tegeletakse, ja kes seal tekkivad elektrikulud kannab. „Soojaku paigaldamine on vallaga kooskõlastatud ja elektrikulu katab Paluküla Klubi, kellel on ka elektrienergia teenuse pakkujaga liitumise leping,” selgitas vallavanem.

Tüli olemus

Mäletatavasti tegi Jürisalu pöördumise volikogu poole ka möödunud suvel seoses Paluküla spordi- ja puhkekeskuse haldamise konkursiga. Kuna pöördumine puudutas sama asukohta ja samu osapooli, tekib paratamatult küsimus, kas ehk ei ole konflikt tegelikult milleski muus. On ju Paluküla piirkond olnud varem erinevate maailmavaadete põrkumiskoht. Sellele vihjatakse ka volikogu protokollis, mis ütleb: „Volikogu liikmed arutlesid tüli olemuse üle. Kokku on põrkunud erinevate veendumustega inimesed.”

Aivar Jürisalu ütles, et religioosset tausta tema tegevuses ja saadetud kirjades hetkel ei ole. „Mul on korruptiivsest toimetamisest Kehtna vallamajas lihtsalt kõrini saanud. Kuna osa korruptiivsest tegevusest käib minu elamise akna all, siis ma tegelen asjaga,” selgitas ta enda seisukohta.

Oma ühises vastuses ütles MTÜ, et otseselt konflikti kohatud ei ole. „Palukülas näeme vaid rõõmsaid inimesi, rahulolu ja õnnetunnet suusatamisest, lumelauatamisest ja liulaskmisest. Meile teadaolevalt ei ole kellelgi olnud etteheiteid sportimise ja vaba aja veetmise pärast Palukülas,” öeldakse MTÜ vastuses. Lisatakse, et kaebuse tagamaid või huvisid MTÜ ei tea. „Oleme alati Paluküla Klubi plaane arutanud külakoosolekutel Lelle ja Paluküla piirkonnas ning kohalikud elanikud, Kehtna vald ja Rapla maakond on meie tegevust väga selgelt toetanud,” on MTÜ seisukoht.

„Me soovime ka edaspidi Reevimäel näha samasugust rõõmu ja rahulolu värskest õhust ja sportimisest, nagu seni see on olnud. Läheduses ei ole ka ühtegi teist mäge ning inimesed on siin ajast aega käinud lustimas. Ka sel aastal on väga palju inimesi, kes avastasid Paluküla mäe, ning kõik on olnud ülimalt rahul. Tagasisideks on ka öeldud, et see on parim mägi, kus Eestis käidud. Me soovime, et see jääks ka kohaks, kuhu inimesed saavad tulla rõõmuga loodust ja liikumist nautima, ning aidata säilitada Raplamaa looduslikku pärlit,” võttis MTÜ oma vastuses kokku.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare