18.7 C
Rapla
Esmaspäev, 16 sept. 2024
KultuurSiidimaali näitus, mis kasvab ajaga

Siidimaali näitus, mis kasvab ajaga

Kuni 27. jaanuarini on Kohila raamatukogus üleval Liisimari Randjärve näitus „Siidimaal Vietnami traditsioonilistel Áo dài kleitidel”. Näitusel on väljas nii käsitsi siidile maalitud kui ka prinditud kangast Áo dài kleidid, fotomaterjalid ja maalid. Avamispäeval oli ka siidisalli maalimise töötuba ning kuna huvi oli suur, tuleb järgmine töötuba 15. jaanuaril.

Esimene selline Eesti kunsti õppimisel omandatud oskuste ja kauge maa kultuuri põimumisel sündinud moeloomingu näitus oli Randjärvel Kehtna raamatukogus. Pärast seda rändas näitus Rapla Vesiroosi kooli raamatukokku ja on vahepeal täienenud. „Võrreldes esimese näitusega olen lisanud informatiivset materjali Áo dài kleidi kui koolivormi kohta Vietnamis – ka Kohila raamatukogu maja kasutatakse praegu osaliselt kui koolimaja (huviringide saal on Kohila mõisakooli ühele klassile välja renditud – toim). Leian, et see on aktuaalne, õpilased ja õpetajad saavad tutvuda sealse koolivormiga.

Tänapäeva Vietnamis populaarne rahvuslik Áo dài on liibuv külglõhikutega kleit, mida kantakse pikkade pükste peal. Praegu kantakse Áo dàid pidulikel puhkudel pulmades, vastuvõttudel, iludusvõistlustel ja perepidudel. Traditsiooniliselt kannavad seda ka õpetajad ja gümnaasiumiealised neiud. Valge Áo dài kandmine koolivormina märgib õpilase neiuks sirgumist. Õpetajate riietuses on Áo dài samuti väga eelistatud – näitusel toon erinevaid näiteid, milliseid põnevaid Áo dài kleite õpetajad kannavad – nendelt võib leida nii matemaatika valemeid kui ka Mendelejevi tabeli,” selgitas Randjärv.

Varasemaga võrreldes on Kohila raamatukogu näitusel väljas arvuliselt rohkem kleite ehk terve kollektsioon. Esmakordselt on Randjärve kleidimustrid leidnud tee ka lõuendile ja nii on näitusel väljas viieosaline pannoo. See näitab Randjärve sõnul, et siidimaalis valminud mustreid saab huvitavalt ka sisekujunduses kasutada.

Varasemate näitustega võrreldes oli uus ka see, et näituse avamisele järgnes siidisalli maalimise töötuba. Osalejaid oli igas eas. „Üks siidimaali huviline oli kaasa võtnud ka kõik oma eelnevalt maalitud sallid, millega oli kõigil väga huvitav tutvuda. Töötoas tutvustasin erinevaid siidile maalimise tehnikaid: serti – joonistusega siidimaal, shibori – sidumiskunst. Töötoa tulemusena valmisid 100% habotai siidile shibori tehnikas värvitud siidisallid. Iga sall sai kordumatu ja omanäoline,” sõnas Randjärv. Ta on tänulik raamatukogu juhatajale Kristiina Benderile, kes toetas lugejate osalemist siidimaali töötoas ja tänab ka näituste koordinaatorit Merle Evisalu, kes oli näituse korraldamisel abiks.

Järgmisena liigub Randjärve siidimaali näitus veebruaris Rapla keskraamatukokku. Sealt edasi on Randjärv avatud soovitustele ja hoiab silmad lahti uute huvitavate näitusepaikade suhtes. Tema soov on pärast seda, kui kodumaakond saab kaetud, tutvustada oma loomingut Tallinnas ja mujal Eestis.

Viimased paar aastat ei ole koroona tõttu kellelegi olnud kerge aeg, raskes seisus on ka käsitöölised. Ka Randjärv tõdeb, et ajad on muidugi keerulised, kuid õnneks saab ta toetuda õpetajakutsele ja töötada selles vallas. „Olen kunstiõpetaja ja ringijuht kahes maakonna koolis, siidimaaliga saan selle kõrvalt edasi tegeleda. See on arusaadav, et koroonakriisi ajal on esmatähtis tervis, toit, perekond. Ilu loomine ja kunsti nautimine tuleb mängu siis, kui inimese esmavajadused on kaetud. Aga usun, et ilma ilu ja loominguta ei saa, ja püüan selleks igal võimalusel aega leida ja näen, et kellel vähegi võimalik, on ka tee leidnud tagasi loomingu ja selle nautimise juurde,” sõnas Randjärv.

Uuele aastale astub ta vastu lihtsate soovidega: et oleks õnne, energiat ja head tervist tegeleda edasi kõige sellega, mida ta armastab. Tuleval aastal soovib ta luua uue kleitide kollektsiooni, kanda veel rohkem põnevaid mustreid lõuendile ning kasutada neid ka sisekujunduses. Kindlasti soovib Randjärv tegelda edasi oma hobide fotograafia ja filmimisega ning arendada oma näitust ja loomingut aina edasi.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare