11.7 C
Rapla
Pühapäev, 8 sept. 2024
KultuurOrelimuusika Rapla kirikus

Orelimuusika Rapla kirikus

Tiiu Luht

Rapla orelisuve kontserdid on seni teoks saanud nii nagu kavatsetud ja muusikasõpru rõõmustanud.

Juulikuu esimesel sellisel muusikasuve kolmapäevaõhtul musitseerisid Maarja-Magdaleena kirikus muusik, koorijuht ja helilooja Siim Aimla saksofonil ja Kristel Aer orelil (ka soolona). Õhtu kandis pealkirja „Bach ja palved” ning meenutas tõsiasja, et see, kes oma elu on oreliga sidunud, ei pääse mööda Bachist (1685-1750).

Kontserdil kõlasid Siim Aimla seaded, inspireerituna Cyrillus Kreegist, Kuldar Singist, kiriku lauluraamatust. Ühe huvitavaima pala autor oli Lauri Jõeleht, kes pärast kitarriõpinguid Otsa-koolis jätkas haridusteed Hispaanias Barcelona konservatooriumis ning kompositsiooni erialal lõpetas ta muusikaakadeemia Eestis. Tema pala „A Prayer in Darkness” (vabas tõlkes: Palve pimeduses), loominguliselt mõjutatud inglise kirjaniku G. K. Chestertoni samanimelisest poeemist ja kirjutatud sopransaksofonile ja orelile, sobis suurepäraselt Rapla oreliõhtu teemaga.

Nagu kogu muusikaõhtu.

Romantilise muusika õhtu

Stuttgardi muusika ja kujutava kunsti kõrgkooli oreliliteratuuri õppejõud Tobias Horn on Saksamaal tuntud kui orelikunstnik, kes on õppinud muusikamaailma suurkujude käe all ja keda on kutsutud ja kutsutakse esinema suurtele festivalidele. Ta on mänginud kuulsatel pillidel Euroopas, sealhulgas Tallinnas, ja ka USAs. Tema repertuaarist ei puudu kogu orelimuusika tähtsamad teosed, samas on ta väljapaistev prantsuse barokk- ja romantilise muusika asjatundja.

Raplas kõlas muusika romantismiaja, 19. sajandi heliloojatelt. Cesar Franck, Louis Vierne, Marcel Dupré, Franz Liszt oli kena kokkusattumus – Rapla orelit on nimetatud romantiliseks pilliks. Kohane oli Dupré mälestuspäeva märkimine: Hugo Lepnurm, kes tema juures Pariisis õppis, meenutas maestrot kui haruldast pedagoogi, kes ei öelnud tundides palju, aga alati tabavalt ja mingi lahke alatooniga.

Sooja suve õhtuleitsakus näen publiku hulgas helilooja Pärt Uusbergi. Küsin muljeid. ”Mulle lihtsalt meeldivad need õhtused kontserdid. Naudin kuulamist ilusas kirikus. Kava oli huvitav, oreli kõla ja märkimisväärselt kõrgel tasemel organist. Lisan veel, et minu meelest orelimuusika kolmapäevad on väga ilus nähtus Rapla kultuurielus. Raplal on vedanud hea akustikaga kirikuga. Ja mis saaks olla veel parem, kui kuulata maailmatasemel ettekandeid oma kiriku orelil.”

Juulikuu kontserdid jätkuvad. Täna õhtul esinevad Maarja-Magdaleena kirikus külalised Poolast.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare